SPARKLANDS – TOMOCYCLUS – AVENUE OF ALLIES/GERMUSICA – OUT NOW

SPARKLANDS – TOMOCYCLUS – AVENUE OF ALLIES/GERMUSICA – OUT NOW

Toen de broers Thomas en Robert Riekerk  opgroeiden in Nederland was muziek altijd aanwezig. De AOR-stroming  was Thomas zijn eerste liefde. Die AOR was de muziek die de ouders Riekerk thuis lieten horen en er speelde altijd wel een nummer van Giant of TOTO in de huiskamer. Na eerst andere muziekgenres ontdekt te hebben, kwamen de broers (en vooral Thomas) terug op hun eerste liefde. Ze besloten dan ook om zelf een album in elkaar te boxen. Ze benaderden wat bevriende muzikanten en maakten hun jongensdroom waar. Ik was alvast reuze benieuwd om dit album van mijn Noorderburen aan een luisterbeurt te onderwerpen.

Sparklands is:

Thomas Riekerk – zang en achtergrondzang
Robert ‘T’ Riekerk – akoestische en elektrische gitaar en toetsen
Simon Gitsels – synthesizers en toetsen
Minco Eggersman – drum, percussie, toetsen en synthesizers
Martijn Groeneveld – synthesizers en toetsen

TOMOCYCLUS
Sparklands_-_Tomocyclus_Cover_300dpi_12X12Opener en tevens de eerste single “The Game” laat meteen horen wat we mogen verwachten van dit album. Lekker in het gehoor liggende AOR met leuke riffjes, toetsenlagen en een sterke ritmesectie. Dit vlotte nummer doet me wat denken aan Lionville. Niet toevallig aangezien beide bands verklaren hun mosterd uit de jaren 80 te halen. Thomas beschikt over een aangenaam stemgeluid en broer Robert gooit er nog een ronkende gitaarsolo bovenop. “Skyline” onderscheidt zich door het aanstekelijke refrein en de geringere aanwezigheid van de toetsen (de intro dan buiten beschouwing gelaten). Die toetsen van Martijn krijgen gelukkig een hoofdrol in het volgende “Joanne”. De sfeer die het nummer oproept (combinatie van de toetsen met het relaxed riffje) kent grote raakvlakken met TOTO. Een echte vrolijkmaker dit nummer!

Op “Oasis” is de gitaar ‘the leader of the pack’, waardoor het rockgehalte de hoogte in schiet. Thomas zingt hier ook met een zwoele ondertoon en gaat geregeld de hoogte in. Akoestische gitaren brengen de ballade “Shattered Dream” op gang. De samenzang tijdens het refrein is hemels! “Afterlife” schiet van wal met een super catchy riff, op de hielen gezeten door de zwoele vocalen van Thomas. Die combinatie zorgt ervoor dat dit mijn favoriete nummer van het album is. Als er nadien een old school toetsensolo via mijn trommelvliezen naar mijn grijze massa overgebracht wordt, versterkt dit nog mijn al genomen besluit! “State Of Mind” bewandelt hetzelfde zwoele pad, maar de klemtoon wordt hier duidelijk verlegd naar de vocalen van Thomas.

De gitaar is koning op het hardere “The Feeling Is Gone”. Deze heerschappij is het best hoorbaar in de wervelende solo. Met het instrumentale “Sparklands” begeven we ons in totaal onder vaarwater. De sterk bluesy getinte gitaarklank wordt begeleid met zachte percussie en sfeervolle toetsen. Een meer dan aangename verrassing dit supergevoelige oorsnoepje! De zwoele ‘touch’ is terug in het heerlijk meeslepende “Let Sparks Fly”. De zanglijnen tijdens de refreinen van “Lost In Space And Time” zullen meerdere vrouwenharten doen smelten. Subtiele Oosterse invloeden zijn te horen op de semi-ballade “Let It Out”. “Open Your Eyes” is een rustige ballade met veel invloeden uit de radiorock van de jaren 80.

Het album wordt afgesloten met het titelnummer. Dit nummer is geschreven in herinnering van de vader van de broers Riekerk. De naam zelf is afkomstig van de boot van hun overleden vader. Dit nummer kan beschouwd worden als de initiële start van Sparklands. Dit eenvoudig akoestisch nummer roept een intieme sfeer op, waardoor het album in schoonheid en sereniteit wordt afgesloten.

Conclusie:
De broers Riekerk zijn er wonderwel in geslaagd om met hun eerste product te overtuigen. De invloeden van de jaren 80 en beging jaren 90 AOR en melodieuze rock zijn sterk aanwezig. De composities zitten knap in elkaar en bevatten ook invloeden uit andere stromingen. Ik zou deze jonge bende graag eens live aan het werk zien. Dit in de eerste plaats om hen persoonlijk te feliciteren met deze uitzonderlijk aangename schijf die nooit verveelt! Ik kijk nu al uit naar de opvolger.

Score: 4 out of 5

 Tracklist:

 1. The Game  3:44
 2. Skyline  3:12
 3. Joanne  3:53
 4. Oasis  4:20
 5. Shattered Dream  3:35
 6. Afterlife  3:30
 7. State Of Mind  3:37
 8. The Feeling Has Gone  3:58
 9. Sparklands (instrumental)  3:58
 10. Let Sparks Fly  3:36
 11. Lost In Space And Time  5:06
 12. Let It Out  4:06
 13. Open Your Eyes  4:17
 14. Tomocyclus  4:04

Links:
www.sparklands.com
www.avenue-of-allies.com

Tekst Rik Bauters

Related posts

Review: Dimaeon – Collapse of the Anthropocene – Layered Reality Productions – Out now

livereviewer

Melechesh release new album “Enki” in February 2015

LiveReviewer

TOUR DEAD BY APRIL IS CANCELLED NO SHOW IN HAARLEM TONIGHT

livereviewer
UA-17622028-3