Slayer – Repentless – Nuclear Blast Records – Release: 11-09-2015

Slayer – Repentless – Nuclear Blast Records – Release: 11-09-2015.

Het nieuwe Slayer-album “Repentless” is iets waar veel metalheads naar uitkijken. Alleen al uiteraard omdat ze tot één van de grootste thrashbands van de wereld behoren, maar ook uiteraard om te kijken hoe het nieuwe werk gaat klinken zonder één van hun hoofd songwriters, Jeff Hanneman. De overleden gitarist is “vervangen” door Gary Holt van Exodus die nu al een tijdje met de band meespeelt. Nu is Gary ook voor het eerst op een full-length release te horen en is iedereen benieuwd of de magie van de oude Slayer nog steeds aanwezig is. Waar ik zelf de vonk in hun live-optredens mis, weet Slayer mij op plaat wel degelijk te overtuigen.

Slayer is:
Tom Araya – Zang, bas
Kerry King – Gitaar
Gary Holt – Gitaar
Paul Bostaph – Drums

Repentless
slayerrepentlesscoverSlayer heeft hun liefde voor punk nooit onder stoelen en banken geschoven. Ze brachten zelfs met “Undisputed Attitude” een heus punk coveralbum uit. Ook met “Repentless” komt de liefde voor punk van de heren toch weer heerlijk bovendrijven. Van die heerlijke punkriffs komen bijvoorbeeld voorbij in ‘Youth Against You’. Een heerlijk rustig startend nummer wat al gauw ontaard in een heus slachtveld waar Slayer om bekend staat. Tom Araya klinkt hier weer erg lekker. Zijn “schreeuw” stem heeft sowieso voorkeur bij mij.
Het stemgeluid van Tom op ‘When Stillness Comes’ doet mij helemaal niks. Totdat Tom inderdaad zijn strot weer helemaal opengooit. ‘When Stillness Comes’ is een langzaam nummer met veel potentie. Helaas klinkt het nog niet helemaal af. Wat had kunnen groeien tot een klassieker dooft helaas uit als een nachtkaars. Gelukkig voor de Slayer/thrash fans is dit de enige uit twaalf songs die doet tegenvallen.
De stevigere songs op dit album dragen toch wel mijn voorkeur en doen mij al menig moshpit voorzien in de nabije toekomst. Nummers zoals ‘Piano Wire’ gaan gewoon voor chaos zorgen live. Vooral de solo van Mr.King is een groot genot om naar te luisteren. Dit nummer bevat weer de nodige Slayeresque evilness wat hun net dat beetje extra smeu geeft dan menig ander topband op “commercieel” thrash niveau. Waar andere bands uit de big 4 nogal “lief” uit de hoek komen weet Slayer zijn toon nog steeds agressief te houden. Wat dat betreft blijft Slayer bij zijn leest en brengt de band niet echt wereldschokkende dingen ten gehoor.
King zijn solo’s en spel dragen weer zijn duidelijke signatuur en de bijdrage van Gary is duidelijk nog zeer gering op dit album. Ik hoop dat op een volgend album Holt meer terug te horen is. Terug achter het drumstel is Paul Bostaph. Hij heeft het stokje weer overgenomen van Lombardo. Ondanks het zeer strakke spel van Paul mis ik wel de speelsheid die Dave uit zijn stokken toverde. Desondanks staat de ritmesectie als een huis en zullen eigenlijk weinig mensen zich er aan storen.

Conclusie:
Slayer doet het eigenlijk beter dan ik had verwacht. Ze hebben duidelijk nog genoeg songwriting kwaliteiten in huis en de automatische piloot die live nog wel eens aan staat is niet terug te horen op de plaat. 1983 was hun debuut, anno nu laat Slayer horen dat ze muzikaal nog zeker niet uitgeblust zijn. “Repentless” kan weliswaar niet tippen aan hun klassiekers uit de begindagen, maar is zeker een thrashplaat geworden die je niet in je verzameling mag missen.

Score: 4 out of 5

Tracklist:
01. Delusions Of Saviour
02. Repentless
03. Take Control
04. Vices
05. Cast The First Stone
06. When The Stillness Comes
07. Chasing Death
08. Implode
09. Piano Wire
10. Atrocity Vendor
11. You Against You
12. Pride In Prejudice

Link:
Slayer Official

Tekst: Ronald van de Baan

Related posts

Review: HeadCrusher – Death Comes With Silence – Self released – Release: 28-07-2017

LiveReviewer

GYPSYHAWK – REVELRY & RESILIENCE – METAL BLADE RECORDS – OUT NOW

livereviewer

Harlott – Proliferation – Metal Blade Records – Release: 18-09-2015

LiveReviewer
UA-17622028-3