Review: Thy Art Is Murder – Dear Desolation – Nuclear Blast Records – Release: 11-08-2017

Review: Thy Art Is Murder – Dear Desolation – Nuclear Blast Records – Release: 11-08-2017.

TAIM is geformeerd in 2006 in Sydney, Blacktown om precies te zijn. Na het derde album “Holy Wars” besloot zanger CJ de band te verlaten om op persoonlijk vlak de zaakjes weer op de rit te krijgen. Er werd getoerd met andere zangers en na afwezigheid van een jaar kwam CJ weer definitief terug op het oude nest. Driekwart jaar later mogen we dan het vierde studio-album “Dear Desolation” aankondigen. Het album is geproduceerd door Will Putney, bekend van de samenwerking met o.a. Every Time I Die, Body Count en The Amity Affliction.

 

Thy Art Is Murder is:
Chris “CJ” McMahon – Zang
Sean Delander – Gitaar
Lee Stanton – Drums
Andy Marsh – Gitaar
Kevin Butler – Bas

 

Dear Desolation
Dear DesolationDe eerste drie nummers van het album zijn ook meteen de drie nummers die reeds als single zijn uitgebracht. Op ‘Slaves Beyond Death’ ramt de band er na een korte gitaarsolo gelijk vol in met snelle drums en dito gitaarwerk. ‘The Son of Misery’ begint wat rustiger dan voorgaand nummer, maar zit vol met tempowisselingen en de welbekende breakdowns.

De band trekt fel van leer met ‘Puppet Master’. Het nummer laat naast het typische metalcore drumgeluid ook een grote invloed van death metal horen. Het laatste is een invloed die de band op hun vorige album toch wat had laten varen en waar vervolgens veel kritiek op kwam, mede ook door de verscheidenheid van de nummers.

Op dit album is de koers wat rechtlijniger. Elk nummer heeft redelijk wat tempowisselingen, melodieuze stukken en de nodige breakdowns. Het geheel is ook een stuk ruiger dan de nummers op “Holy War”. Het album eindigt heel toepasselijk met het nummer ‘The Final Curtain’, dat begint met licht gitaarwerk en een onheilspellend stukje wat ergens tussen spoken word en zang inzit. De zang vind ik wel een minpunt. Op het laatste nummer na zit er totaal geen variatie in.

Conclusie:
Dit is ook weer zo’n album dat je zeker meerdere keren moet luisteren om echt te doorgronden. De eerste keer kwam het voor mij dan ook wat onsamenhangend over. Ik heb de band nog nooit live mogen aanschouwen, maar het is muziek waarbij het geluid wel verdomd goed moet staan anders verzand het al snel in een grote brij van geluid.

Score: 3,75 uit 5
 

Tracklist:
1. Slaves Beyond Death
2. The Son Of Misery
3. Puppet Master
4. Dear Desolation
5. Death Dealer
6. Man Is The Enemy
7. The Skin Of The Serpent
8. Fire In The Sky
9. Into Chaos We Climb
10. The Final Curtain

Links:
TAIM Facebook
TAIM Official
Nuclear Blast

Tekst: Marcel Klaster
 

Related posts

Review: NiteRain – Vendetta – Live Management 2016 – Release: Out Now.

LiveReviewer

Review: Axel Rudi Pell – Knights Call – Steamhammer/SPV – Release 23-03-2018

LiveReviewer

Review: Soilwork – Death Resonance – Nuclear Blast Records – Release: 19-08-2016

LiveReviewer
UA-17622028-3