Review: Stryper – God Damn Evil – Frontiers Music – Release: Out now

Review: Stryper – God Damn Evil – Frontiers Music – Release: Out now.

Ikzelf hoorde voor het eerst van Stryper met hun “Soldiers Under Command” album in 1985. Dat album is nog steeds mijn favoriet van de gestreepte ridders en liet de grootste verscheidenheid aan nummers horen. Met “To Hell With The Devil” werden ze bekend over de ganse aardbol en de opvolger “In God We Trust” zette die opmars verder. Ze werden steeds meer toegankelijker en de dosis honing verhoogde bij elk album. Het meer experimentele album “Against The Law” werd echter hun zwanenzang en het verhaal leek ten einde. In 2005 kwam ze terug met “Reborn” maar vooral hun covers album uit 2011 en hun tweede comeback album “No More Hell To Pay” zette ze terug op de kaart. Hun doortocht op de eerste editie van het Frontiers Rock festival bevestigde hun status en sindsdien is de band geregeld op tour.

Stryper is:
Michael Sweet – zang, gitaar
Oz Fox – gitaar
Perry Richardson – bas
Robert Sweet – drums

 

God Damn Evil
God Damn EvilStryper kondigde aan dat dit album hun hardste tot nu toe zou worden. Als opener ‘Take It To The Cross’ eenmaal uit zijn startblokken schiet val je ongetwijfeld van je stoel. De riffs klinken inderdaad hard, maar daar tegenover staan de voor Stryper gekende achtergrondkoortjes. Het refrein is pure metal met een uitzinnige Michael Sweet, die bijgestaan wordt door growls van Matt Bachand (Shadows Fall). Hun belofte maken ze al waar met dit eerste nummer. Liefhebbers van de band zullen wellicht met de wenkbrauwen fronsen, maar ikzelf vind het een beestig goed nummer.

‘Lost’ klinkt dan weer op en top old school met een geweldig zoet refrein, omringd door strakke riffs. De solo’s zijn steeds heel verzorgd, worden op hogere snelheid gespeeld en bevatten steeds bakken melodie.
De stem van Michael lijkt wel immuun voor de effecten van vadertje tijd en klinkt als vanouds en schuwt de hoge uithalen niet. Luister naar het refrein van ‘Lost’ en je zal versteld staan. Het titelnummer is een lekker in het gehoor liggend trager nummer, dat uitblinkt door de aanstekelijkheid.

Maar de start van ‘You Don’t Even Know Me’ lijkt getrokken uit het “Soldiers Under Command” album en bezorgd me kippenvel. Het nummer is een regelrechte beuker met een mooie opbouw. Het krachtige en meer agressiever gezongen ‘The Valley’ roept de geest van Crimson Glory ( met hun ‘Trancendance’ album) op en ontpopt zich tot een favoriet van ondergetekende (de solo is hemels). ‘Beautiful’ ligt door zijn meer commercieel karakter meer in het straatje van “To Hell With The Devil” en “In God We Trust”.

Met ‘Can’t Live Without Your Love’ krijgen we de verplichte ballade over ons heen, maar ik ben nu eenmaal een romanticus en vind die zeemzoete liefdesverklaringen gewoon het einde! Het moderner ingekleurde ‘Own Up’ vormt de aanloop naar het verwoestende slotnummer ‘The Devil Doesn’t Live Here’. Dit snelle nummer moet het hebben van ratelslang gitaarwerk, dreunende drums en een opzwepend refrein.

Conclusie:
Stryper is zijn belofte nagekomen en dit is inderdaad een hard klinkend album (voor Stryper begrippen uiteraard). Ik kan geen enkel zwak nummer ontdekken en ik vind het persoonlijk een knaller van jewelste. Met een nieuwe bassist in de line-up neemt de band ons in verschillende snelheden mee in zowel flitsende, beukende als harde nummers. De commerciëlere nummers verbreden nog het aanbod.
Dit album behoort tot de beste die deze zwart-geel gestreepte bende heeft meegebracht. Djezus, ik denk dat een ‘Oh my God’ hier duidelijk op zijn plaats is. Als je de mening van priester Pieter (uit de Belgische ‘De Mol’ serie) zou vragen, zou hij gegarandeerd antwoorden met ‘fucking HELL’!

Score: 4,5 uit 5

Tracklist:
1. Take It To The Cross
2. Sorry
3. Lost
4. God Damn Evil
5. You Don’t Even Know Me
6. The Valley
7. Sea Of Thieves
8. Beautiful
9. Can’t Live Without Your Love
10. Own Up
11. The Devil Doesn’t Live Here

Links:
Stryper Official
Stryper Facebook
Frontiers Music

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Exumer – The Raging Tides – Metal Blade Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Magnum – The Valley Of Tears The Ballads – Steamhammer/SPV – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Cyanide Paradise – Reach For The Stars – Eigen beheer – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3