SKULL FIST – CHASING THE DREAM- NOISEART RECORDS – RELEASE: 10th JANUARY 2014

SKULL FIST – CHASING THE DREAM- NOISEART RECORDS – RELEASE: 10th JANUARY 2014

De band scoorde het eerst toen ze in thuisland Canada de ‘Rock The Nation Award 2010’ wonnen. Al snel volgde een EP “Heavier Than Metal” en nog in datzelfde jaar 2011 kwamen ze met hun volwaardige debuut “Head Of The Pack” op de proppen, via NoiseArt Records. De drie jaar stilte tot deze nieuwe plaat valt volgens bandleider Jackie deels te verklaren door een gebrek aan liquide middelen en het breken van Jackie’s nek na een skateboardongeval. Dit album werd opgenomen in de Vespa Studio in Toronto. De studio is van Harry Hess, de zanger van de Canadese succesvolle melodieuze rockformatie Harem Scarem.

 

Skull Fist is:

Jackie Slaughter -gitaar/zang
Jonny Nesta – gitaar
Casey Slade – bas
Chris Steve – drum

CHASING THE DREAM
SkullFistDe steeds versnellende openingsriff van dit album maakt me alvast reuze benieuwd naar wat gaat volgen. Extreem aanstekelijke en snelle metal met flitsend gitaarwerk en de hoge stem van Jackie als absolute uitsmijter, is wat we voorgeschoteld krijgen. Het openingsnummer “Hour To Live” mist zijn effect alvast niet, want ik krijg zowaar een reuze trek in meer! Vooral de sterk naar de oude Helloween neigende twinsolo’s doen me watertanden. De klassieke jaren 80 metal werd duidelijk als mal gebruikt om hun gesmolten metaal vorm te geven. Door de hoge gillende uithalen van Jackie dwaalt mijn geest af naar de gloriedagen van klassebands zoals Steelheart en Slaughter (de zanger noemt zichzelf niet voor niks Jackie Slaughter!). Als “Call Of The Wild” voorbijkomt moet ik zelfs spontaan denken aan die super melodieuze gitaren van het debuut van Savage Grace, “Master Of Disguise”. Op het volledige album valt er rijkelijk te genieten van snel en sterk melodieus gitaarwerk! Door hun “oude” geluid gaat een vergelijking met het debuut van Hammerfall zonder twijfel op! “Don’t Stop The Fight” start met een riff dat zelfs neigt naar een gelikte vorm van thrash. Het instrumentale “Shred’s Not Dead” laat duidelijk blijken dat ze zonder zang ook de aandacht van de luisteraar kunnen vasthouden. Bij de vlotte afsluiter “Mean Street Rider” komen vooral in de instrumentale break de Iron Maiden en andere NWOBHM invloeden duidelijk bovendrijven.

Conclusie:
Het Canadese Skull Fist bevestigt zich met verve met hun tweede album. Wie gek is op klassieke metal met extra aandacht voor flitsende gitaren kan niet om dit schijfje heen. De gillende stem was trouwens ook het handelsmerk van de 80’s metal. De band ademt gewoon klassieke metal en zelfs hun bandnaam is op en top ‘eighties’! Een plaatje dat nog een tijdje in de wagen zal knallen. Alleen jammer dat het na 36 minuten voorbij is! Maar ik heb toch liever kwaliteit dan kwantiteit!

Track list:

  1. Hour To Live
  2. Bad For Good
  3. Chasing The Dream
  4. Call Of The Wild
  5. Sign Of The Warrior
  6. You’re Gonna Pay
  7. Don’t Stop The Fight
  8. Shred’s Not Dead
  9. Mean Street Rider

Score: 4 out of 5

Links:

www.skullfist.ca
www.noiseart.cc

 Tekst: Rik Bauters

Related posts

PRAYER – DANGER IN THE DARK – ESCAPE MUSIC – OUT NOW

livereviewer

Inschrijven Metalbatlle 2015

livereviewer

Tango Pirates start crowdfund campaign

livereviewer
UA-17622028-3