Review: : Universal Mind Project – The Jaguar Priest – Inner Wound Recordings – Release: 29-04-2016

Review: Universal Mind Project – The Jaguar Priest – Inner Wound Recordings – Release: 29-04-2016.

Het verhaal van Universal Mind Project begon in 2012 door gitarist en componist Michael Alexander die een samenwerkingsproject begon met verschillende muzikanten over de wereld. Uiteindelijk werd een heuse band samengesteld en werkten Michael en Elina hard aan het schrijven van nummers. Die twee trokken een aantal grote kanonnen uit de metal wereld aan om een handje toe te steken en het resultaat van die samenwerking valt te horen op hun debuut “The Jaguar Priest”.

Universal Mind Project is:
Elina Laivera – zang
Henrik Bȧth – zang
Michael Alexander – gitaar, growls
Alex Landenburg – drum

Guests:
Nils K Rue (Pagan’s Mind)– zang op ‘Bargain Of Lost Souls’
Mark Jansen (Epica, MaYan) – growls op ‘Anthem For Freedom’, ‘Truth’ en ‘Dreamstate’
Charlie Dominici (ex Dream Theater) – zang op ‘The Jaguar Priest’
Diego Valdez (Helker) – zang op ‘Awakened By The Light’ en ‘Seven’
Alessandro Bissa (Vision Divine) – drum op ‘Dreamstate’, ‘Anthem For Freedom’, ‘Awakened By The Light’, ‘Bargain Of Lost Souls’ en ‘Truth’
Mike LePond (Symphony X) – bas op ‘Truth’ en ‘The Force Of Our Creation’
Emanuele Casali (DGM) – toetsen op alle nummers
Johan Reinholz (Andromeda) – gitaarsolo op ‘The Force Of Our Creation’

 

The Jaguar Priest
Universal Mind ProjectIk ben meteen gecharmeerd door de wisselwerking van de stemmen van Elina en Henrik. Elina doet sterk denken aan Simone Simons (Epica). De toetsen van gastmuzikant Emanuele Casali bezorgen de nummers een verfrissende, vrolijke toets en het progressief klinkend gitaargeluid voegt een hard randje toe aan de melodieuze opener ‘Anthem For Freedom’. Mark Jansen (Epica) voegt wat agressie toe met zijn growls. Een vlotte geslaagde manier om een album te openen.

‘Truth’ is een snelheidsmonster en de baslijnen van Mike LePond vallen op bij de start. De afwisseling van de growls van Mark en het hoge stemgeluid van Elina leveren een mooi contrast op. Het gitaarwerk is van een hoog niveau (enorm technisch) en de vele duels met de toetsen laten me steeds uitkijken naar de instrumentale stukken! Nils K Rue laat zijn voortreffelijke stem horen op het tragere, slepende ‘Bargain Of Souls’.

Het progressieve ‘Dreamstate’ klinkt donkerder en kent vele wendingen. Het refrein is eigenlijk pure AOR.
Nog meer variatie is te horen op het lange ‘Awakened By The Light’. Een verhalende intro met dreigende gitaren, van flamenco gitaar tot een heuse gevoelige melodieuze solo krijgen we voorgeschoteld vooraleer het nummer start met zachte zang van Elina. Tot superspeedy riffs je bij het nekvel nemen en Diego Valdez de zang overneemt. Zijn stemgeluid leunt sterk aan bij dat van wijlen R.J. Dio en voegt een grote schep power toe aan dit fenomenale nummer. Zowel vocaal als qua instrumentatie is dit genieten!

De meest gevoelige zijde van Elina valt te bewonderen op de wondermooie pianoballade ‘A World That Burns’! Tijdens ‘Seven’ wordt de strot van Diego nog eens in de spotlight geplaatst bij een pure progmetal instrumentatie. Het titelnummer is nog zo’n pareltje dat raakpunten laat horen met Dream Theater. Toeval of niet, maar Dream Theater’s eerste zanger Charlie Dominici laat zijn stem schallen in zijn volle glorie. Het album werd gemixt en gemasterd door Simone Mularoni (DGM) en dan weet je dat het geluid zowel helder als krachtig is! Op deze avontuurlijke track wordt dit meer dan duidelijk.

Het lange ‘The Force Of Our Creation’ start melodieus, maar ontpopt zich tot een snel progressief werkstuk met talrijke wendingen. De stemmen van Elina en Henrik vullen elkaar opnieuw perfect aan. Songschrijver Alexander laat zijn gitaren meermaals de vrije loop nemen en dit fenomeen krijgt navolging van de toetsen van Emanuele.
Het album wordt op kruissnelheid afgesloten met ‘Xibalba’. Vooral de toetsen laten zich opmerken, op de hielen gezeten door agressieve riffs. Een flitsend einde van een wervelend debuutalbum.

Conclusie:
UMP heeft me meer dan verrast met hun debuut. Hun progressief getinte power metal laat een verfrissende inbreng van de toetsen horen en hierdoor vallen ze op tussen de massa releases in het genre! Het bezitten van twee elkaar aanvullende stemmen is zeker en vast een andere troef. Het aantrekken van gastzangers is steeds een meerwaarde, als ze zoals hier perfect in het verhaal passen. Tot slot nog een dikke pluim voor het oogstrelende artwork van Jan Yrlund (Apocalyptica, Leah, Korpiklaani).

Score: 4,5 uit 5
 

Tracklist:
1. Anthem For Freedom
2. Truth
3. The Bargain Of Lost Souls
4. Dreamstate
5. Awakened By The Light (Universal Mind)
6. A World That Burns
7. Seven
8. The Jaguar Priest
9. The Force Of Our Creation
10. Xibalba

Links:
Universal Mind Project Facebook
Inner Wound Recordings

Tekst: Rik Bauters
 

Related posts

FINAL CHAPTER – FOR GLORY & VICTORY – HERRIE RECORDS, OUT NOW!

livereviewer

Review: Skeletal Remains – The Entombment Of Chaos – Century Media – Release: 11-09-2020

LiveReviewer

Review: Nervosa – Downfall of Mankind – Napalm Records – Release 01-06-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3