RICHARD MARX – INSIDE MY HEAD – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

Al meer dan 20 jaar heeft Richard Marx op overtuigende wijze zijn stempel gedrukt op de hedendaagse muziekindustrie. Zijn debuutsingle “Don’t Mean Nothing” en zijn debuutalbum dat in 1987 uitkwam ging maar liefst 3 miljoen keer over de toonbank. De opvolger “Repeat Offender” deed het met 7 miljoen stuks nog een heel stuk beter. Tussen 1987 en 1990 werd hij de eerste mannelijke solo artiest die met 7 singles de top 5 bereikte van de Billboard single charts! Zijn hits als “Right Here Waiting”, “Hazard” en de eerder genoemde debuutsingle zijn ware klassiekers in het AOR circuit. Hij komt deze keer op de proppen met een nieuw album dat grotendeels gevuld is met zeldzame nummers van zijn US only releases “Emotional Remains”, “Duo” en “Stories To Tell”. De nummers kregen een nieuw jasje aangetrokken en hij voegde er ook een aantal totaal nieuwe tracks aan toe en op die manier was “Inside My Head” geboren.

Richard Marx: vocals, guitars
Verder geen info

INSIDE MY HEAD
Mr. Marx’s stem heeft nog niets aan emotie en klasse ingeboet en dat bewijst hij meteen met de vlotte opener “Had Enough”. Een nummer dat samen met Chris Daughtry en Jason Wade (Lifehouse) tot stand kwam. De man weet nog steeds hitgevoelige zachte rocknummers neer te pennen. De toon is meteen gezet en we maken ons klaar voor een emotionele reis vol piano, toetsen, heerlijke riffs en die warme stem van Richard. Tijdens “Wouldn’t Let Me Love You” gaat hij nog een stapje verder en zal met deze ballade meerdere vrouwenharten doen smelten. “Like Heaven” is een piano gedomineerde track, waarbij het refrein wat steviger klinkt. Chad Kroeger van Nickleback schreef mee aan het radiovriendelijke “On The Inside”. Dit nummer was trouwens ook terug te vinden op de vorige plaat van Richard: “Stories To Tell”. Tijdens “Through My Veins” wordt Richard’s wondermooie stemgeluid begeleid met klassieke piano. Dit nummer wekt enorme emoties op en is ook een kippenvelnummer. Op het einde is er wat orkestratie te horen en zoekt Marx geregeld de hogere regionen van zijn stembereik op.

“Always On Your Mind” kent zowel bluesy akkoorden als de wat meer hedendaagse riffs. Bij dit nummer kreeg Richard de hulp van Matt Scannel van Vertical Horizon en het nummer was ook te vinden op de plaat “Duo” van de twee songschrijvers dat in 2008 het levenslicht zag. Wat Marx allemaal kan met zijn stem laat hij duidelijk horen in de pianoballade “Loved”. We krijgen een volledige ommezwaai met “Come Running” waar we Prince en Jimi Hendrix geïnspireerde riffs horen, die later omslaan in een meer modern gitaarpop geluid. Marx past zijn zangstijl ook aan en klinkt hier wat meer nasaal. Tijdens de break wordt er zelfs stevig van leer getrokken! In “All Over Me” wordt dat moderne geluid nog meer doorgedrukt. Het lijkt  wel een mix van The Chemical Romance met Muse gitaren en Marx op zang. Het nummer heeft een echte drive en staat in fel contrast met de pianoballades. “Scars” en start met een zeer aanstekelijke riff die steeds herhaald wordt. Een krachtig nummer met een heel aparte feel over zich heen. Funky as hell komt spontaan in mij op! De solo is verrassend vlug en scheurt lekker. Die moderne format gaat door met “Done To Me” en het rustiger “Over My Head” en afsluiter “Part Of Me”. Maar de afsluiter onderscheidt zich door de gevoeliger klinkende Richard.

Conclusie:
Marx bewijst met deze release nog altijd tot de top van de songschrijvers te horen. Er vallen absoluut geen mindere nummers aan te treffen op deze release. Vele nummers waren reeds te vinden op vorige releases, maar de man heeft er toch voor gezorgd dat de arrangementen toch steeds anders zijn. Het album heeft ook twee gezichten! Eerst krijgen we de vertrouwde radiovriendelijke rocknummers en nadien komt een moderner en meer rockend geluid om de hoek piepen. Als je deze plaat aanschaft krijg je er als bonus nog een tweede schijfje bij met 12 herwerkte klassiekers van Richard. Deze zaten helaas niet bij de digitale download van het album, maar zullen ongetwijfeld knallen en je totaal verrassen door de hernieuwde aanpak!

Track list:

 1. Had Enough
 2. Wouldn’t Let Me Love You
 3. Like Heaven
 4. On The Inside
 5. Through My Veins
 6. Always On Your Mind
 7. Loved
 8. Come Running
 9. All Over Me
 10. Scars
 11. Done To Me
 12. Over My Head
 13. Part Of Me

Score: 4 out of 5
www.richardmarx.com

Geschreven door Rik Bauters

 

Related posts

CIVILIAN – WAKE-UP CALL EIGEN BEHEER – OUT NOW

livereviewer

Live Report: Sinister/TMDC/Inquisitor/Dauthuz/Thoughtless – P60 Amstelveen, 10-3-2018

livereviewer

Kambrium – brand new song released

LiveReviewer
UA-17622028-3