Soilwork – The Ride Majestic – Nuclear Blast – Release: Out Now

Soilwork – The Ride Majestic – Nuclear Blast – Release: Out Now.

Soilwork hoef ik bij de melodische death metal fans niet meer te introduceren. De band draait al bijna twintig jaar mee in het genre. Begonnen onder de naam Inferior Breed als ‘normale’ death metal band, maar al snel de naam veranderd naar Soilwork. Het melodische aspect kwam al snel om de hoek kijken en bij het album “A Predator’s Portrait” begon ook al wat meer de cleane zang er bij te komen. Vanaf dat moment heeft de band zich snel ontwikkeld tot één van de toonaangevende bands in het genre. Na een wat minder goed ontvangen album en wederom het vertrek van Peter Wichers, één van de hoofdcomponisten, zag menigeen dit als de doodsteek voor de band. Des te verrassender dat de band daarna kwam met een dubbelaar “The Living Infinite”, één van hun beste platen, zo niet de beste, uit hun loopbaan. De verwachtingen voor “The Ride Majestic” waren dan ook hooggespannen.

Soilwork is:
Bjorn “Speed” Strid – Zang
David Andersson – Gitaar
Sylvain Coudret – Gitaar
Sven Karlsson – Keyboards/samples
Markus Wibom – Bas
Dirk Verbeuren – Drums

The Ride Majestic
Soilwork-The-Ride-MajesticNa zo wat stukken van nummers gehoord te hebben leek het me in eerste instantie veel van hetzelfde wat we al van de band gehoord hebben. Zat ik daar even behoorlijk mis. Tip is dan ook om het album meerdere keren te beluisteren, wat ik sowieso altijd wel doe, alvorens een oordeel te vellen. Alles wat je van een melodisch death metal album verwacht komt hier voorbij: tempowisselingen, melodische leads, beukende drums en vocalen die variëren van clean tot grunt en alles daartussen. Een goed voorbeeld hiervan is het eerste nummer. ‘The Ride Majestic’ begint met een lekker dromerig intro, maar al snel word je bruut wakker gemaakt door een schreeuw die een snel tempo inleidt. Wat volgt is een melodieus stuk met een clean gezongen pakkend refrein, met daar overheen een grunt. Niet alle nummers zijn even pakkend als het titelnummer. ‘Alight In The Aftermath’ en ‘All Along Echoing Paths’ hebben opvallend snelle passages en op ‘The Phantom’ is het, op een rustig middenstuk na, alleen maar gas geven tot het eind. Het slotnummer ‘Father and Son, Watching The World Go Down’ bevat gastvocalen van Nathan James Biggs, nadat Björn Strid dit eerder deed op het laatste album van Nathan’s band Sonic Syndicate.

Conclusie:
Het is knap om na “The Living Infinite”, een dubbelaar met naar mijn mening geen vullers, met zo’n divers album te komen. Het album is net zo melodieus als zijn voorganger, maar over het geheel een stuk ruiger en vuriger. De fans worden verwend dit jaar: na het uitkomen van een live dvd “Live in the Heart of Helsinki” eerder dit jaar, nu ook nog een topalbum, het kan niet op.

Score: 4,5 uit 5
 

Tracklist:
1. The Ride Majestic
2. Alight In The Aftermath
3. Death In General
4. Enemies In Fidelity
5. Petrichor By Sulphur
6. The Phantom
7. The Ride Majestic (Aspire Angelic)
8. Whirl Of Pain
9. All Along Echoing Paths
10. Shining Lights
11. Father And Son, Watching The World Go Down

Links:
Soilwork Facebook
Soilwork Official

Tekst: Marcel Klaster
 

Related posts

Review: Magrudergrind – II – Relapse Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Diamond Head – Diamond Head – Plastic Head/Dissonance Productions – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Dimmu Borgir – Forces of the Northern Night ( DVD) – Nuclear Blast, Release: 14-04-2017

LiveReviewer
UA-17622028-3