SEVEN – 7 – ESCAPE MUSIC – OUT NOW

SEVEN – 7 – ESCAPE MUSIC – OUT NOW

Het AOR genre kende zijn grootste bekendheid in de jaren 80. Naast de successen van bands zoals Magnum, Tyketto, Firehouse, Talisman en Mitch Malloy wou de band Seven ook een graantje meepikken van dit gegeven. De wortels van deze groep liggen echter in Zuid Afrika bij een een gezelschap dat zich Face to Face noemde. Gitarist Keith en toetsenist Simon vormden de basis en vestigden zich in Bournemouth. Al snel werd een volledige groep gevormd en met de hulp van John Parr als producer werden twee sterke singles ingeblikt: ”Inside Love” en “Man On A Mission”. Maar de band kreeg geen platendeal en alles viel in het water. Labelbaas Khalil Turk was blijkbaar een grote fan van de band en zette alles in beweging om toch een album op te nemen. Het resultaat van deze Engelse en Zuid-Afrikaanse coalitie valt te beluisteren op hun album “7”.

Escape is:

Mick Devine – Lead vocals
Keith McFarlane – guitar, vocals
Pat Davey – bass, vocals
Simon Lefevre – keyboards, vocals
Austin “Oz” Lane – drums

Special guests:

Lars Chriss (Lion’s Share) – keyboards
Mark Mangold (The Sign, Touch, Drive, She Said) – keyboards
Adam Wakeman (Headspace) – keyboards
Fredrik Bergh (ex-Glory, Bloodbound, Streettalk) – keyboards
Didge Digital (ex-FM) – keyboards
Tomas Coox – piano and strings arrangement
Andy Loos (Lion’s Share) – bass
Shuji Matsumoto (Bellfast) – fretless bass on “Strangers”

7
1402773886_frontNa de eerste tonen gehoord te hebben weet ik dat dit een leuke release zal worden. Crunchy riffs, weelderig aanwezige toetsen en geweldige zang doen een brede glimlach verschijnen op mijn gelaat! Als bonus krijg ik nog een toetsensolo over me heen! Dit is hoe ik mijn AOR wil hebben. Deze vlotte opener is alvast een schot in de roos. De riff van “Inside Love” doet je melodieuze hart smelten. “Diana” is een gevoelige pianoballade met mooie zuivere hoge uithalen van Mick! Dit nummer bezit een hoog hitpotentiaal! Mijn muziekradar detecteert duidelijk Foreigner invloeden in “Still” (ten tijde van de albums “Agent Provocateur” en “Inside Information”). De toetsen in het up-tempo “Headlines” roepen herinneringen op aan de Scandinavische AOR uit de jaren 80. Duidelijk aanwezige bas en vele lagen toetsen – die uit de radiopop stammen – kleuren dit nummer volledig in! De korte flitsende solo geeft deze track nog wat extra kracht.

“Strangers” is een rustiger, maar uiterst sfeervol nummer. Het nummer slaat tijdens het refrein om tot een catchy meezinger met een ondersteunende riff. Tijdens de verzen zijn het vooral het popgitaartje en de diepe baslijn die zich laten opmerken. Tot mijn grote vreugde is de basgitaar steeds duidelijk aanwezig in het geluid. Dit wordt vooral duidelijk tijdens het geleidelijk opbouwende nummer “America”. Een fris geluid van toetsen en lekker rollende riffs verwelkomen ons tijdens “Thru The Night”. We krijgen nog het meer up-tempo “Never Too Late” en het sterk door toetsen ondersteunde “Don’t Break my Heart” voorgeschoteld. Het album wordt afgesloten met sterke TOTO invloeden in het rustiger “Say Goodbye”. De gevoelige solo is de spreekwoordelijke kers op deze toch wel heel lekkere taart.

Conclusie:
Khalil Turk verdient een standbeeld om dit album na al die jaren toch nog te laten opnemen. Dit is een echt juweeltje voor de echte AOR fans. Mooi verzorgde zang, crunchy gitaren en vooral veel toetsen. Als je ziet wie hier allemaal zijn steentje (of moet ik zeggen ‘toetsje’) heeft bijgedragen, snap je meteen wat ik bedoel. Alle nummers zijn instant likers. Een absoluut verplichte aanschaf voor iedereen die zich AOR fan noemt!

Track list:

1.      Shoot To Kill
2.      Inside Love
3.      Diana
4.      Still
5.      Headlines
6.      Strangers
7.      America
8.      Thru The Night
9.      Never Too Late
10.  Don’t Break My Heart
11.  Say Goodbye

Score: 4,5 out of 5

Links:

www.Escape-Music.com

 Tekst Rik Bauters

Related posts

Sinister komt met nieuwe EP in november

livereviewer

Alcest – Shelter – Prophecy Productions – Release 21-01-2014

livereviewer

Crisix – Rise… Then Rest – Apostasy Records– Out Now

livereviewer
UA-17622028-3