Review: Santana – IV – Santana IV Records/Bertus – Release: 15-04-2016

Review: Santana – IV – Santana IV Records/Bertus – Release: 15-04-2016.

Back to basics wordt dikwijls gebruikt als de aankondiging voor een nieuw album. Dit is eigenlijk de beste omschrijving voor wat er gebeurd is met de nieuwe Santana. Voor het eerst in 45 jaar sinds het multi-platinum album “III” neemt die droom line-up van 1971 een nieuw album op. Als AOR fan was ik enorm benieuwd wat de hernieuwde samenwerking van Carlos Santana met de Journey-leden Gregg Rolie, Neal Schon en Neal’s kameraad Michael Shrieve van het H.S.A.S. Project zou betekenen. Zouden mijn hoge verwachtingen ingelost worden.

Santana is:
Carlos Santana – gitaar, zang
Gregg Rolie – toetsen, zang (lead)
Neal Schon – gitaar, zang
Michael Carabello – percussie
Michael Shrieve – drum
Karl Perazzo – percussie
Benny Rietveld – bas
Ronald Isley – zang op 5 en 6

IV
sanatanaLaten we meteen met de deur in huis vallen met te zeggen dat dit album enorm in de smaak zal vallen bij de gitaarliefhebbers.
Opener ‘Yambo’ staat bol van de oorstrelende riffs van Carlos zelf en Neal Schon. ‘Shake It’ gaat nog een stap verder en laat donkergekleurde hardere riffs horen op de achtergrond. Maar het orgelgeluid van Rollie drukt hier ferm zijn stempel. De ritmesectie (Shrieve – Carabello – Rietveld) is een mengeling van Afrikaanse en Zuid Amerikaanse percussie en drum. Qua solo’s gaat men hier serieus uit de bol! Leg je oor te luister tijdens het geweldig scheurende einde!

‘Anywhere You Want To Go’ en ‘Leave Me Alone’ sluiten meer aan bij het geluid van de latere releases en swingen heerlijk. Schon laat tijdens de solo’s zijn eigen stijl goed weerklinken. Fans van Schon’s solodebuut “Late Nite” (en zijn latere albums) zullen hier ook van smullen.
De vele instrumentale tracks zoals het lange ‘Fillmore East’, het bluesy ‘Seunos’ (met akoestische gitaar), ‘Echizo’, ‘You And I’, de lange gitaarsolo ‘All Aboard’ en de quasi instrumentale afsluiter ‘Forgiveness’ zijn puur genot en laten je wegdromen naar een betere, zorgenvrije wereld.
Het vlotte up-tempo Latino ‘Love Makes The World Go Round’ en ‘Freedom In Your Mind’ krijgen vocaal de steun van de wereldberoemde The Isley Brothers zanger Ronald Isley!

‘Choo Choo’ is een combinatie van dancebeats, catchy riffs, vrolijke orgelklanken en een warme zang. ‘Caminando’ voegt ook wat blazers toe aan het geluid en de gitaren klinken hier af en toe harder!
‘Blues Magic’ is een wereldnummer en doet zelfs denken aan het bluesdebuut van wijlen Gary Moore.
‘Come As You Are’ is terug een heerlijke swinger, waarop het meezinggehalte zeer hoog is. Het gebruik van de steel drums maakt dit tot een echt zomers nummer! Waar blijven die tequila’s.

Conclusie:
Liefhebbers van het gitaargeluid van Neal Schon kunnen dit album blind aanschaffen. Zijn typische geluid en manier van spelen zijn alom vertegenwoordigd op dit album. We krijgen een grote variatie aan nummers. De virtuositeit van beide gitaristen, maar ook het orgel van Rollie en het drumwerk van Shrieve zorgen ervoor dat je de volle 75 minuten geniet. Een heerlijk album om te beluisteren in je luie zetel in de zon en het liefst met een gekoelde cocktail, of lekker knus op de sofa met je geliefde in je armen!

Score: 4 uit 5
 

Tracklist:
1. Yambu
2. Shake It
3. Anywhere You Want To Go
4. Fillmore East
5. Love Makes The World Go Round
6. Freedom In Your Mind
7. Choo Choo
8. All Aboard
9. Seunos
10. Caminando
11. Blues Magic
12. Echizo
13. Leave Me Alone
14. You And I
15. Come As You Are
16. Forgiveness

Links:
Santana Official
Santana Facebook

Tekst: Rik Bauters

 

Related posts

Review: Omnium Gatherum – Origin – Century Media Records – Release: 05-11-2021

LiveReviewer

Review: Kontinuum – No Need to Reason – Season of Mist – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Testament – Brotherhood of the Snake – Nuclear Blast Records – Release: 28-10-2016

LiveReviewer
UA-17622028-3