SOTO – INSIDE THE VERTIGO – EDEL/EAR MUSIC – Release: OUT NOW

Soto – Inside The Vertigo – EDEL/EAR MUSIC – Release: Out Now.

Jeff Scott Soto zette zijn eerste stappen in de metalwereld op de formidabele eerste twee albums van gitaarvirtuoos Yngwie Malmsteen in 1984 en 1985! Later voegde hij zijn stem ook toe op de platen van Panther (1986), de Japanse snarenplukker Kuni (1988) en de EP van Kryst the Conquerer (1989). Maar vanaf 1990 werd hij onvermijdelijk verbonden met de melodieuze rock scene. Zijn albums met Talisman, Eyes en Axell Rudi Pell zorgden voor de erkenning van zijn vocale kunnen. In de periode na Augeri was hij twee jaar de zanger bij Journey en deed hij achtergrondzang op ontelbare releases. Met dit album wou hij breken met die ketting en teruggrijpen naar zijn hardere periode. Of hij daar met deze “Inside The Vertigo” in geslaagd is, kan je hieronder lezen.

SOTO is:
Jeff Scott Soto – vocals
Jorge Salan – lead guitar
BJ – keys, guitars
David Z – bass
Edu Cominato – drums

INSIDE THE VERTIGO
soto-insidethevertigo_0Toen ik deze cd liet spelen dacht ik initieel een verkeerde gekregen te hebben! Is dit Jeff Scott Soto? Furieuze riffs, dito drums en kreten van de zanger. Wie zijn zinnen had gezet op een vervolg van Talisman, Jeff’s solo albums of één van de talrijke bands waar de man de zang verzorgde moet ik teleurstellen. Dit is andere koek! Jeff is duidelijk ‘pissed off’ en dit hoor je niet alleen door de agressie die uitgaat van de nummers, maar ook door zijn zang en zelfs aan de teksten. Maar wie dit album beschouwt als een nieuwe band, zal de schoonheid ervan ontdekken.

Opener “Final Say” valt meteen met de deur in huis. De eerste single “The Fall” bevat naast beenharde riffs ook een verrassende inbreng van toetsen!

Gitaarliefhebbers zullen wel volop aan hun trekken komen, want dit album is volgestouwd met gitaarvuurwerk. Leg je oren maar te luister naar de solo van “The Fall” en de intro van Gus G (Firewind, Ozzy) op “Wrath”.

Alhoewel dit album vooral hard overkomt, zijn de toetsen ook duidelijk aanwezig en zorgen ze meestal voor een mooi contrast. Connor Engstrom laat dit horen tijdens “Break”. In het aanvankelijk rustige “End of Days” giet Connor er zelfs een orkestraal sausje over. Ook een kinderkoortje komt meermaals voorbij gewandeld in deze lange, sterk afwisselende track. Dit is zo’n nummer waar enorm veel in gebeurd en waar je bij iedere luisterbeurt iets nieuws ontdekt. Alhoewel het bijna negen minuten duurt is het voorbij in een zucht!

Een vette bas van Schutt, Oosterse klanken en een weergaloze Soto krijg je te horen op het titelnummer. “When I’m Older” leunt het best aan bij Jeff’s meer melodieuzer werk. Ook het gitaarwerk van Al Pitrelli laat die tijdsprong horen!

In “Trance” worden zelfs stukjes dub-step vermengd. Een gewaagd, maar door mij gesmaakt, experiment! Een lekker shreddende solo maakt deze lekkernij nog beter.  De strakke riffs verhogen het rockgehalte opnieuw gedurende “Jealousy”.

“Karma’s Kiss” is een meer slepende track met loodzware riffs. De afsluiter “Fall To Pieces” doet me wat denken aan de film ‘RockStar’, waarin Jeff met ‘Stand Up’ een kraker had neergezet!

 

Conclusie:
Voor alle duidelijkheid dit is S.O.T.O. en niet J.S.S.! Geen melodieuze rock deze keer, maar een stomende, energiek plaat die knalt! Een album dat vooral de gitaarliefhebbers zal aanspreken. Maar wees gerust; Jeff laat meerdere malen zijn gouden stemgeluid weerklinken en dat blijft gewoon een streling voor het oor! Naast de liefhebbers van Jeff’s stem moeten alle twijfelaars dit album zeker en vast een kans geven. Benieuwd of we dit live gaan kunnen aanschouwen?

Track list:

 1. Final Say
 2. The Fall
 3. Wrath
 4. Break
 5. Narcissistically Yours
 6. End Of Days
 7. Inside The Vertigo
 8. When I’m Older
 9. Trance
 10. Jealousy
 11. Karma’s Kiss
 12. Fall To Pieces

Score: 3,95 out of 5

Links:
www.sototheband.com
www.ear-music.net

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Cirith Ungol – Witch’s Game – Metal Blade Records – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Exhorder – Mourn The Southern Skies – Nuclear Blast – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Ghoulgotha – To Starve the Cross – Dark Descent Records, 10-06-2016

LiveReviewer
UA-17622028-3