SKYLINER – OUTSIDERS – LIMB MUSIC – OUT NOW

SKYLINER – OUTSIDERS – LIMB MUSIC – OUT NOW

Tot nu toe is Jacksonville, Florida niet bepaald gekend om zijn metalbands. Nu-metallers Limp Bizkit zijn wel van dezelfde streek, maar vallen eerder onder de commerciële noemer van het metalgebeuren. Zanger/gitarist Jake Becker vormde zijn eerste stabiel line-up rond 2004 en in 2005 werd een zes track demo “Light Comes Out Of Black” opgenomen. Na veranderingen in de bezetting volgde in 2009 een tweede demo “Skyliner”. Twee jaar later verscheen er dan de EP “The Alchemist”. Dit zette hen op de kaart en Limb Music liet er hun oog op vallen en bood hen wat later een contract aan. Hun eerste product voor hun label is dit album “Outsiders” geworden!

Skyliner is:

Ashley Flynn – toetsen
David Lee Redding – bas
Ben Brenner – drum
Jake Becker – zang, gitaar

OUTSIDERS
Skyliner-Outsiders-ArtworkDe vreemde intro “Signals” doet de wenkbrauwen fronsen en de schrik overvalt me voor wat gaat volgen. Maar de beukende start van “Symphony In Black” doet onze vermoedens smelten als sneeuw voor de zon! Dit snelle nummer is een pure power metaltrack zoals we die graag horen. Bulderende drums, flitsende gitaren, ondersteunende bas en toetsen worden bijgestaan door de krachtige zang van Jake. Door de vele breaks en tempowisselingen kan je ook spreken van wat progmetal invloeden. Het gitaarwerk laat je proeven van meerdere stijlen en ik hoor zelfs flarden van de oude Omen. De toetsen van Ashley komen soms verrassend uit de hoek. Een goed voorbeeld hiervan hoor je bij de start van “Undying Wings”. Het dominerende gitaargeluid klinkt hier rauwer.De solo’s bezorgen de luisteraar een herkenbaar old school gevoel. Ook de bas laat zich geregeld duidelijk horen. Een uiterst gevoelige solo brengt “Forever Young” op gang. Wanneer de zachte cocon echter barst, ontstaat een snelheidsrace tussen de gitaar ende drum. In het middenstuk komt er nog een sterk trillende bas en zelfs tribal drumwerk aan te pas. Afwisseling is hier duidelijk troef en van verveling of herhaling valt hier niet te spreken.

Je zit steeds nieuwsgierig te luisteren naarwat gaat volgen. Met “Area Of The Waters” krijgen we voor het eerst wat rustigste verwerken. Deze lange track laat de eveneens uitgebreide gevoelige zijde van de band aan het woord. Tijdens het tweede deel gaat de gitaar opnieuw het voortouw nemen en al vlug volgt de rest van de bende. Jake gooit er zelfs wat growls tegen aan. Galopperende riffs in de stijl van het Hammerfall debuut openen “The Human Residue”. Daarna volgt een oude Manowar baslijn en het power metal treintje is opnieuw vertrokken! Het eigenzinnige geluid van de toetsen schenkt elk nummer een speciaal tintje! Hetzelfde kan gezegd worden over het geluid van de gitaar bij de solo’s. Na het gitaar gedomineerde “Dawn Of The Dead” en het sterk afwisselende “The Alchemist” waagt de band zich met “World Of Conflict” aan een nummer van meer dan twintig minuten. Na wat freaky geluiden en een sterke baslijn vallen de riffs in die op de hielen worden gezeten door die niet alledaagse toetsen. Dit nummer doet me soms wat aan Dream Theater en Fates Warning, maar ook aan de oude Iron Maiden denken. Het bevat ook growls en wat spooky stemmen. Het nummer kent veel instrumentale stukken en als ik eerlijk ben had ik er wat in gekapt. De laatste zeven minuten zijn wat te uitgesponnen en er treedt wat herhaling op. Maar dat is ook het enige minpuntje wat ik wou vermelden.

Conclusie:
Als debuut is deze “Outsiders” wel opmerkelijk. De variatie is troef en de plotse wendingen verrassen je keer op keer. Deze kerels zijn zeker en vast als ‘Outsiders’ te bestempelen. Vooral de toetsen komen meermaals onverwacht uit de hoek. Ondanks het feit dat de nummers allen lang zijn (zonder de intro is de kortste track nog zes en halve minuut), heb je nooit de neiging om op de skip of fast forward toets te drukken. Voor power metal fans die van wat extra durf houden is dit een aan te raden album. De andere nieuwsgierigen raad ik aan deze band eens te checken!

Track list:

  1. Signals 2:56
  2. Symphony In Black 7:07
  3. Undying Wings 6:34
  4. Forever Young 7:55
  5. Aria Of The Waters 8:26
  6. The Humans Residue 7:36
  7. Dawn Of The Dead 7:20
  8. The Alchemist 6:57
  9. World Of Conflict 21:01

Score: 4,25 out of 5

Links:

www.skylinermusic.com
www.limb-music.com

 Tekst Rik Bauters

Related posts

Sinheresy – Paint the World – Bakerteam Records – release 30-09-2013

livereviewer

BULLET – STORM OF BLADES – NUCLEAR BLAST RECORDS – RELEASE: 05.09.2014

livereviewer

CRADLE OF FILTH – premiere fiendish video for ‚Right Wing Of The Garden Triptych’

livereviewer
UA-17622028-3