RIK PRIEM’S PRIME – RIK PRIEM’S PRIME – AVENUE OF ALLES – RELEASE: OUT NOW

RIK PRIEM’S PRIME – RIK PRIEM’S PRIME – AVENUE OF ALLES – RELEASE: OUT NOW

Rik’s muzikale geschiedenis start met het spelen op een bas gitaar en zijn eerste ontdekkingen waren Sex Pistols, Deep Purple, Kiss en AC/DC. Het album “British Steel” van Judas Priest heeft een blijvende indruk nagelaten en toen hij de muziek hoorde van Def Leppard, Ozzy Osbourne, Dokken en Iron Maiden wist hij dat hij  gitaar wou spelen. Na jaren oefenen, besloot hij van zijn hobby zijn werk te maken en werd hij een professionele gitaarleraar en gitaartechnicus! Het zou toch nog tot 2012 duren vooraleer hij op CD te horen was! Namelijk op het album “Ahead of Time” van Kurt Vereecke’s Frozen Rain (waar Rik ook meeschreef aan vijf nummers). Dit was eigenlijk het startsein om zelf een album te schrijven en op te nemen. Het resultaat valt te horen op “Rik Priem’s Prime”.

Rik Priem’s Prime is: 

Rik Priem – all electric & acoustic guitars, bass on “Chameleon”
Carsten Lizard Schultz – lead vocals
Geert Margodt – keyboards
Vincent De Laat – bass (except on “Chameleon”)
Ramy Ali – drums

RIK PRIEM’S PRIME
rikDe intro “Sunset Over Agartha” laat ons eerst kennis maken met de vingertrucjes van toetsenist Geert Margodt (die dit nummer ook neergepend heeft!) en dat is meteen een schot in de roos. Maar als de uiterst melodieuze en gevoelige gitaar van Rik te horen is valt mijn mond zowaar open van verbazing! Waarom heeft mijn naamgenoot zo lang gewacht om een solo album op te nemen? “Babylon Rising” overdondert me met zijn krachtige sound vol strakke riffs, gevoelige riffs, duidelijk aanwezige toetsen, een stevige ritmesectie en vooral de stem van Carsten. Dit genre past het best bij de heldere stem van Mr. Schulz. Ik had een meer AOR-getint geluid verwacht, maar deze melodieuze metal bevalt me enorm goed! De openingsriff van “The Future Is Now” bezorgt me zelfs kippenvel. Dit is gewoon shredelicious! Ik stel voor dat Rik zijn achternaam veranderd naar Primus! “Hungry At Heart” laat tegelijkertijd wat AOR invloeden horen met piepende gitaren! Het refrein is wat commerciëler en zorgt ervoor dat deze track wat gladder klinkt!

Een scheurende gitaar start “Blindfolded” en die wordt op de hielen gezeten door zweverige toetsen. De pre-chorus kent een fraaie tempoverhoging en het eigenlijke refrein laat ons opnieuw baden in een bad van weelderige riffs met geweldige zang! Dit album is een ware feestmaaltijd voor de gitaarliefhebber, want Rik verwent ons met superb melodieuze klanken. Alle facetten van zijn gitaarspel komen bovendrijven in het instrumentale “Chameleon”. Het palet lijkt zeer uitgebreid. Van meer classic rock getint over lekker hakkende riffs naar meer bluesy tonen komen we terecht bij ultra melodieuze toonladders tot zelfs licht shredwerk! De gitaar wordt echter ook voortreffelijk geruggensteund door de klassiek  getinte orgelklanken van Geert en de diepe baslijn van Vincent die geregeld zijn kop opsteekt! Het krachtige en sterk variërend drumwerk van Ramy verdiend ook een afzonderlijke vermelding! Na een flitsende solo gaat “Flirting With An Alien” eerder verder als een commerciëler klinkend nummer! Maar tijdens het refrein wordt de spanning opgedreven en in de break komen de drums sterk uit de hoek en natuurlijk laat het zessnarig wapen van Rik zich ook horen!

Een meer romantisch moment breekt aan met “Kneel Before The Pieces (Of A Broken Heart)”. Hier komt de emotionele kracht van zanger Carsten in het licht te staan. Rik en zijn band bewijzen ook dat het niet altijd moet rocken en de snelheid hoog moet zijn om een pakkende track te hebben. We belanden precies op een lokale kermis bij de start van “In With The Freaks”, maar het nummer slaat vlug om in een wilde rocker. De rest van het album behoudt de eerder getoonde hoge kwaliteit, maar de shred bij de start van “Run Angel Run” verdient toch een aparte vermelding! De langere afsluiter “Child Of Anger” vat nog eens samen waarvoor dit album staat: sterke en heldere vocalen, krachtige ritmesectie, sterk ondersteunende toetsen en vooral uiterst melodieus en flitsend gitaarwerk! Ik hoop deze bende eens live aan het werk te kunnen zien in de nabije toekomst!

Conclusie:
Wanneer je een album moet bespreken van een landgenoot is het gevaar groot dat je dit album de hemel in prijst! Als de bandleider dan nog eens dezelfde naam draagt als jezelf is het hek helemaal van de dam. Ik benaderde dit album dus volledig onbevooroordeeld en kwam tot de conclusie dat het een killer release is. Wie houdt van melodieuze metal waarop een fenomenaal gitaargeluid wordt ondersteund door passende toetsen en alles overgoten wordt met passionele zang kan niet om deze release heen! Ik weet nu al dat dit plaatje hoog in mijn jaarlijstje zal belanden! Kortom: een geweldig aan te raden album!

Track list:

1.      Sunset Over Agartha  2:23
2.      Babylon Rising  4:43
3.      The Future is Now  4:30
4.      Hungry At Heart  4:30
5.      Blindfolded  4:53
6.      Chameleon (instrumental)  4:22
7.      Flirting With An Alien  4:38
8.      Kneel Before The Pieces (Of A Broken Heart)  4:27
9.      In With The Freaks  4:20
10.  Looks Like Trouble  4:31
11.  Run Angel Run  4:34
12.  Bloodrush  4:23
13. Child Of Anger  6:21

 

Score: 4,75 out of 5

Links:

Tekst Rik Bauters