TARJA – ACT 1 – EARMUSIC/EDEL – OUT NOW (DVD)

TARJA – ACT 1 – EARMUSIC/EDEL – OUT NOW

Tarja kan zonder enig probleem als de grootste ster uit de Finse rock scène worden beschouwd. Ze is een klassiek geschoolde sopraan die naast zingen ook piano studeerde. Haar eerste stappen in de muziekwereld zette ze toen een Finse band haar vroeg om 3 akoestische nummers in te zingen. Maar de bombastische stem van Tarja zorgde ervoor dat dit project uiteindelijk werd omgedoopt tot Nightwish. Hun debuut “Angels Fall First” verscheen in 1997. Het succes van Nightwish bleef maar groeien en het vertrek van Tarja bij Nightwish sloeg in 2005 dan ook in als een bom. Ze besloot solo te gaan en aan het einde van 2007 stond ze daar plots met haar solo debuut “My Winter Storm”. Drie jaar later kwam ze met het vervolg “What Lies Beneath” op de proppen. Daarna volgde een immense wereldtour.

ACT 1
Deze dubbel DVD werd opgenomen en gefilmd in het Teatro El Circulo in Rosario Argentinië op 30 en 31 maart 2012. Als je de eerste beelden bekijkt zie je onmiddellijk wat een mooie setting dit eigenlijk is. De zaal is gebouwd in een cirkelvorm en is opgetrokken in pure barok stijl. Dit past natuurlijk perfect bij de mengeling van barokke en klassieke muziek die Tarja brengt. Het geheel is prachtig in beeld gebracht en het concert is voorzien van een oogstrelende lichtshow. Maar het geluid op deze DVD is van een buitenaardse kwaliteit! Met de muzikanten zit het oor meer dan snor. De kwaliteiten van drumbeest Mike Terrana zijn bij iedereen genoeg bekend, maar ook de cello van Max Lieja steelt meer dan eens de show! Met de hoofdtelefoon op is het een waar genot om dit te horen en te bekijken. Het publiek zelf is ook geweldig. Het reageert op de minste aansporing van Tarja. Tarja zelf is een mooi plaatje om naar te kijken en gedurende de show verschijnt ze op het toneel in verscheidene weelderige jurken.

Maar hoe zit het nu muzikaal? De Gary Moore  cover “Over The Hills And Far Away” is één van de vele hoogtepunten. Soms wordt er hard van leer getrokken zoals bijvoorbeeld tijdens “Ciaran’s Well”. De 80’s tribute bestaande uit een medley van “Where Were You Last Night”, “Heaven Is A Place On Earth” en “Livin” On A Prayer” is een verrassende zet en hier bewijst Tarja dat ze eigenlijk elk nummer naar haar hand kan zetten. Naast haar volledige laatste album komen ook enkele Nightwish songs voorbij. Tijdens “Oasis”kruipt de dame zelf achter de piano. Daar toont ze niet alleen over gouden stembanden maar ook over echte pianovingers te beschikken. De emotionele kracht die uitgaat van haar stem wordt vooral duidelijk tijdens de akoestische set! Op het einde worden we nog getrakteerd op een wereldse en harde uitvoering van de Whitesnake klassieker “Still Of The Night”. Als je toch een minpunt moet aanhalen zou het misschien de soms rare uitspraak van sommige Engelse woorden moeten zijn. Maar wie valt daar nu over als je de rest hoort en ziet!

Als bonus krijgen we nog een interview te zien van Tarja en de bandleden. Ook staan er twee fotogalerijen op. De eerste met allemaal foto’s welke door de fans zijn genomen (elke foto is voorzien van de credits!) en een tweede map met foto’s die door de band zelf zijn genomen tijdens de tour!

Links:
www.tarjaturunen.com
www.ear-music.net

Geschreven door Rik Bauters

Related posts

DRAGONY – LEGENDS – LIMB MUSIC – OUT NOW

livereviewer

ANTI-FLAG drop new video for ‘All Of The Poison, All Of The Pain’‏

LiveReviewer

HOUSE OF LORDS – PRECIOUS METAL – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

livereviewer
UA-17622028-3