SPHERIC UNIVERSE EXPERIENCE – THE NEW EVE – NIGHTMARE RECORDS – OUT NOW

SPHERIC UNIVERSE EXPERIENCE – THE NEW EVE   -NIGHTMARE RECORDS 

Gitarist Vince Benaim besloot om in 1999 Spheric Univers Experience op te richten met het oog op maken van progressieve metal. Na heel wat bezettingswijzigingen kreeg de man toch een vaste band om zich heen en werd het debuut “Mental Torments” in 2006 op de mensheid losgelaten. Dit leverde hen een deal op met het progmetal label Sensory. Hierbij brachten ze twee albums uit. Nu zitten ze onder de vlag van Nightmare Records en brengen ze hun vierde kind “The New Eve” uit.

 

Spheric Universe Experience  is:

Vince Benaïm – gitaar
John Drai – bas
Fred Colombo – keyboards
Franck Garcia – zang
Christophe Briand – drum

 

THE NEW EVE
“Shut Up” start heel kalm met een basgeluid en wat vreemde percussie maar na een halve minuut krijgen we weelderige toetsen en harde riffs en drum over ons heen. Het nummer vervolgt in pure progmetal stijl waar ik wel pap van lust. De song straalt power uit en dat geldt zeker ook voor de zanger Franck Garcia. De band schuwt het ook niet om elementen van AOR (zoete refreinen) te vermengen in hun sound. Ook schreeuwerige achtergrondzang die we eerder in de sleaze-hoek en shock rock verwachten komen voorbij. De instrumentale break bevat een spannend duel tussen de gitaar en de toetsen. Het titelnummer bevat zang die in bepaalde stukken refereert naar een verkouden Marilyn Manson en het geluid van het nummer verwijst dan weer naar Dream Theater’s “Awake” album. Een nummer met opnieuw enorm veel variatie en dit zowel op het gebied van de gitaar, drum en de toetsen. “Escape” wordt gedomineerd door hakkende riffs! Het commercieel klinkend refrein staat door de melodieuze zang en de frisklinkende toetsen haaks op de hondsagressieve riffs. In de break klinken de toetsen zelfs als een op hol geslagen robot! “Never Heal” blaast je ook van je stoel door zijn ingenieuze combinatie van toetsen en uiterst smaakvolle gitaarriffs. De band maakt zeer originele progressieve metal en dat is tegenwoordig al een serieuze prestatie in de progmetal wereld. Deze keer laat de bas zich duidelijk horen in de break en krijg je toetsen te horen die je eerder in de dance-mertal van Rammstein verwacht. “Angel” kun je het best als een ballade omschrijven en de heren krijgen het voor elkaar om invloeden uit de jazz te vermengen in hun sound. Geweldig gewoon!

 

“The Day I Died” bevat wilde toetsen in combinatie met harde riffs en opnieuw glipt er een jazzy geluid in de song. “In This Place” bevat zelfs drums uit de thrashwereld en deze snelle track roept opnieuw herinneringen op aan het eerder genoemde “Awake” album. Voornamelijk de toetsen zijn hiervoor verantwoordelijk. Alle remmen worden losgegooid tijdens het ultrasnelle “Self Abuse”. We horen hier speedy technische metalriffs vermengd met grunts. Nadien valt gelukkig het vertrouwde stemgeluid van Garcia in. In de zang hoor ik tot mijn verbazing ook een snuifje Klaus Meine. In het laatste nummer wordt er zelfs geflirt met de nu-metal (zeg maar Linkin Park). Zelden heb ik een album gehoord dat zo veel verschillende stijlelementen in hun composities kan stoppen! Dit album is een complete verrassing voor mij.

Het album is daarnaast ook voorzien van schitterend artwork!

Conclusie:
Dit vierde album van deze Franse progessieve metalheads heeft me meer dan aangenaam verrast. De band slaagt erin om verschillende muziekstijlen te integreren in hun metal. Door hun unieke sound is het een makkie om dit album in één ruk uit te luisteren. Ik ga zeker op zoek naar hun eerdere albums want deze muzikale trip heeft me meer dan weten te overtuigen van hun capaciteiten. Verplichte aanschaf voor elke avontuurlijke progmetal liefhebber.

Score: 4,5 out of 5

 

Tracklist:

  1. Shut Up
  2. The New Eve
  3. Escape
  4. Never Heal
  5. Angel
  6. The Day I Died
  7. In This Place
  8. Self Abuse
  9. My Heart On The Cross

Links:
www.sphericuniverseexp.com
www.nightmarerecords.com

Geschreven door Rik Bauters 

 

Related posts

Cannibal Corpse, Aeon and Revocation – Hedon Zwolle, 21-10-2014

livereviewer

Interview met Christopher Max

livereviewer

Report: Baroeg Open Air – Zuiderpark Rotterdam, 19-09-2015

livereviewer
UA-17622028-3