Testament – Effenaar Eindhoven, 16-05-2015

Vanavond sinds lange tijd weer eens de thrash-helden van Testament bekijken in de Effenaar. De laatste keer dat ik ze gezien heb is inmiddels al weer een jaartje of drie terug dus het werd wel weer tijd. Maar eerst is het tijd voor het voorprogramma Toxic Shock.

Deze Antwerpse band is een vrij nieuwe naam in de Belgische scene. Dat neemt niet weg dat Toxic Shock een stevige (live-)reputatie aan het opbouwen is. Zo speelde de band recentelijk in het voorprogramma van Municipal Waste.
Toxic Shock bestaat sinds 2010. Ze hebben een jaartje zonder zanger gerepeteerd en draaien vanaf 2011 op full force met Wally op zang. Thrash met een gezonde dosis hardcore punk, of hardcore punk met een gezonde dosis thrash zo omschrijven de heren zelf hun muziek.
Live komt vooral het trash-element wel erg naar voren met uitzondering van zanger Wally, die zich gedraagt als een punk frontman. Hij rent en springt in her rond en is meer op de barrier tussen het publiek en podium of in het publiek zelf te vinden dan op het podium zelf. Hij begint in korte broek en spijkerjack maar eindigt in zijn onderbroek al schreeuwend terwijl de rest van de band het podium al verlaat.

Dan is het de beurt aan Testament. Testament is een Amerikaanse thrashmetalband die in 1983 werd opgericht als Legacy door Eric Peterson, Derrick Ramirez en Louie Clemente. Ook Steve “Zetro” Souza en Greg Christian maakten deel uit van Legacy. Wonderkind Alex Skolnick kwam later in de plaats van Derrick Ramirez. Ook Steve Souza verliet Legacy en ging naar Exodus nadat hij eerst zanger Chuck Billy als vervanger had voorgesteld. In 1987 bracht Testament haar debuutalbum “The Legacy” uit. Dit album word vanavond in zijn geheel gespeeld, daarnaast van de opvolger “The New Order” op ‘Nobody’s Fault’ en ‘Musical Death’ na alles met als toevoeging ‘Practice What You Preach’. Dus mocht je voor het nieuwere werk komen vanavond dan kom je helaas bedrogen uit. Maar het grotendeel van het publiek is hier wel blij mee. Waar ik zelf niet blij van word is het geluid. Van een band die al zo lang meedraait mag je toch verwachten dat ze dit toch wel voor elkaar hebben. Niets is minder waar: de drums en met name de bassdrum zijn behoorlijk overheersend waardoor de gitaren en ook de zang soms wegvallen. Het zegt genoeg dat ik als Testamentfan sommige nummers pas na een dikke minuut herken. De setlist is top maar het geluid doet het toch gebeuren dat ik voortijdig de aftocht blaas.

Tekst en foto’s: Marcel Klaster

Related posts

Live report: Fortarock – Goffertpark Nijmegen, 01-06-2019

LiveReviewer

Live report: Headbanging Enschede 2012

livereviewer

Live report: Venom inc / Vital Remains / Mortuary Drape / Nervochaos / Desecrator – Iduna Drachten, 28-10-2016

livereviewer
UA-17622028-3