Throne Of Katarsis – The Transcendental Keys – Candlelight Records – Out Now

Throne Of Katarsis – The Transcendental Keys – Candlelight Records – Out Now

In het Noorse Kopervik werd in 2003 een onheilig verbond gesloten tussen Vardalv en Infamroth welke zij Throne Of Katarsis noemden. In 2007 brachten de twee heren hun debuutalbum uit. De band werd uitgebreid met de van Gehenna overgekomen Sanrabb in 2009 en Skinndød in 2010. En in het jaar dat de band 10 jaar bestaat laat het hun vierde ode aan de duisternis los op de mensheid, genaamd: “The Transcendental Keys”.

 

Bandleden:

Infamroth – Guitars, Bass, Keyboards, Vocals
Vardalv – Drums
Sanrabb – Bass
Skinndød – Guitar

The Transcendental Keys:
throne-of-katarsisBij het zien van de korrelige zwart/wit bandfoto wist ik al wat ik kon verwachten. Omgekeerde kruizen. Full corpspaint. Dit is old school black metal. Dus trve en cvlt! Compleet met de bijbehorende gruizige geluidskwaliteit. Wat mij wel vraagtekens gaf was toen ik zag dat er maar drie nummers op staan. Is dit dan een EP? Niet echt, de nummers duren van dik elf minuten tot dik twintig minuten. En met een speeltijd van dik drie kwartier kan je toch wel spreken van een full length album. Ondanks de lengte van de nummers weet de band wel de aandacht vast te houden door de spanningsbogen goed op te bouwen en weer af te breken. Van rustige opbouw, naar midtempo en snelle stukken en weer lange rust stukken. De mensen die van black metal met een grote “commerciële” productie houden hoeven hier niet aan te beginnen overigens. Het geluid klinkt alsof het met een vier sporen recorder in een grot in de Noorse natuur is opgenomen. Infamroth’s screams klinken ijzig koud, de gitaren zwaar overstuurd en de drums vallen op veel plaatsten zo’n beetje helemaal weg in het moeras van geluid. Maar dat hoort nou eenmaal bij het “trve en cvlt” gevoel.

Conclusie:
Dit is geen album voor beginnende black metal luisteraars. Dit is voor de old school liefhebbers. De band klinkt ook gemeend evil, niet om zieltjes (voor de duistere heer) te winnen, maar meer om het kwaad zelf een ode te brengen. Perfecte soundtrack voor deze kille donkere dagen. These transcendal keys will give hail to the darkness.

Tracklist:

1 The First Transcendental Key: Of Rituals (And Astral Spells) 11.20
2 The Second Transcendental Key: Beyond the Specters  15:28
3 The Third Transcendental Key: In Timeless Aspects  20:25

Cijfer: 3,5 uit 5

www.myspace.com/throneofkatarsis
www.facebook.com/pages/Throne-of-Katarsis

Tekst: Martijn Rouwenhorst