Thanatos interview met Stephan en Marco

Thanatos interview. 

Onlangs bracht de oervader van de Nederlandse extreme metal Thanatos hun zesde album uit. “Global Purification” is ons uitermate goed bevallen en toen we de mogelijkheid kregen om via de mail wat vragen af te vuren op Marco de Bruin (M) en Stephan Gebédi (S) pakten we die natuurlijk gretig aan.

 Thanatos

Het is nogal wat jaren geleden sinds “Justified Genocide” uitkwam. Los van de split-EP waren er niet veel tekenen van leven. Was Thanatos tijdelijk een ondergeschoven kindje ten opzichte van de andere bands waarin leden dubbelen?

M: Thanatos is niet bewust even op ijs gezet. We waren wel al het gezeur met labels even goed zat. De release van “Justified Genocide” was een drie jaar durende martelgang. Het is heel frustrerend om een productie waar je heel trots op bent als een nachtkaars uit te zien gaan. Door een gebrek aan promotie deed de plaat niet veel. Mensen wisten niet eens dat er een nieuwe plaat uit was. Toen daarop ook de drummer er mee stopte en we op zoek moesten naar vervanging kwam de boel wel een beetje tot stilstand. Stephan leefde zich daarop uit op Hail of Bullets materiaal en Paul op het heropgerichte Asphyx. Een enkele show met wat inval drummers zijn de enige wapenfeiten geweest.

S: Ik liep al langer met het plan voor Hail of Bullets rond, toen Thanatos in 2006 min of meer stil kwam te liggen was daar eindelijk ruimte voor. Maar het was nooit mijn bedoeling om Thanatos op te doeken of naar de achtergrond te schuiven. Het liep gewoon zo door omstandigheden.

Over andere bands gesproken; In de afgelopen maanden was er nogal veel cross-promotion voor Thanatos op Facebook via o.a. de Hail of Bullets pagina. Heeft dat veel bijgedragen aan de (hernieuwde) kennismaking voor fans?

M: Natuurlijk zullen er mensen zijn die Thanatos hebben leren kennen door de Bullets connectie. Toch zijn Paul en Stephan tijdens Bullets shows regelmatig benaderd door mensen met vragen over Thanatos. Het re-releasen van de back catalogus door Century Media heeft er ook voor gezorgd dat we een heel nieuw, jong publiek aangeboord hebben. Dat is voor een groot deel te danken aan het feit dat we eindelijk goede promotie hebben.

thanatos logoVoor het nieuwe album en een re-release van het oude werk kwamen jullie terecht bij Century Media. Niet bepaald een misselijke naam. Hoe zijn jullie daar terecht gekomen en hoe lang mag CM nog voor jullie het gospel verspreiden?

M: Stephan wilde “Undead.Unholy.Divine.” en “Justified Genocide” ook graag op vinyl uitgebracht hebben. Bob Bagchus, de ex-drummer van Asphyx, bracht hem in contact met Philipp Schülte, die een klein vinyllabel had. Schülte bleek echter ook voor Century Media te werken en bleek interesse te hebben om de gehele Thanatos-discografie via Century Media te rereleasen! Het afgelopen jaar zijn de oude platen op vinyl uitgebracht. Toen terloops ter sprake kwam dat een nieuwe plaat een mooie manier zou zijn om het 30-jarig bestaan te vieren, was Century Media daar heel enthousiast over. “Global Purification” is daar het resultaat van. Voorlopig staat de komende tijd in het teken van promoten van de nieuwe plaat.

S: We hebben in principe voor meerdere platen bij Century Media getekend, maar we kijken niet te ver vooruit. We zijn heel tevreden met de nieuwe plaat en focussen ons nu volledig op de promotie daarvan

Het vorige album had, als ik het goed heb, ook nogal wat problemen met het tijdig uitkomen. Hoe was dat voor “Global Purification”?

M: Het gehele proces is soepel verlopen. Nadat we van Century Media groen licht kregen zijn we nieuw materiaal gaan schrijven. In minder dan een jaar hadden we het materiaal compleet. Vanuit het label was er geen druk, ze wilden gewoon een goede plaat hebben. Ook al zou het dan een paar maanden langer duren. Alles ging dit keer in goed overleg. Dat is het voordeel van werken met professionals.

Het nieuwe album klinkt een verdomd stuk harder dan “Justified”. Inhaalslag aan het maken om de stilte goed te maken?

S: Vind je? Persoonlijk vind ik Justified net zo hard en snel. Alleen is “Global Purification” meer een eenheid; het album beukt van begin tot einde; er staan 10 nummers op die vrij genadeloos zijn en ik denk dat alle puzzelstukjes inclusief de productie en het artwork deze keer nog nét iets beter op hun plaats vallen dan vorige keer.

M: De intentie was een album te maken dat de luisteraar van het begin tot eind geheel omver blaast. “Darkness Descends” van Dark Angel en “Seven Churches” van Possessed waren daarbij onze grootste voorbeelden. Niet dat we zou durven beweren dat we ook maar in de buurt komen van die klassiekers maar de intensiteit van die platen is ongekend. En dat werkte heel inspirerend.

Hoe wordt het album tot nu toe ontvangen in de pers? En hoe reageren de fans op de al gereleaste songs?

M: De reacties zijn tot nu toe behoorlijk lovend. De twee tracks die vooraf aan de release zijn vrijgegeven zijn enthousiast beluisterd en ook de reviews die nu binnen beginnen te komen zijn overwegend positief. Een goed gevoel kan ik je vertellen.

thanatos cd coverOm maar meteen op de titel “Global Purification” te duiken; Afgaande op nieuwsberichten wordt het op deze aardkloot steeds miserabeler. Was dat de aanleiding voor de albumtitel?

M: Het is een heel actueel album, dat gaat over alle ellende op de wereld. Je hoeft ‘s morgens de tv maar aan te zetten en je wordt ermee overspoeld. Zowel de Islam als het westen, dat zich als de grote redder opwerpt en overal bommen op gooit, maken er een potje van. Geen van ons vieren is suïcidaal, maar uit de muziek spreekt wel frustratie en machteloosheid. Een grondige reinigings-rite is wel op zijn plaats.

Was het vooral een grote frustratie-uiting of zit er ook een wens achter?

S: Diep in je hart zou je wel eens wensen dat de mensheid eens wakker werd, maar dat is niet meer dan wishful thinking. Ik denk dat we al te ver heen zijn en dat het er de komende jaren niet beter op gaat worden.

M: Het is vooral een goede voedingsbodem voor de agressieve muziek die we maken…

Het is alweer 30 jaar geleden dan Thanatos ontstond, dus een mooi momentje voor een terugblik. Thanatos was toch wel een van de koplopers van de Nederlandse extreme metal. Hoe kijk je tegenwoordig tegen de scene aan?

S: Nederland had aan het eind jaren tachtig/ begin jaren negentig een sterke death metalscene met als sterkste punt de uiteenlopende stijlen van de bands; Pestilence, Gorefest, Thanatos, Asphyx, God Dethroned, Asphyx en Sinister klonken stuk voor stuk anders en dat vond ik een sterk punt van de NL’se scene. Een flink aantal van die bands die ik net noemde bestaan nog steeds of zijn sinds kort weer actief. En met Hail of Bullets en Legion of the Damned zijn er ook nog eens een paar grote, nieuwe spelers bijgekomen. En met bands als Bodyfarm staat de volgende generatie alweer te dringen.

Wat zijn de mooiste en de ergste dingen die je als muzikant hebt meegemaakt in al die jaren?

S: Voor mij was en is de release van de allereerste plaat toch nog steeds wel één van de absolute hoogtepunten. Maar daarna zijn er ook nog genoeg hoogtepunten en dieptepunten aan te wijzen. Wat het belangrijkst is, is dat we er na 30 jaar nog steeds zijn en zojuist misschien wel onze beste plaat hebben afgeleverd.

M: De nieuwe plaat in je handen hebben is momenteel toch wel een hoogtepunt. Voor ons gevoel klopt deze keer alles aan de release. Van artwork tot de productie en de samenwerking met het label. Dan zijn die erge dingen opeens wat minder belangrijk geworden om aan terug te denken haha.

Stel, je kunt eenmalig een reis terug in de tijd maken en jezelf ontmoeten. Wat voor advies zou je jezelf geven? Of ben je prima tevreden, dat kan natuurlijk ook.

M: Ach, shit happens… Je kijkt allemaal wel op bepaalde gebeurtenissen terug waarvan je nu denkt had ik dat maar anders gedaan… Maar hadden we dan nu het 30 jarig bestaan gevierd met een nieuwe plaat?

De toekomst is altijd onzeker, maar toch: kunnen we het volgende album met een kortere tussenpauze verwachten of is het meer een kwestie van wanneer de tijd rijp is?

S: Ik zei voorafgaand aan “Justified Genocide” dat het onze laatste plaat zou zijn en voorafgaand aan deze nieuwe schijf zei ik dat weer. Maar het feit is dat we voor meerdere platen bij Century Media hebben getekend, dus we zien wel wat er hierna eventueel nog gaat gebeuren. Ik zeg in ieder geval geen ‘nooit’ meer.

M: Voorlopig staat de toekomst in het teken van “Global Purification” promoten. Het komende jaar gaan we zoveel mogelijk mensen live met het nieuwe materiaal kennis laten maken.

Tot slot is het podium helemaal voor jou. Wil je nog een woordje aan de fans richten?

M: Hopelijk bevalt de nieuwe plaat jullie, tot ziens bij een van de komende shows!

Link: www.facebook.com/thanatos333

Interviewer: Robert Popovic