STAHLMANN – ADAMANT -AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

STAHLMANN – ADAMANT -AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

Stahlmann kende een imposante start met de release van hun EP “Herzschlag”. Dit leverde hen een deal op met AFM Records, waarbij ze in 2010 hun gelijknamig debuut uitbrachten. “Quecksliber” volgde al snel en de band scoorde zowaar hits met hun singles “Tanzmaschine” en “Spring Nicht”. De band was in thuisland Duitsland meermaals op de radio te horen en haalde zelfs de top 5 van de Duitse club hitlijsten. Nu zijn ze terug met hun derde schijf “Adamant”.

Stahlmann is:
Mart – zang, programmatie
Tobi – gitaar, programmatie

ADAMANT
Door de naam en de Duitse zang denk je onmiddellijk aan Rammstein. Ook de zang van Mart duwt je in hetzelfde hoekje. De opener “Die Welt Verbrennt” zou eigenlijk niet misstaan hebben op de eerste platen van de industrial rock meesters. Maar met “Süchtig” wordt vlug duidelijk dat de toetsen een veel grotere en dominerende rol spelen bij deze band. De combinatie van ruige gitaren met dance-toetsen en beats hebben me in het verleden al meermaals kunnen bekoren. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan een nummer als “Monster truck driver” van T. Raumschmiere. Iets waarbij menig metalliefhebber de wenkbrauwen zal fronsen. Maar deze reviewer kan meerdere stijlen waarderen en vooral als ze samenvloeien. “Wenn Der Regen Kommt” kent een trager ritme en de zang van Mart creëert een speciale sfeer. De format van zachte strofe met harder refrein wordt hier uitstekend gehanteerd. Tijdens het aanstekelijke “Schwarz” wordt opnieuw de kaart van de gothic dance club getrokken. Bij dit soort van muziek kun je onmogelijk stil zitten.

De piano bij de start van “Leuchtfeuer” doet je denken aan een ballade, maar na enkele luttele seconden wordt die gedachte volledig gesmoord door de harde riffs. Alhoewel het refrein toch een romantische toets laat horen. Die piano duikt nogmaals op in de breaks daardoor is dit nummer eigenlijk een industrial rock ballad te noemen. “Adrenalin” maakt gehakt van die romantische gedachte met zijn hakkende riffs enerzijds en de typische dance toetsen anderzijds. Die contrasten in het nummer zorgen ervoor dat dit één van mijn favorieten wordt. Gitaren in de gekende Die Krupps, Oomph en ja ook Rammstein traditie kenmerken “Der Schmied”. Ook een snuifje Marilyn Manson valt te onderscheiden! In deze track laten de toetsen horen dat ze een belangrijk deel uitmaken van het geluid van de band. In “Paradies” kunnen die toetsen zelfs als het hoofdinstrument gezien worden, terwijl in “Nackt” en “Temple Der Lust” de gitaren het voor het zeggen hebben. Afsluiter “Dämonin” wijkt enigszins af van de gekende formule doordat de gitaren eerder als main stream rock klinken (denk aan de minder dans getinte nummers van Depeche Mode). Met de orkestraal aandoende toetsen is dit een geslaagd einde van een verrassend goed album.

Conslusie:
De plaat kent een steengoede productie en mede daardoor knalt die uit je speakers! Je moet gewoon het volume opdrijven bij het beluisteren van deze plaat! De combinatie van de harde en strakke riffs met de pure dance toetsen en beats zijn een geschenk uit de hemel. Ik heb enorm veel plezier beleefd aan dit album. Sterk aan te raden voor liefhebbers van het genre (Rammstein, Oomph,…). Ideale soundtrack om het fileleed te doen smelten als sneeuw voor de zon!

Score: 3,75 out of 5

Tracklist:

1. Die Welt Verbrennt
2. Süchtig
3. Wenn Der Regen Kommt
4. Schwarz
5. Leuchtfeuer
6. Adrenalin
7. Der Schmied
8. Paradies
9. Nackt
10. Temple Der Lust
11. Dämonin

Links:
www.stahlmann.tv
www.afm-records.de
www.rockinc.nl/

Tekst Rik Bauters

Related posts

FREE FALL – ‘Power & Volume’ track by track, part 1

livereviewer

AC/DC announce new record and the departure of Malcom Young

livereviewer

Katalepsy – Autopsychosis – Unique Leader Records – out now

livereviewer
UA-17622028-3