TRANCEMISSION – NAKED FLAMES – PURE ROCK RECORDS – RELEASE: 20 JULI 2012

In de periode dat ik metal leerde kennen via de vrije radio was Trance één van mijn favorieten. De stem van Lothar in combinatie met het gevoelige gitaarwerk heeft er voor gezorgd dat hun eerste 3 albums nog geregeld hun rondje doen in mijn muziekinstallatie. Hun muziek was nooit ingewikkeld of baanbrekend, maar was steeds catchy en herkenbaar. Na de eerste platen ging hun bekendheid wat achteruit en hun naam werd ook gewijzigd naar Trancemission. De laatste line-up bestaat al 10 jaar en eindelijk heeft dit zich vertaald in een nieuw album.

Trancemission  is:

Lothar Antoni – vocals, guitar
Andreas Meyer – guitar
Joe J. Hagl – bass
Alexander Franken – drums

NAKED FLAMES
Het titelnummer (Pt. 1) start met semi akoestische gitaren en allerlei achtergrondgeluiden. Het nummer gaat verder met een vette baslijn, lekkere korte licks en een eerder verhalende Lothar. Tijdens het refrein horen we de ‘koor’ samenzang dat we kennen van die andere Duitsers van Accept. Een eerder ongewoon ‘Trance’ nummer, maar de song blijft wel hangen en neemt je meteen op sleeptouw. Op het einde is het typische timbre van Lothar Antoni als een tweede laag te horen over de vocalen en de ‘koor’ zang. Lothar’s love-or-hate stem is helemaal terug op het vlotte “Thorn Birds”. Het nummer roept herinneringen op aan hun beginperiode en dat kunnen we alleen maar toejuichen. De ruggengraat van “Not Me” bestaat uit een strakke riff en een commercieel klinkend refrein. Tijdens de break valt er met volle teugen te genieten van het super melodieuze gitaarwerk van Lothar en Andreas. Dat de heren niet vies zijn van wat experimenteren wordt heel duidelijk in “Sex Me Up”. Verleidelijke basgeluiden, een eerder zwoel klinkende Lothar en poprock licks vormen de basis voor dit opwindende nummer. Lothar heeft duidelijk aan zijn stem gewerkt want wat hij op de ballade “You” laat horen is geweldig. Het nummer wordt opgefleurd met gevoelige gitaren. Als plots Fraulein Lalena Katz meezingt is het feestje compleet. “House Of Love” is een eenvoudig deuntje, maar het is o zo catchy! Hilariteit alom tijdens het snelle “Thanks God I’m A Fool”. Het geluid van een geopende muziekdoos wordt weggeduwd door een moderne radiorock riff gedurende  “Jenny And The Beast”. Lothar zingt de strofes opnieuw op een bijna verhalende wijze, maar in de refreinen krijgen we de hese, nasale Antoni te horen. Een vlotte song dat opnieuw hun experimenteerdrang blootlegt. Er worden zelfs een paar zinnen in het Duits gefluisterd. “Susi ‘n’ Mape”vertelt in pure ballade stijl het verhaal van een verliefd koppel. Het album sluit af met een alternatieve versie van het titelnummer. Alhoewel dit een klassenummer is, had ik toch liever een nieuwe track of een herwerkte klassieker gehoord. Maar dat is eigenlijk wat muggenziften!

Conclusie:
Lothar en zijn bende is er in geslaagd om een album af te leveren dat zowel wat nieuwe elementen bevat, maar ook terug grijpt naar hun beginperiode. De nummers zijn niet wereldschokkend van opbouw maar houden toch je aandacht! Een meer dan geslaagd comeback album als je het mij vraagt!

Tracklist:

  1. Naked Flames (Pt. 1)
  2. Thorn Birds
  3. Not Me
  4. Sex Me Up
  5. You
  6. House Of Love
  7. Thanks God I’m A Fool
  8. Jenny And The Beast
  9. Susi ‘n’ Mape
  10. Naked Flames (Pt. 2)

Score: 3,75 out of 5

Links:
www.trancemission-music.com
www.purerock-records.com

Geschreven door Rik Bauters

 

Related posts

ICED EARTH – PLAGUES OF BABYLON – CENTURY MEDIA RECORDS – OUT NOW

livereviewer

Live – report:Paaspop Zieuwent 7-8-9 april 2012

livereviewer

ADLER: Debut Album Details Revealed

livereviewer
UA-17622028-3