Review: Die Apokalyptischen Reiter – Die Rote Reiter – Nuclear Blast – Release: 25-08-2017

Review: Die Apokalyptischen Reiter – Die Rote Reiter – Nuclear Blast – Release: 25-08-2017.

Die Apokalyptischen Reiter is opgericht in 1995 en met “Die Rote Reiter” leveren ze hun tiende album af. Men speelt een soort cross-over metal en er zijn invloeden van death metal, black metal, nu metal en groove metal te vinden in de muziek. Na een rustpauze van zes jaar komt op 25 augustus “Die Rote Reiter” uit.

Die Apokalyptischen Reiter is:
Fuchs – Zang en gitaar
Volk-Man – Basgitaar en zang
Dr. Pest – Keyboard
Sir G – Drums
Ady – Gitaar

 

Die Rote Reiter
Die Apokalyptischen ReiterNa zes jaar (hun vorige album kwam uit in 2011), keert Die Apokalyptischen Reiter weer terug aan het metalfront middels “Die Rote Reiter”. En hoe! Ik vond ze persoonlijk wat inkakken met “Licht”, maar ze zijn nu weer helemaal terug. Dat begint al met het eerste nummer, dat heel toepasselijk ‘Wir sind Zurück’ heet. Het barst gelijk los alsof ze nooit weggeweest zijn.

Tussen het vorige en huidige album is de band op sterven na dood geweest. Alle leden deden andere dingen zoals zich storten op kunst of het maken van whiskey. Men had bijna het bijltje er bij neergelegd. Maar het bloed gaat waar het niet kruipen kan en na een aantal jaren radiostilte is men weer bij elkaar gekomen met “Die Rote Reiter” als resultaat. Men wilde de energie van vroeger weer terugvinden en dat is goed gelukt. Het album doet mij bij vlagen denken aan “All You Need Is Love” uit 2000, maar ook “Samurai” en “Riders on the Storm” herken ik erin.

Het tweede nummer, tevens het titelnummer ‘Die Rote Reiter’ is een keiharde death metal stamper. ‘Folg Uns’ is dan weer een thrash metal kraker met een lekkere thrashriff en zoals we van Die Apokalyptischen Reiter gewend zijn, verandert het nummer halverwege in een melodieus nummer.

‘Hört Mich An’ is dan weer black metal georiënteerd. Er zit een Dimmu Borgir begin in en is met z’n keyboardpartijen sowieso erg Dimmu en Cradle- achtig. In plaats van hoge screams bedient Fuchs zich hier van ultra diepe growls. Dit nummer is tevens gemixt met Rammstein invloeden.

Het zesde nummer ‘The Great Experience of Ecstacy’ is misschien wel het hardste nummer dat Die Apokalyptischen Reiter heeft geschreven. Een mix van moderne heftige metal en pure black metal. Ook dit nummer kent een hoog Dimmu Borgir gehalte. Ik kan me nog herinneren dat ik ze destijds tijden de “All You Need Is Love” tour zag. Ik kende de band toen nog niet en dacht dat ik bij een verkeerde band zat. Volgens de flyer zou het klinken als Fear Factory meets Sepultura, echter hetgeen ik hoorde deed mij eerder denken aan Marduk. Bleek dat ze een nummer van “Allegro Barbaro” speelden. ‘The Great Experience of Ecstacy’ heeft dezelfde vibe als de nummers op “Allegro Barbaro”. Als men terug wilde grijpen naar het verleden is ze dat hierbij gelukt!

Ik kan alle nummers na gaan, maar dan laat ik niets voor jullie over. ‘Ich Bin Weg’ wil ik nog aanhalen, dat is een beetje punky. Een beetje zoals ‘Die Sonne Scheint’. Hier hoor ik ook wel wat invloeden van Die Toten Hosen in terug. Verder wil ik afsluiter ‘Ich Werd Bleiben’ aanhalen. Een ballad, een liefdesliedje, misschien wel een ‘Liebe’ part II!?

Conclusie:
Die Apokalyptischen Reiter zijn weer helemaal terug. Men heeft een bijzonder veelzijdig album afgeleverd die fans van allerlei subgenres zal aanspreken. Men heeft Wacken ooit een keer afgesloten en ook PartySan heeft men afgesloten. Beiden in hetzelfde jaar met op beiden een compleet verschillende set. Wacken is meer mainstream en PartySan meer underground/death metal. Zo veelzijdig is Die Apokalyptschen Reiter dus! Dat ze niet zo groot in Nederland zijn als in Duitsland is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ze veelvuldig met Rammstein vergeleken worden (ik doe dat ook in dit review). Als men dan de muziek hoort is het te vreemd en niet Rammstein genoeg. Nee dat klopt, Die Apokalyptischen Reiter is beter dan Rammstein! Zo, dat is er uit. Die Apokalyptischen Reiter is een superband en “Die Rote Reiter” is een superplaat. Deze komt zeker in mijn jaarlijstje van 2017.

Score: 4.7 uit 5

Tracklist:
1. Wir sind Zurück
2. Der Rote Reiter
3. Auf Und Nieder
4. Folg Uns
5. Hört Mich An
6. The Great Experience
7. Franz Weiss
8. Die Freiheit Ist Eine Pflicht
9. Herz In Flammen
10. Brüder Auf Leben Und Tod
11. Ich Bin Weg
12. Ich Nehm Dir Deine Welt
13. Ich Werd Bleiben

Links:
DAR Official
DAR Facebook
Nuclear Blast

Tekst: Frank Joustra

Related posts

V/A – DUTCH STEEL (80s METAL FROM THE NETHERLANDS) -TONEFLOAT RECORDS – OUT NOW

livereviewer

Review: Novelists – Souvenirs – Nuclear Blast – Release: 13-11-2015

LiveReviewer

Review: Night in Gales – The Last Sunsets – Apostasy Records – Release: 23-02-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3