UNISONIC – UNISONIC – EARMUSIC/EDEL – OUT NOW

Termen zoals een all-star band en supergroep moeten steeds met de nodige voorzichtigheid worden uitgesproken. We weten allemaal dat Michael Kiske een lid was van Helloween tussen 1986 en 1993 en grotendeels verantwoordelijk was voor de internationale doorbraak van de groep. Kai Hansen was de gitarist en één van de songschrijvers bij Helloween voordat hij zijn eigen band Gamma Ray uit de grond stampte. Zowel bassist Dennis Ward als drummer Kosta Zafiriou zitten ook in Pink Cream 69. Dennis Ward is daarbij ook bekend als producer (House of Lords, Krokus, Angra, Axxis, Primal Fear). Tenslotte zat gitarist Mady Meyer van 1996 tot 2004 in het Zwitserse Gotthard. Kai Hansen verklaarde dat de wereld niet zat te wachten op een ander puur project en besloot daarom songs te schrijven met War en Meyer die meer als hard rock beschouwd konden worden. Ik ben benieuwd wat het uiteindelijke resultaat geworden is.

Unisonic is:

• Michael Kiske – vocals
• Kai Hansen – guitars
• Mandy Meyer – guitars
• Dennis Ward – bass
• Kosta Zafiriou drums

UNISONIC
Het titelnummer kennen we al van de EP! Deze snelle, flitsende en uiterst catchy track wordt op de hielen gezeten door een andere track van de voorloper op dit album. Een trager nummer waarop Kiske zijn vooruitgang qua stemgeluid duidelijk laat horen. De rustige break is hier het beste voorbeeld van. “Never Too Late” is de eerste ‘nieuwe’ song en slaat een nieuwe weg in. Die van de commerciële melodieuze rock. Een geweldig aanstekelijk refrein en hier en daar een vrolijke riff. Toch zijn ook hier en daar raakpunten met Helloween te horen. “I’ve Tried” start met een pop-rock riff en sterk aanstekelijke bas! Kiske’s stem is opnieuw geweldig en tijdens het refrein zoekt hij de hogere regionen op. Alle nummers blijven onmiddellijk in je hoofd steken en tijdens de refreinen moet je gewoon meezingen! Zo kan ondergetekende tijdens “Star Rider” het niet laten om mee te blèren. Kai en Mandy gooien er ook een spetterende solo tegen aan. “Never Change Me” bevat naast een eerder rustig karakter uitmuntende zanglijnen van Kiske. Ook wordt er licht geflirt met stemeffecten. Het geluid van de tikkende klok na de woorden ‘time is going….’ is een leuk detail.

Het tempo ligt duidelijk lager tijdens “Renegade” waarbij Mr. Kiske op een relaxte manier zingt en de riffs super melodieus klinken. De harmonieuze samenzang doet er nog een schepje radiovriendelijkheid boven op! Het up-tempo “My Sanctuary” stond ook al op de eerder vermelde EP. Aangezien Kiske hier geregeld de hogere regionen opzoekt is de link met Helloween duidelijk aanwezig. Maar de solo gooit het op een volledig andere boeg en zelfs wat sleaze en traditionele hard rock klinkt door en ook een snuifje Michael Schenker is te proeven. “King For A Day” is voorzien van fenomenale zangmelodieën van Kiske en aanstekelijke riffs. Mijn favoriete track van het album, onder meer door de flitsende, lange gitaarsolo! Het tempo schiet de hoogte in tijdens “We Rise” en de gitaren klinken ook een pak agressiever. De sterk door Michael Schenker geïnspireerde solo zorgt ervoor dat het nummer nog aantrekkelijker wordt. Het album wordt afgesloten met de lange ballade “ No One Ever Sees Me”. De rustige track bevat naast een lichte orkestratie op de achtergrond ook de nodige keyboards en romantische pianoklanken. Natuurlijk ligt de nadruk op de stem van Kiske. Hierop is nog maar eens duidelijk hoe sterk de man is gegroeid qua stemgeluid en stemgebruik!

Conclusie:
De hiervoor uitgebrachte EP deed een vermoeden rijzen, dat we een kleine wedergeboorte van Helloween mochten verwachten. Na het aanhoren van dit geweldige album blijkt dit toch niet het geval te zijn. De invloeden zijn wel duidelijk hoorbaar, maar zijn eigenlijk redelijk beperkt. De hoge stem van Kiske zal altijd refereren naar de pompoenband met zijn happy metal, maar de songs zijn uiterst gevarieerd qua opbouw en globaal geluid. Vooral zanger Kiske is enorm gegroeid qua stemgeluid. Zijn stem klinkt in de rustiger en lagere passages veel warmer dan voorheen en dat is een duidelijk pluspunt. Dennis Ward voorzag dit album ook van een knallende productie. We kijken er naar uit om het duo Hansen – Kiske nog eens samen op het podium te zien!

Tracklist:

1. Unisonic (3:27)
2. Souls Alive (5:15)
3. Never Too Late (4:29)
4. I’ve Tried (4:55)
5. Star Rider (4:19)
6. Never Change Me (3:44)
7. Renegade (4:38)
8. My Sanctuary (4:17)
9. King For A Day (4:10)
10. We Rise (4:40)
11. No One Ever Sees Me (6:16)

Score: 4,25 out of 5

Links:

www.unisonic.de
www.ear-music.net

Geschreven door Rik Bauters

Related posts

Review:CIRCLE II CIRCLE – SEASONS WILL FALL – EARMUSIC/EDEL – OUT NOW

livereviewer

CANNIBAL CORPSE – TORTURE – METALBLADE RECORDS – RELEASE: 12- 3 -2012

livereviewer

Carcass – Surgical Steel – Nuclear Blast – Release 13th September

livereviewer
UA-17622028-3