TERAMAZE – ANHEDONIA – NIGHTMARE RECORDS– OUT NOW

De band is gevestigd in Melbourne, Austalië en breng volgens hun bio een vorm van thrash metal met melodieuze en progressieve elementen erin verwerkt. De eerste stappen voor dit album werden al gezet in 2009. Tijdens het schrijfproces heeft de band wel hun drummer Julian Percy verloren (de man is uiteraard veel te vroeg gestorven). Toen de digitale promo op mijn mp3 speler belandde was ik onmiddellijk gegrepen door deze moderne progressieve metal.

Teramaze  is:

Dean Welles – guitars
Brett Rerekura – vocals
Mat Dawson – guitar
Tijon Lolis – bass
Dean Kennedy – drums

ANHEDONIA
Vette hakkende thrashy riffs openen dit album met een knal. Ze krijgen vlug het gezelschap van dreunende drums en een melodieuzer klinkende gitaar. Ook zanger Brett Rerekura klinkt krachtig en zingt met veel emotie! Het titelnummer “AnhedoniA” laat meteen horen waartoe deze Australische band in staat is. Sterke composities met pakkende refreinen en geweldige instrumentenbeheersing. Ik noem dit de thrash-technische metalvariant van een Dream Theater. Het drumwerk is trouwens ingespeeld door de nu overleden Julian Percy (R.I.P.). “Without Red Hands” gaat in hetzelfde elan door. Vooral het drumwerk is uiterst krachtig. Ik vermoed dat Dean Kennedy er wel degelijk rode handen aan kan overhouden, zoals die man tekeer gaat. De zang is hier enorm gevarieerd! Het gaat van supergevoelig over krachtig tot gemeen klinkend en schreeuwend. “Through The Madness” kent een riff die doet denken aan de eerste albums van Conception, maar enkele hardheidsgraden hoger gebracht! De nummers brengen je steeds in beweging. Dus haal je drumstokken, luchtgitaren en microfoons maar boven en laat je meeslepen door deze moderne technische snelle power thrash. De solo’s nemen ook steeds grootse proporties aan. Maar het is de zang bij Teramaze een meer dan pluspunt.

“Machine” is opnieuw een door snelheid gedreven track waarop de zang opnieuw alle facetten aanhaalt. De man blijkt een kruising te zijn van Layne Staley (Alice In Chains), John Garcia (Kyuss) en Chad Kroeger (Nickelback). Deze keer horen we zelfs een schreddende solo in de break. De gitaren banen al huilend hun weg in “Acts Of Reparation” en schredden alsof hun leven er van af hangt tijdens de solo in “Fear Of The Unknown”. Het korte maar eveneens snelle “Black Circles” kent een meesterlijke instrumentale break! “Proverb Le Jame” is het meest toegankelijke nummer. Vooral de zang is hiervoor verantwoordelijk. In het lange “Where The Dead Grow” worden alle registers opengetrokken en worden we meegezogen in de muzikale wervelwind, die Teramaze is. Wat een heerlijke zeven minuten zijn dit! Tijdens “Egostatic” worden onze trommelvliezen opgewarmd door krachtige drums en waanzinnige riffs! Als bonus krijgen we tenslotte de akoestische ballade “Ever Enhancing II” te horen. Een ultra rustig nummer waar de zang van Brett echter niet zo sterk is gecombineerd bij het akoestische werk. Maar dit kleine euvel is klein bier tegenover de immense kwaliteit die op dit album te vinden is.

Conclusie:
Teramaze moet wel het beste bewaarde geheim zijn uit Australië. Deze band heeft me meer dan aangenaam verrast. Ze zijn er in geslaagd een progressieve metal plaat af te leveren dat niet het zoveelste progmetal album is maar waar ze een eigen stijl ontwikkelen met enkele invloeden uit de thrashhoek en waar de zang van Brett van uiterst hoge kwaliteit is. Het gitaarwerk is eveneens van de bovenste plank. Het album blijft volledig boeien en dit klein uurtje muziek is voorbij voor je er erg in hebt. Een sterke aanrader!

Tracklist:

 1. AnhedoniA
 2. Without Red Hands
 3. Through The Madness
 4. Machine
 5. Acts Of Reparation
 6. Fear Of The Unknown
 7. Black Circles
 8. Proverb Le Jame
 9. Where The Dead Grow
 10. Egostatic
 11. Ever Enhancing II

Score: 4,25 out of 5

Links:

http://teramaze.com.au

www.nightmarerecords.com

Geschreven door Rik Bauters

 

 

 

Related posts

LIVEREVIEWER FOR YOUY DAILY DOSE OF METAL AND ROCK!

livereviewer

Evil preparing to film video for “In Memoriam”

livereviewer

GrandSupreme Blood Court– Bow Down For The Blood Court– Century Media – Out Now

livereviewer
UA-17622028-3