Review:SAGA – SPIN IT AGAIN! LIVE IN MUNICH – EDEL//EARMUSIC – OUT NOW

SAGA – SPIN IT AGAIN! LIVE IN MUNICH – EDEL//EARMUSIC – OUT NOW

Het Canadese Saga timmert aan de progressieve weg sinds 1978. Hun eerste vijf albums behoren tot de top van progressieve rock. De stem van Michael Sandler vormt samen met de vinnige gitaar van Ian Chrichton de ruggengraat van deze band. In de jaren 80 verplaatste hun geluid zich meer naar de AOR en dit deed veel fans van het eerste uur afhaken. Groot was de verbazing toen zanger Sadler het voor bekeken hield een vijftal jaar geleden. De band leverde een album af met nieuwe zanger Rob Moratti in 2009. Het album “The Human Condition” werd goed onthaald maar de verloren fans van het eerste uur kwamen terug met de release van het geweldige “20/20” album met opnieuw Sadler achter de microfoon. De tour die daar op volgde kreeg veel goede reacties en een live album kon niet uitblijven.

 

Saga is:

Michael Sadler – zang en toetsen
Jim Gilmour – toetsen en zang
Mike Thorne – drum en zang
Ian Crichton – gitaar
Jim Crichton – bas en toetsen

SPIN IT AGAIN! LIVE IN MUNICH
saga-spin-it-again-live-in-munich-2012-cd-Ik moet bekennen dat ik de vinyl van “Heads Or Tales” uit 1983 nog in mijn handen heb gehad en twijfelde om de plaat aan te schaffen. De hoes sprak mij wel aan, maar in het grootwarenhuis kon niet naar albums geluisterd worden en van internet had nog niemand gehoord. Vanaf de eerste noot van deze live-registratie had ik meteen spijt dat ik niet tot de aankoop was overgegaan. “Anywhere You Wanna Go” laat ons meteen proeven van de nieuwe Saga. Een warm perfect geluid omringt mijn hoofd en het gitaarwerk van Ian is werkelijk subliem. Ook de bijdrage van de toetsen van Jim Gilmour laat me de alledaagse zorgen vergeten. Maar de ware klasse komt pas boven wanneer als opvolger het oudje “Mouse In A Maze” voorbij komt. Let hier vooral op de gitaar en toetsen duels in de break. De gitaar klinkt lekker vinnig en de muzikanten zijn allen meesters in hun vakgebied. Luister maar naar de van (toeval of niet?) “The Perfectionist” (van het debuut!). Elke progliefhebber zal ongetwijfeld vallen bij het aanhoren van al dit moois.

De plaat bezorgt je ook een echt live-gevoel. De reactie van het publiek is goed hoorbaar en er ontstaat meermaals spontaan handengeklap! De nadruk van dit concert ligt vooral bij hun 5 eerste releases en in het bijzonder op hun meesterwerk “Worlds Apart” uit 1981. Wanneer er op het einde van het concert drie opeenvolgende nummers van dit album voorbij komen geraakt het publiek stilaan in extase (en ik eigenlijk ook!). Dat publiek wordt ook betrokken met de gekende meezing momenten tijdens “You’re Not Alone”. Tijdens “Time’s Up” kan Michael zijn mooie stemgeluid ten volle open laten bloeien. “Scratching The Surface” krijgt dan weer een gevoelige klassiek piano intro. De band geniet van een immense fanbasis in Duitsland en de keuze om een concert in Munchen op te nemen is een uitstekende keuze. Deze liveplaat kan me telkens opnieuw bekoren!

Conclusie:
Vanaf de eerste maal dat ik deze liveplaat liet spelen ben ik tot het besef gekomen dat ik al die jaren die geweldige band ben misgelopen. De kwalitatieve progrock die je hier hoort is geweldig. Ik kan deze release dan ook zonder enig probleem dagelijks doen knallen. Ik heb alvast een online bestelling geplaatst voor de eerste vijf releases. Ik kan deze plaat ten sterkste aanbevelen aan alle progrock liefhebbers en de fans zijn verplicht tot de aanschaf over te gaan. Dus wat ga ik doen: “Spin It Again” natuurlijk! 😉

Tracklist:

CD1:

 1. Anywhere You Wanna Go
 2. Mouse In A Maze
 3. Careful Where You Step
 4. The Perfectionist
 5. You’re Not Alone
 6. Spin It Again
 7. Corkentellis
 8. The Flyer
 9. Fish Beat (drum solo)

CD2:

 1. Six Feet Under
 2. The Cross
 3. Time’s Up
 4. Scratching The Surface
 5. Tired World (chapter 6)
 6. Humble Stance
 7. On The Loose
 8. Wind Him Up
 9. Framed
 10. Don’t Be Late

Links:

www.sagaontour.ca
www.ear-music.net

 Tekst Rik Bauters

Related posts

Druk en warm Dokk’em Open Air zeer geslaagd!!

LiveReviewer

Legion of the Damned – Ravenous Plague – Napalm Records – Out Now

livereviewer

Blind Guardian release first album trailer from “Beyond The Red Mirror”

LiveReviewer
UA-17622028-3