TYKETTO – DIG IN DEEP – FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 24 APRIL 2012

Tyketto ontstond in 1990 in New Jersey en brachten hun debuut “Don’t Come Easy” in 1991 uit op een major label. Het album bevatte AOR krakers zoals “Forever Young”, “Seasons”en “Wings”. De opvolger “Strenght In Numbers” was ook een geweldige plaat, maar nadien hield Danny Vaughn het voor bekeken en het derde album “Shine” met Steve Augeri als zanger werd minder goed onthaald. Dit was de uiteindelijke doodsteek voor de band en men hield het voor bekeken. De band kwam later nog talrijke malen terug tot leven bij Danny Vaughn’s solo platen en concerten. Maar de fans van het eerste uur wilden toch liever de Tyketto van vroeger op het podium zien! Welnu, vele smeekbedes zijn gehoord en Tyketto is er terug met een nieuwe plaat “Dig In Deep”.

Tyketto is:

Danny Vaughn – lead vocals
Brooke St. James – lead guitar/backing vocals
Jimi Kennedy – bass/backing vocals
Michael Clayon – drums/backing vocals

DIG IN DEEP
“Faithless” start het album met een hakkende riff, maar als Danny’s stem invalt horen we onmiddellijk de klassieke Tyketto sound terug! Mr. Vaughn’s stem heeft de tand des tijd goed doorstaan en klinkt nog steeds geweldig. De catchy hooks en geweldige zanglijnen vliegen je om de oren. Tijdens de break wordt er aardig wat geëxperimenteerd met het gitaargeluid. “Love To Love” wordt gekenmerkt door de typische vrolijke sfeer zoals op het geweldige debuutalbum. De riffs doen opnieuw de glorietijden van Tyketto herleven! Op het einde neemt de gitaar een wildere houding aan en rockt het nummer stevig. We gaan de rustiger toer op tijdens “Here’s Hoping It Hurts”. Danny blijft de superlijm die alles aan elkaar kleeft en tegelijkertijd zorgt hij ook voor de finishing touch. “Battle Lines” had eigenlijk op het debuut kunnen staan.

De harmonieuze samenzang op de achtergrond voegt nog een dosis zoetheid toe aan deze lekkernij. Maar dat het ook heftiger kan bewijzen ze met “The Fight Left In Me”. Het nummer kent een schredsolo als intro en verder in de song komt de hevigheid van de gitaar geregeld naar voren. Het refrein zorgt opnieuw voor een contrasterend commercieel getinte vibe. Tijdens de break is zelfs handgeklap te horen! “Monday” is een rustiger track met afwisselend een gevoelige elektrische gitaar en de akoestische variant, aangevuld met wat subtiele piano. Tijdens het rockende titelnummer zet Danny een wat rauwere strot op en ook de gitaren volgen deze trend. Het volgende “Sound Off” circuleerde al een tijdje als liveversie op het Youtube-kanaal. Deze recht toe recht aan track doet de rockmeter nog hoger uitslaan! Dit comeback album sluit af in schoonheid met de uiterst gevoelige ballade “This Is How We Say Goodbye”. Danny excelleert hier nogmaals!

Conclusie:
Tyketto is er in geslaagd om met dit album een mengeling te brouwen van hun debuut en de opvolger “Strength In Numbers”. Alle nummers doen je onmiddellijk naar dit geweldige duo terugdenken. Vele AOR en vooral Tyketto-fans hebben jaren gesmeekt om een nieuw album. Wel hun gebeden zijn met dit album volledig gehoord. Daarbij komt nog dat het album nog beter wordt bij elke luisterbeurt. Dus hollen naar die platenboer (of via het internet bestellen) en kopen die handel! Ik kijk nu al uit naar hun headlining show op de eerste dag van Firefest 2012!!

Track list:

 1. Faithless
 2. Love To Love
 3. Here’s Hoping It Hurts
 4. Battle Lines
 5. The Fight Left in Me
 6. Evaporate
 7. Monday
 8. Dig In Deep
 9. Sound Off
 10. Let This One Slide
 11. This Is How We Say Goodbye

Score4 out of 5

Links:

Geschreven door Rik Bauters