Live report: Suffocation and guests – Tivoli de Helling Utrecht, 13-03-2016

Live report: Suffocation and guests – Tivoli de Helling Utrecht, 13 -03-2016.

Vanavond is Tivoli de Helling de place to be voor de liefhebbers van technische death metal. Maar liefst vijf bands op de bill. Een leuke verrassing, want toen ik op de site van Tivoli zelf keek zag ik er maar drie staan. De afsluiter deze avond was het brute Suffocation, maar voordat zij het podium mochten betreden was het eerst nog de beurt aan Xuviated, Infernal Tenebra, Abiotic en zwaargewicht Cattle Decapitation.

infernalDe eerste twee bands die speelden waren dus een verrassing voor mij. Gelukkig was het een aangename verrassing. Beide bands hadden vanavond hun debuut op Nederlandse bodem. En Infernal Tenebra liet vooral doorschemeren dat zij genoten hadden van de Nederlandse “producten”. Gelukkig gaf dit geen afbraak aan hun spel. Beide bands gaven een solide optreden en zorgden dat de nekspieren al vroeg opgewarmd konden worden.

abioDe jonge honden van Abiotic klonken vooral in het begin van de show wat minder solide dan hun voorgangers. Weliswaar was hun spel een stuk technischer dan de twee voorgangers, maar de eerste solo die gespeeld werd was niet echt fijn om aan te horen. Gelukkig hervond de band zichzelf snel en kon men al gauw genieten van deze technische metal. Leuk bandje die we, als ze nog wat meer ontwikkelen, zeker een plaatsje aan de top van hun genre kunnen gaan verwachten.

De echte mokerslagen werden pas uitgedeeld bij Cattle Decapitation. Met een nog vers album op de proppen konden we vanavond genieten van een vrij diverse greep uit hun repertoire. Het valt mij op dat de band erg populair is. Veel teksten werden vanuit het publiek meegebruld. Helaas lagen de vocalen niet altijd erg aangenaam in het gehoor. Gelukkig maakte de podiumpresentatie van deze man alles goed. Wat volgde was een imposante show waar ik goed van genoten heb. Tivoli is nu ook behoorlijk vol te noemen. De pitjes werden al weer gecreëerd. Dit alles was een meer dan prima avond geweest. Maar we hadden nog één band staan voor vanavond.

suffo2Aan Suffocation hoef ik geen introductie vuil te maken. Deze pionieren van de technische brutal death crushen al menig zaal sedert een jaartje of 30. Toppers als ‘Pierce from Within’ maken zelfs vandaag de dag nog een flinke indruk. Helaas met deze band is het live top of flop. Dit ligt mede aan hoe de kwaliteit van het geluid is. Helaas gaat het op dat gebied live nog wel eens de mist in. Vanavond viel het allemaal prima te behappen. Tally had iets hoger in de mix gemogen. Zijn solowerk was nauwelijks te horen. De mannen  en vrouw in de pit zal het allemaal worst wezen. De zaal ging flink in beweging op de classicks van Suffocation. De vocalen hadden lichtjes last van verkoudheid. De excuses hiervoor werden netjes gemaakt. Maar eigenlijk had het niet gehoeven. Met twee vingers in de neus walste Suffocation Tivoli vanavond plat.

Het was weer een prima avond voor de liefhebbers van brute death. Graag zie ik meer van dit soort avonden.

Tekst en foto’s: Ronald van de Baan

Related posts

Epica en Xandria – Oosterpoort Groningen, 11-04-2015

livereviewer

Live report: Heavy uit Haarlem XXL – Het Patronaat, 15-03-2019

livereviewer

The Gathering – The 11th Hour @ Gigant Apeldoorn

livereviewer
UA-17622028-3