The Gathering – The 11th Hour @ Gigant Apeldoorn

Yes, eindelijk weer eens metal in Gigant, Apeldoorn. Na een paar krakers zoals Sepultura is het vrij rustig qua metalgebied in mijn thuishaven. Als tiener versleet ik hier altijd mijn  avonden aanwezig bij optredens van bands zoals Pre-Mortem, Within Temptation, Orphanage en The Gathering.

Laatst genoemde komt vanavond in hun jaren ’90 bezetting terug om de “oude” metalheads nog even terug te laten gaan naar hun “wilde jaren”. Vanavond is in Gigant dan ook voornamelijk het wat meer “belegen” publiek wat is komen opdagen. Uiteraard geeft dit helemaal niks en voor Apeldoornse begrippen in een best volle toko is het uitkijken naar een gezellige avond metal.

Eerst mogen we nog gaan genieten van The 11th Hour. Deze band bestaat nog niet zo lang, maar de leden beschikken over een geweldige CV.  Pim Blankenstein (Officium Triste)  is de brulboei van vanavond. Ed Warby ( Hail of Bullets – Gorefest)  is het grote brein achter de band.  Daar komen nog Frank Harthoorn  (Gorefest),  Bram Bijlhout (Officium Triste) , Daniel Huijben, en Dirk Bruinenberg (Patrick Rondat) om het doom gezelschap compleet te maken. Wat worden wij hier toch getrakteerd op een geweldige wall of sound.  Het geluid staat hard hier in Gigant, maar tegelijkertijd loepzuiver afgesteld. De sfeer van de twee langspelers van The 11th Hour word hier goed neergezet. Het zijn misschien maar 6 nummers die wij vanavond krijgen voorgeschoteld, maar we mogen niet klagen. Met een gemiddelde van 6 minuten per nummer duurt het concert zeker niet te kort. Uiteraard met het niveau wat hier vanavond word neergezet hadden ze van mij zeker nog een tijdje door mogen spelen. Klasse band waar we hopelijk nog veel meer van gaan horen.

The Gathering, is het nu de beurt.  The Gathering is eind jaren 90  de koers van metal behoorlijk kwijt geraakt. Ik heb de band nog menig maal proberen te volgen. Maar persoonlijk werd het mij iets te soft en zweverig. Geen punt, een band kan nu niet altijd iedereen tevreden stellen. Toch sloeg mijn hart over toen ik hoorde dat de band in de originele bezetting weer een rondje door Nederland ging doen.  Niks geen prog rock meer, maar gewoon lekker knallende metal uit vervlogen tijden.  Iets wat ik dus absoluut niet wil missen.

Het sentiment viert hoogtij tijdens de show van The Gathering. Ik zie veel gezichten van vroeger en velen van hen gooien ineens weer hun haar los en besluiten weer als een paar tieners lekker tekeer gaan. Leuk om te zien en terecht dat ze zo uit hun dak gaan! The Gathering laat zien en horen dat hun plaat “Always“ een parel is uit de Nederlandse metal cultuur. Het jaren niet samengespeeld hebben is er niet aan af te zien en de band staat zichtbaar met veel lol op het podium.  De “nieuwe” fans niet getreurd, The Gathering gaat (helaas) door op de nieuwe koers en hun nieuwe plaat “Disclosure“ (met de huidige bezetting) ligt sinds kort in de schappen.

Het was weer eens geweldig om metal in mijn oude stam tent te zien en ik mag hopen , dat dit nog veel vaker gaat gebeuren. Gigant Apeldoorn ga zo door!

Tekst Ronald van de Baan
Foto’s The Gathering door Bert Harmsen van Metalshots
Foto’s The 11th Hour – Ronald van de Baan

 

Related posts

ANCIIENTS SIGN WITH SEASONS OF MIST!

livereviewer

Live report: Stonehenge Festival Steenwijk, 29-07-2018

livereviewer

Y&T 20 oktober naar Metropool

livereviewer
UA-17622028-3