TOMMY VITALY – HANGING ROCK – ICEWARRIORS RECORDS – OUT NOW

Tommy Vitaly werd in mei 1974 geboren in het Italiaanse Firenze. Hij studeerde klassieke piano, klarinet en bespeelt momenteel enkel nog zijn gitaar. Hij speelde van 1998 tot2010 inde Italiaanse neo klassiek getinte metal band SevenGates. Ze brachten een demo en twee albums uit. Tommy speelde ook in een Helloween tribute band met de naam Mr. Eagle. Tenslotte bracht hij in 2010 zijn eerste soloplaat “Just Me” uit in 2010 via IceWarrior Records. Met Hanging Rock komt de man nu aandraven met het vervolg.

Tommy Vitaly is:

Tommy Vitaly – guitars
Andrea “Tower” Torricini – bass
Ferdy Doenberg – keyboards
Kenny Earl Edwards (a.k.a. Rhino) – drums

HANGING ROCK
Het album start furieus met het korte maar snelle “Betrayer”. Mats Leven laat zich vocaal helemaal gaan op deze flitsende track met donderende drums van ex-Manowar Rhino en lekker speedy riffs! De solo klinkt bij de start heel melodieus. Het album heeft zijn start alvast niet gemist. “Run With The Devil” is een melodieuze metal track en dit genre is op het lijf geschreven voor Carsten “Lizard” Schulz (Evidence One). Het sterk door Steve Harris geïnspireerde basgeluid drukt flink zijn stempel op deze song. Tommy’s liefde voor het Malmsteen fretwerk komt hier duidelijk naar boven. Gitaarliefhebbers zullen hier een vette kluif aan hebben. Een tikkende klok vormt de intro van “Hands Of Time”. Het nummer gaat verder met uiterst melodieuze riffs maar als de vocalen van Todd LaTorre (Crimson Glory en Rising West/Queensryche) invallen slaat het nummer om in een felle rocker met een ontketende Todd , die heerlijke hoge screamer vocalen laat horen. Die Todd kan werkelijk alle stijlen aan, wat een klasbak is dit,zeg! Met “Forever Lost” krijgen we zelfs een gevoelige ballade voorgeschoteld. Piano, akoestische gitaren en supergevoelige vocalen van grootmeester David Defeis van Virgin Steele zorgen voor een dosis emotie tussen al dit gitaargeweld. David schuwt het niet om ferm in de hoogte te schieten zoals hij deed op het geweldige debuut van zijn Virgin Steele! Die kerel beschikt nog steeds over een geweldig stel stembanden.

“Idol” gaat met zijn vele shredpassages van Norifumi Shima (Concerto Moon) meer de neoklassieke metal op, maar de heldere vocalen van Michele Luppi (ex-Visison Divine) injecteren de song met een dosis melodieuze rock. “Misanthropy” is het eerste instrumentale nummer waarin zuidelijke klanken met orgelgeluiden op de achtergrond, de inleiding vormen van een sterk door Yngwie Malmsteen geinspireerd nummer, dat volladen werd met sensitieve arpeggio’s. Ook het Italiaanse snarenwonder Angi Schiliro komt opduiken in de meer passionele stukken. Vervolgens springen we op de traditionele metaltrein met “Heavy Metal God”, waarop Carsten nog eens zijn longinhoud kan testen tijdens het uitroepen van: “Let’s fall to our knees and pray to the heavy metal God”! Ex-Manowar snarenplukker David Shankle (DSG) gooit een supersonische solo over deze metalhymne! Het titelnummer is opnieuw een instrumentaal nummer met uiterst gevoelig gitaarwerk dat deze maal raakvlakken vertoont met Uli Jon Roth. Het rustige pianomiddenstuk vormt een relaxerende intro op het gitaar en toetsen duel tussen Vitaly en Ferdy Doernberg (Axel Rudi Pell, Helloween). De afsluiter “Icewarrior” wordt  ingeleid met piano en krijgt het gezelschap van de warme stem van Zak Stevens (Savatage – Circle II Circle). Maar na een minuut slaat het nummer over in een regelrechte rocker met een geweldig op dreef zijnde Stevens.

Conclusie:
Tommy is er in geslaagd om door het aantrekken van verscheidene zangers alle songs spannend en afwisselend te houden. Dat de man beïnvloed is door Malmsteen zal hij niet ontkennen, maar hij weet toch catchy nummers te schrijven die geen moment vervelen! Daarbij komt dat hij voor elke song de best passende zanger heeft weten te strikken! De beste voorbeelden hiervan zijn de songs met Todd LaTorre, David Defeis en Zak Stevens. Dit album is dan ook sterk aan te raden aan alle gitaarliefhebbers en fans van vermelde vocalisten!

Tracklist:

  1. Betrayer (feat. Mats Leven on vocals)
  2. Run With The Devil (feat. Carsten “Lizard” Schulz on vocals)
  3. Hands Of Time (feat. Todd LaTorre on vocals)
  4. Forever Lost (feat. David Defeis on vocals)
  5. Idol (feat. Michelle Luppi on vocals, Norifumi Shima and Ferdy Doernberg solos)
  6. Misanthropy
  7. Heavy Metal God (feat. Carsten “Lizard” Schulz on vocals, David Shankle guitar solo)
  8. Hanging Rock ( feat. Ferdy Doernberg keyboard solo)
  9. Icewarrior (feat. Zak Stevens on vocals)

Score: 3,75 out of 5

Links:
www.tommyvitaly.com
www.rockitup.org

Geschreven door Rik Bauters