TOTO – TOTO XIV – FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 20-03-2015

TOTO – TOTO XIV – FRONTIERS RECORDS – Release: 20-03-2015.

Wie kent niet het nummer “Hold The Line” van het debuut van TOTO dat in 1978 het levenslicht zag? Maar de grootste bekendheid verwierf de band met hun meesterlijke album “IV”. ‘Rosanna’ en ‘Africa’ zijn beide wereldhits geworden. Het tweede album met zanger Joseph Williams was ook een knaller en leverde met ‘Pamela’ en ‘Stop Loving You’ ook twee geweldige singles af. De band brengt geregeld nieuw werk uit, maar besluit te stoppen in 2008. Maar in 2010 wordt een reünie aangekondigd met begeleidende toer ter ondersteuning van bassist Mike Porcaro die aan ALS lijdt. Dit valt door de fans en de band zelf in goede aarde en ze besluiten om door te gaan. Nu brengen ze zelfs een nieuw album uit. Jammer genoeg heeft Mike de release niet meer mogen meemaken; de man stierf op 15 maart ten gevolge van zijn ziekte.

Toto  is:
Joseph Williams – lead vocals
Steve Lukather – guitars, bass, vocals
David Paich – keyboards, vocal
Steve Porcaro – keyboards, vocals
David Hungate – bass
Keith Carlock – drums
Lenny Castro – percussion
Tom Scott – saxes and horn arrangements
Lee Sklar, Tal Wilkenfeld, Tim Lefebvre – bass
Martin Tillman – cello
CJ Vanston – additional synths
Michael McDonald, Amy Keys, Mabvuto Carpenter, Jamie Savko, Amy Williams – background vocals

XIV
toto-xiv-cover-hr“XIV” start met een lekker gitaarriedeltje en kent ook een duidelijke aanwezigheid van toetsen. “Running Out Of Time” bevat een hoog rockgehalte (voor TOTO althans) en oudgediende Joseph Williams zet een puike vocale prestatie neer.

Maar wat we te horen krijgen op “Burn” slaat alle verbeelding. Dit nummer wordt gedragen door eenvoudige maar uiterst aanstekelijke pianoklanken! Fenomenaal hoe de herhaling van die piano een dergelijk wereldnummer kan voortbrengen. Het refrein is op zich ook wereldschokkend te noemen. Een geniaal nummer!
Hoewel ‘Holy War’ eerder vrolijk klinkt, snijdt het een tegenwoordig heet aspect aan! Oorlog voeren en terreur zaaien in naam van religie of een overtuiging. Het eerder swingend gitaarriffje van Steve steelt hier duidelijk de show.

Muzikanten van allerlei pluimage zullen met volle teugen genieten van het uiterst knap muzikaal omlijste ’21st Century Blues’. Het einde is het toonbeeld van hun muzikale meesterschap. De gitaar en piano gaan een mooi duel aan en sluiten deze lange track in schoonheid af.

‘Orphan’ was de eerste single (videotrack) die werd vrijgegeven van dit album. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meteen gepakt was door deze voorbode van dit album. Maar na enkele luisterbeurten zag ik de schoonheid van deze lichte rocker als een door het zonlicht openende bloem verschijnen! Joseph is hier werkelijk buitenaards goed! Het energieke refrein zorgt voor een echte boost.

‘Unknown Soldier’ is een stemmingzettend nummer met Lukather als zanger. Leg je oor vooral te luister naar de percussie en het drumwerk op dit sfeervolle nummer. Tijdens ‘The Little Things’ is het de beurt aan Steve Porcaro om de zang te verzorgen. Dit rustig melodieuze popnummer ligt volledig in het Westcoast AOR straatje. Dit nummer toont de enorme veelzijdigheid van TOTO als band.

We krijgen afwisselend Joseph en David Paich te horen op zang gedurende ‘Chinatown’. Ten slotte komt ook Lukather om de hoek kijken en geeft naast zijn stemgeluid het nummer een jazzy feel met zijn schitterend gitaarwerk. Als bonus gooien de jongens nog wat blazers en een saxofoon in de instrumentatie!

David Paich neemt de microfoon opnieuw over op de ballade ‘All The Tears That Shine’, maar Steve Lukather neemt het refrein voor zijn rekening. Deze sentimentele ballade vormt een mooi rustpunt op dit album.

Joseph is terug als leadzanger op het mid-tempo “Fortune”, dat gekenmerkt wordt door die typische TOTO geluidjes. Het gitaar-piano gekibbel sluit dit nummer af.

Meerdere albums van TOTO hebben een geweldig slotnummer. ‘Home Of The Brave’ van “The Seventh One”  is daar een goed voorbeeld van. En ja hoor, ze doen dit nog eens over met ‘Great Expectations’. Het nummer start met piano, orkestratie en een gevoelige Paich. Maar dan start een waanzinnige toetsparty en neemt Joseph de zang over. Dit nummer is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Hierdoor wordt dit meesterlijke album afgesloten met een langaanhoudend muzikaal oorgasme!

Conclusie:
Na de zeven magere jaren sinds hun laatste album “Falling In Between” slaat TOTO terug met een absoluut meesterwerk. Het vorige album was sterk rockend, maar dit schijfje blinkt uit in genialiteit en verfijning. De op het eerste gehoor eenvoudige nummers zijn opgebouwd uit ontelbare lagen en geven bij elke luisterbeurt nieuwe geheimen prijs. Dit is hoogstwaarschijnlijk het album van het jaar voor mij! Ik kijk nu al uit naar hun komst naar België, waar ze de eerste dag van Rock Zottegem zullen afsluiten in schoonheid. Dat wordt genieten mensen, om nummers als ‘Burn’ en/of ‘Great Expectations’ live te aanschouwen.

Track list:

 1. Running Out Of Time
 2. Burn
 3. Holy War
 4. 21st Century Blues
 5. Orphan
 6. Unknown Soldier (for Jeffrey)
 7. The Little Things
 8. Chinatown
 9. All The Tears That Shine
 10. Fortune
 11. Great Expectations

Score: 4,99 out of 5

Links:
www.totoofficial.com
www.frontiers.it

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Skyclad – Forward into the Past – Listenable Records – Release: 28-04-2017

LiveReviewer

Ghost – Meliora – Spinefarm Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Short Report: Varathron – Untrodden Corridors of Hades – Agonia Records – Out now

livereviewer
UA-17622028-3