TARJA – COLOURS IN THE DARK – EDEL/V2 RECORDS/EARMUSIC – OUT NOW

TARJA – COLOURS IN THE DARK – EDEL/V2 RECORDS/EARMUSIC – OUT NOW

Geen enkele artiest heeft de vrouwelijke inbreng in de gotische en symfonische metal zo nadrukkelijk beïnvloed als Tarja. Eerst als frontvrouw van Nightwish en sinds 2004 als soloartieste. Ze bracht voorheen de albums “My Winterstorm” en “What Lies Beneath” uit. In 2012 verscheen onder de noemer “Act 1” ook nog een liveregistratie. Ondanks haar stralende persoonlijkheid gaat Tarja altijd in het zwart gekleed, de kleur van heavy rock en mysterie. En aan dat donkere geheel voegt Tarja nu kleur toe. Of anders gezegd, het was haar bedoeling om haar nieuw album “Colours  In The Dark” van kleur te voorzien. Benieuwd wat er hier mee bedoeld wordt!

Tarja is:

Paul Hume (Demon) – zang & gitaar
Neil Ogden (Demon) – drum
Howie G (Persian Risk) – gitaar
Josh (Tabbie) Williams – bas

COLOURS IN THE DARK
De cavaleriedrums van de opener “Victim Of Ritual” krijgen al vlug het gezelschap van de fluit. Tarja’s stem past perfect bij dit soort klassieke instrumenten. Het nummer barst vervolgens los en de manier waarop Tarja het woord ‘Ritual’ uit haar mond laat ontsnappen is erg aanstekelijk, hoewel het eigenlijk pure opera is! De gitaren klinken geregeld heftig en de orkestratie op de achtergrond heeft het nummer extra diepte. De incorporatie van elementen uit Ravel’s “Bolero” zijn duidelijk hoorbaar. Tarja wou deze theatrale track rijkelijk besprenkelen met haar klassieke achtergrond en is daar voortreffelijk in geslaagd. Hiermee is nogmaals bewezen dat de mix van metal, opera en klassieke muziek een schot in de roos is. Op voorwaarde dat de puzzel perfect in elkaar past, zoals hier! Van dit nummer is ook een visueel sterke video gemaakt. De moeite waard om even te checken. “500 Letters” is opgebouwd rond een voortkabbelend rifje en dit nummer is ook toegankelijker voor een groter publiek. Dit gedeeltelijk autobiografische nummer gaat over stalkers en wordt opgesmukt door een korte maar scheurende solo.

In het lange “Lucid Dreamer” zetten strijkers de toon en horen we veel operazang. Het nummer bevat enorm veel sfeer en het contrast tussen de strakke riffs en de orkestratie creëert een mooi spanningsveld. De creepy break lijkt wel op achtergrondmuziek van een scène uit een horrorfilm. “Never Enough” start met heavy wat distorte gitaren. Het catchy refrein krijgt wat ruggesteun van de klassieke piano. Na de wat dromerige break is het duidelijk de gitaar die de scepter zwaait. Deze track werd door Tarja al live gebracht en is nu lichtelijk gewijzigd op dit album verschenen. Met “Mystique Voyage” wordt alles veel rustiger. Dit wordt ons afgeleverd met veel toetsen, orkestratie en een hemelse Tarja. Dit nummer lag al lang op de planken maar Tarja vond de tijd nu rijp om het op te nemen. Tijdens het refrein zet Tarja haar typische operastem in. Dit is een echt luisternummer, waarop de betoverende stem van Ms. Turunen je doet wegdromen. “Darkness” is een cover van Peter Gabriel en bezit een soort van horror-feel. De vreemde creepy geluiden en de stemvervorming zijn hier verantwoordelijk voor. Een nummer dat ook enorm veel sfeer oproept! Tarja is een groot bewonderaarster van de man en zijn werk en wou hem in de bloemetjes zetten met deze versie.

Het eveneens rustige en sferische “Deliverance” werd neergepend door de gekende compinst Jim Dooley. De man is verantwoordelijk voor vele filmscores en muziek bij games. Ook werkte hij al mee op de voorgaande releases van Tarja. We worden heftig door elkaar geschud door de hevige gitaren in “Neverlight”. De gitaren zijn trouwens het werk van Jasper Strömblad (ex- In Flames). Dit is zonder twijfel het hardste nummer van het album en tijdens de break hoor je leuke effecten op het gitaargeluid. Het kalme “Until Silence” is eveneens een track die al vroeger was geboren maar nooit echt was afgewerkt. Dit is de enige echte ballade op dit album. Het lange “Medusa”  sluit dit album in schoonheid af. Zachte orkestratie met korte bursts van drum en gitaren krijgen het gezelschap van een harmoniezang! Het nummer zelf zwelt geleidelijk aan en vervolgt als een echt luisterspektakel. Tekstueel gaat het nummer over de mythische vrouw Medusa met het gekende slangenkapsel!

Conclusie:
Tarja is er met haar derde plaat is geslaagd om de rockfactor flink op te schroeven en het resultaat mag er meer dan wezen. Een geweldige muzikale trip met invloeden van uiteraard klassieke muziek maar ook meer invloeden uit onverwachte hoek voeren dit album naar een eenzame hoogte in het genre. Een sterke aanrader voor fans van metal met een klassieke toets en liefhebbers van deze Finse nachtegaal kunnen blindelings overgaan tot de aanschaf!

Score: 4,25 out of 5

 Tracklist:

  1. Victim Of Ritual  5:55
  2. 500 Letters  4:22
  3. Lucid Dreamer  7:28
  4. Never Enough  5:23
  5. Mystique Voyage  7:14
  6. Darkness  5:38
  7. Deliverance  7:27
  8. Neverlight  4:33
  9. Until Silence  5:03
  10. Medusa  8:12

Links:

www.tarjaturunen.com
www.v2benelux.com
www.ear-music.net

Tekst Rik Bauters 

 

Related posts

Review: Alestorm – Sunset On the Golden Age – Napalm Records– Out Now

livereviewer

Nieuwe namen voor HELLDORADO #2 o.a. Danko Jones en Supersuckers

LiveReviewer

NORYLSK Signs With Selfmadegod Records; New Album Coming Soon

livereviewer
UA-17622028-3