U.D.O. – DECADENT – AFM RECORDS – Out Now

U.D.O. – Decadent – AFM  Records – Out Now.

Na meer dan 40 jaar actief deel te nemen aan de rockgeschiedenis kent Udo Dirkschneider ondertussen wel het klappen van de zweep. Bij Accept ontpopte hij zich tot een ware frontman met zo’n typisch stemgeluid. Accept heeft hij voorgoed afgezworen en focust zich al lange tijd enkel op zijn solowerk. Live is de man nog steeds een leuke ervaring en nu is hij terug aan het front met een nieuw album “Decadent”.

U.D.O. is:
Udo Dirkschneider – zang
Fitty Weinhold – basgitaar
Andrey Smirnov – gitaar
Kasperi Heikkinen – gitaar
Francesco Jovino – drum

DECADENT
udo_decadentUdo gooit het duidelijk over een andere boeg op opener “Speeder”. Zijn stem zal altijd naar Accept verwijzen, maar de muziek lijkt steeds meer van zijn vorige broodheer weg te drijven. Maar ik lust deze nieuwe aanpak wel. Het nummer klinkt modern en de gitaarriff blijft in je hoofd zitten. Het titelnummer bevat verwijzingen naar Rammstein en zet de vernieuwde aanpak voort!

Het stevige riff-gedomineerde “House Of Fate” laat een agressieve Udo horen. Het eerder freaky “Mystery” is een trager en duisterder nummer. “Pain” is eigenlijk het eerste nummer dat de Accept-stempel draagt. Het ligt in de lijn van hun commerciëler (maar steengoed) album “Metal Heart”.

De gevoelige kant van Udo komt bovendrijven tijdens de ballade “Secrets In Paradise”. Dit nummer bevat ook heerlijk emo-gekleurd gitaarwerk.

De rest van het album volgt hetzelfde stramien en er is een goed evenwicht tussen uptempo en tragere tracks. De gelaagde samenzang komt goed tot uiting bij de beuker “Untouchable”. “Rebels Of The Night” laat zich ook opmerken door de lekker hakkende gitaren en de verschillende korte, flitsende solo’s die voorbijkomen.

Maar de grootste verrassing is toch de lange afsluiter “Words In Flame”! Dit nummer vertoont Savatage trekjes door het gebruik van lichte orkestratie. Deze uiterst knappe compositie sluit dit sterke album waardig af. Luister vooral naar het gevoelige en rustiger einde dat zo’n vier minuten aanhoudt.

Conclusie:
Tekstueel wordt het vergrootglas geplaatst op het decadente gedrag van de rijke hogere klasse in onze hedendaagse beschaving. De video van het titelnummer spreekt boekdelen. Dit vijftiende album van deze ‘kleine generaal’ is het verst verwijderd van zijn Accept periode. Het houdt je aandacht vast van begin tot einde.

Live zou Udo zich meer toespitsen op zijn latere releases en ik kijk nu al uit naar hun concert dat op 1 april zal plaatsvinden in de Kreun te Kortrijk (België).

Track list:

 1. Speeder
 2. Decadent
 3. House Of Fake
 4. Mystery
 5. Pain
 6. Secrets In Paradise
 7. Meaning Of Life
 8. Breathless
 9. Under Your Skin
 10. Untouchable
 11. Rebels Of The Night
 12. Words In Flame

Score: 4 out of 5

Links:
www.udo-online.de
www.afm-records.de

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Diamond Head – Diamond Head – Plastic Head/Dissonance Productions – Release: Out Now

LiveReviewer

Max Pie – Odd Memories – Mausoleum Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Horrendous – Idol – Season of Mist – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3