Review: Vision of Disorder – Razed To The Ground – Candlelight Records – Release: 13-11-2015

Review: Vision of Disorder – Razed To The Ground – Candlelight Records – Release: 13-11-2015.

CANDLE502CD_DIGIPAK_V4.inddVision of Disorder uit Long Island, NYC draait al mee vanaf 1992. In 2002 ging de band na het uitbrengen van drie albums voor onbepaalde tijd uit elkaar. Williams en Kennedy formeerden de band Bloodsimple terwijl Cohen en Fleischmann in Karvnov speelden.
Na wat samenwerkingen tussen de bands en wat losse showtjes gespeeld te hebben, hebben ze in 2008 besloten om weer onder de naam Vision of Disorder verder te gaan. Na “The Cursed Remain Curse” uit 2012 is “Razed To The Ground” het tweede album dat uitkomt via Candlelight Records.
De band was begin jaren negentig één van de grondleggers van wat we nu metalcore noemen. Waar jongere metalcore bands zich laten inspireren en qua stijl gelijk blijven aan hun voorbeelden, gaat Vision Of Disorder zelf een andere kant op. Het is ook niet echt een mengeling van hardcore en metal, maar meer een samenvoeging van de twee genres. Het eerste nummer ‘Heart of Darkness’ begint met een duidelijke, bijna Madball-achtige, hardcore groove, maar de metalriffs zijn ook goed aanwezig. De typische metalcore breaks zijn ook present, maar worden tot een minimum beperkt. Williams gaat ook steeds meer rustig zingen en de zang heeft dan wat weg van Rob Zombie. Bij de hele rustige passages, die veelvuldig voorkomen op dit album, komt de zang wel wat zeurderig over. Dit is voor mij één van de minpuntjes op dit album. Opvallend zijn ook wel de plotselinge overgangen. Een goed voorbeeld zit halverwege het nummer ‘Cut My Teeth’. Van een snelle passage wordt ineens omgeschakeld naar een soort van Weense Wals, waar je bijna je dansschoenen voor gaat aantrekken.
De hardcore basis zorgt ervoor dat je niet stil wilt zitten en de toevoeging van steeds meer melodische en ritmische elementen zorgt ervoor dat het geheel niet begint te vervelen.

Score: 3,75 uit 5
 

Links:
Vision Of Disorder Facebook
Candlelight Records

Tekst: Marcel Klaster
 

Related posts

Review: Lord Shades – The Uprising of Namwell – Dooweet Agency – Release: 08-12-2017

LiveReviewer

Review: Braincasket – Ratchet of Perdition – Morbid Generation Records – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Pretty Maids – Kingmaker – Frontiers Music – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3