Tiamat – the Scarred People – Napalm Records – Out Now

Tiamat  – the Scarred People – Napalm Records – Out Now

Tiamat, ooit groots begonnen in de gothic death scene in het barre Zweden, komt na 4 jaar met nieuw materiaal. We zijn dit ondertussen van Johan Edlund wel gewend dat er een behoorlijke tijd tussen de releases zit! Deze recensie heeft ook een tijdje op zich laten wachten. Om de reden dat Tiamat vaak met een plaat komt die totaal anders klinkt en tijd nodig heeft om te laten bezinken.

The Scarred People
De plaat heeft tot nu toe behoorlijk wat kritiek mogen verduren. Na de eerste paar luisterbeurten moet ik zeggen dat van de oude glorie dagen weinig overgebleven is. Ik begrijp de kritiek die men de band geeft. De plaat is zeker niet slecht, maar dit is niet de stijl van Tiamat die ik wil horen. Het is is niet meer in de stijl van het oudere werk zoals “Astral Sleep“ en “Wild Honey“.  De metal is eigenlijk bijna weg uit de muziek. Daarvoor terug in de plaats gekomen zijn eigenlijk vrij rustig klinkende sfeervolle riffs. Ik haat de term dark rock! Maar dit is toch wel waar ik deze plaat onder wil brengen. Als de band er sporadisch tempo in gooit klinkt het toch allemaal wat meer als poprock met een klein edgy randje..

Toch wil ik de plaat niet helemaal de grond in rammen. Op sommige momenten komt zomaar ineens uit het niets goed gitaarwerk tevoorschijn. De gitaarsolo in “LoveTerrorists“ mag er zeker wezen! Helaas is dit één van de weinige hoogtepunten op de plaat. Middelmatigheid is wat de klok slaat op deze release!  Mensen die houden van een melancholiek sfeertje zonder de heavy doom riffs zullen blij zijn met deze plaat. Ikzelf had het graag allemaal wat rauwer gezien. Voor mij is er een te lief sausje over heen gedrapeerd!

Tracklist:

 1. The Scarred People
 2. Winter Dawn
 3. 384 Ekteis
 4. Radiant Star
 5. The Sun Also Rises
 6. Before Another Wilbury Dies
 7. Love Terrorists
 8. Messinian Letter
 9. Thunder & Lightning
 10. Tiznit
 11. The Red of the Morning Sun

Score 2,5 uit 5

Conclusie
Gezien de historie van Tiamat valt de plaat mij tegen. Desondanks geen onaardige CD om te draaien tijdens de yoga oefeningen of een lekker bakje thee!

Link: https://www.facebook.com/tiamat

Geschreven door Ronald van de Baan