THRESHOLD – MARCH OF PROGRESS – NUCLEAR BLAST – RELEASE: 24 AUGUSTUS 2012

De Britse progressieve metalband Threshold combineerde heavy metal en prog rock invloeden in hun composities om tot hun typische geluid te komen. Hun geweldige debuut “Wounded Land” verscheen al in 1993 en Damian Wilson deed toen ook de zang. Dit deed hij ook op het derde album “Extint Instinct”. Later stond Andrew “Mac” McDermott achter de microfoon. De man stierf spijtig genoeg vorig jaar na een periode van ziekte. Damian kwam terug op zijn oude nest  kort na de release van hun laatste album “Dead Reckoning” in 2007. Nu doet de band een nieuwe poging met Wilson als zanger en nam het langste album uit hun carrière op.

Threshold  is:

Damian Wilson – vocals
Karl Groom – guitar
Pete Morten – guitar
Steve Anderson – bass
Johanne James – drums
Richard West – keyboards

 

MARCH OF PROGRESS
“Ashes” opent het album met bombastische toetsen en wat lichtvoetige riffs. Het nummer gaat in pure prog metal stijl verder. Catchy heavy riffs worden vergezeld van de typische zachte stem van Damian. Ook wordt er wat gespeeld met stemvervorming. De eerste single van het album is meteen een voltreffer. Richard West levert een aantal sferische toetsenlijnen af en Karl Groom excelleert tijdens de instrumentale break. Het nummer is uiterst veelzijdig! “Return of the Thought Police” is een pak trager en hierdoor komt de geweldige stem van Damian nog sterker tot uiting. Mr Wilson ondervond tijdens het opnameproces van het album ernstige stemproblemen en moest een periode rusten, maar  hiervan is gelukkig niets te merken op dit album. De toetsen van West doen me dikwijls aan de verschillende Ayreon releases denken. Strakke riffs en supergevoelige gitaren vergezellen elkaar in de kortste track van het album. Tijdens “Staring At The Sun” staan de old school toetsen loodrecht op de flitsende gitaarsolo. Het lange “Liberty Complacency Dependency” gebruikt de alom gekende hard-zacht format en er wordt veel gebruik gemaakt van gesproken tekst op de achtergrond. De bas is duidelijk hoorbaar in de intro van “Colophon”. Het nummer roept een sfeer op die ik vreemd genoeg vergelijk met het prille werk van The Cure. Die link verdwijnt na een poosje als uiteindelijk de gitaar los gelaten wordt. Strakke progmetal riffs worden vergezeld van pianoklanken en klassieke orgelgeluiden. In het middenstuk duikt The Cure opnieuw op! De achtergrondzang op dit album is ook heel mooi en injecteert de songs met een lichtjes commercieel geluid. Dit is vooral duidelijk tijdens de ballade “That’s Why We Came”. Het album is voorzien van een kraakheldere productie door Groom en West.  Hierdoor kan je elk instrument duidelijk onderscheiden in het totale geluid. “Don’t Look Down” start met harde riffs en ook het orgel duikt op in de achtergrond. Het middenstuk bevat supergevoelig gitaarwerk en het nummer gaat vervolgens veel rustiger verder. Maar in het laatste stuk barst de hevigheid opnieuw los! “Coda” kent een krachtige start met een gierende riff en een harder klinkende Damian. Het nummer ontpopt zich als een waar progmeesterwerk, waarbij ook het krachtige drumwerk een vermelding verdiend samen met de stemcapriolen van Wilson. “The Rubicon” is met zijn dikke 10 minuten de langste track en sluit het album ook af. Dit nummer bevat alles wat je in een progessief metalnummer kan vinden. Rustige passages worden afgelost door heftige gitaren en het drumwerk is afwisselend traag en snel. Het gitaarwerk gaat werkelijk alle richtingen op. Zo hoor je het ene moment rustige riedels maar een poosje later komen harde thrashy riffs op je af. Natuurlijk mogen we de toetsen van West en de stem van Damian niet vergeten te vermelden. Een echt klasse nummer dat dit album magistraal afsluit.

 

Conclusie:

 

Na een stilte van vijf jaar staat Threshold er opnieuw met een superplaat! Sommige nummers klinken uiterst catchy en de stem van Damian is toch heel speciaal en uniek! Alle nummers bevatten een uitstekende instrumentale omlijsting en zijn fenomenaal opgebouwd. Deze 70 minuten zijn voorbij voor je er erg in hebt en ik ben steeds geneigd om de plaat op eindeloos herhalen te zetten. Een absolute must voor fans van progressieve metal en uiteraard voor de fans van Threshold en Damian Wilson.

Score: 4,25 out of 5

Tracklist:

  1. Ashes  (6:51)
  2. Return Of The Thought Police  (6:09)
  3. Staring At The Sun  (4:25)
  4. Lberty Complacency Dependency  (7:48)
  5. Colophon  (6:00)
  6. The Hours  (8:15)
  7. That’s Why We Came  (5:40)
  8. Don’t Look Down  (8:12)
  9. Coda  (5:23)
  10. The Rubicon  (10:21)

Links:

Geschreven door Rik Bauters

 

 

Related posts

Live report: Into The Grave (zaterdag) – Oldehove Leeuwarden, 11-08-2018

livereviewer

FRONTMAN LED ZEPPELIN ROBERT PLANT KOMT MET NIEUW STUDIOALBUM

livereviewer

Incarnated – Try Before Die – selfmadegod records – release may 15th

livereviewer
UA-17622028-3