USNEA – Random Cosmic Violence – Relapse Records – Out Now

USNEA Random Cosmic Violence Relapse Records – Out Now.

Usnea is een Amerikaanse doom metal band die met hun debuutalbum “Random Cosmic Violence” meteen lekker stevig je huiskamer binnen knalt.

Usnea is:

Zeke Rogers – Drums
Joel Williams – Bass & Vocals
Johnny Lovingood – Guitar
Justin Cory – Guitar & Vocals

Random Cosmic Violence
0003690502_10Wanneer je voor het eerst naar dit album kijkt, laat je dan vooral niet afleiden door de tracklist die uit vier nummers bestaat. Dit lijkt wat weinig op het eerste gezicht, maar dit is tenslotte doom metal; een genre waar nummers aan de lengte kunnen zijn. Zelfs het kortste nummer op deze plaat klokt nog in op bijna twaalf en een halve minuut, dus hoewel de tracklist kort lijkt krijg je zeker waar voor je geld en een prima volledige muzikale ervaring.

“Random Cosmic Violence” biedt je al het goeie wat doom te bieden heeft. Een heerlijk duistere sfeer met heerlijk trage, slepende gitaren en krachtige zware vocalen. Wat Usnea anders maakt is dat zij naast de zware grunts en duistere cleane zang die helemaal in de sfeer passen, ook gebruik maken van hogere en schrillere scream zang die meer een sfeer van conflict of marteling geven.
De scream vocalen verrasten mij eerlijk gezegd behoorlijk toen ik voor het eerst luisterde. Het is niet wat ik verwachtte en hoewel het ze een eigen geluid geeft wist ik niet zo goed of ik het wel zo goed in het totaalplaatje vond passen. Vooral ook omdat het tempo van die vocalen een stukje hoger ligt dan de muziek die speelt leek het een beetje langs elkaar heen te gaan en dat stoorde me lichtelijk.
Na een paar luistersessies werd het wel veel makkelijker om me niet op dat ene te concentreren en de nummers meer tot me te nemen als een muzikaal geheel en hoewel ik het nog steeds niet overal vind werken snap ik heel goed wat ze proberen te doen en zijn er ook zeker momenten waar het juist wat toevoegt aan de gehele sfeer.

Het openingsnummer ‘Lying In Ruin’ begint meteen goed. Een heerlijk intro wat langzaam opbouwt met het strijken van de snaren met een zware echo waardoor een mysterieus effect wordt neergezet, waarna we stevig los gaan. Het hele nummer blijven we heerlijk duister met trage gitaren en een krachtige onderbreking waar we alleen zware cleane vocalen horen over de drums en de bas. Het hele nummer blijft in de duistere sferen met de trage lange gitaren, met op de juiste momenten een oppepper door de scream vocalen. En voor een prachtig outro keren we terug naar alleen bas en drums.

Bij het tweede nummer ‘Healing Through Death’ knallen we er meteen in met de screams. Dit is het nummer waar ik het minst overtuigd ben van deze stilistische keuze. Het nummer is wat meer up tempo dan de eerste, maar alsnog krijg ik het gevoel dat de muziek de zang niet goed bij kan houden en dat haalt mij er een beetje uit. Met iets meer afwisseling was het denk ik beter tot z’n recht gekomen. Op twee derde van het nummer gaat het tempo er bijna helemaal uit en lijkt het haast een ander nummer. Dit gedeelte wordt wel afgesloten met een heerlijke gitaarpartij die helaas weer wegebt tot bijna niets om weer terug te gaan naar het idee waar het nummer mee begon. Gezien de lengte van de nummers is afwisseling in de nummers zelf fijn en wenselijk, omdat het anders een lange en wellicht ietwat saaie zit kan zijn, ikzelf ben alleen niet geheel overtuigd of het allemaal wel op zijn plaats valt in dit nummer.

‘Random Cosmic Violence’, het derde nummer en de titel track van de cd begint verbazend met een akoestische opening en geheel cleane vocalen die in de verte wat aan Gregoriaanse zang doen denken. Een zeer krachtige opening voor wat verder een solide en stevig nummer is. De opbouw was in eerste instantie zeker even wennen, maar inmiddels is dit nummer voor mij uitgegroeid tot de uitblinker van dit album met zijn krachtige tempo- en sfeerwisselingen en zijn heerlijk slepende en krachtige outro wat helemaal aan het eind weer terugkeert naar akoestisch.

Wat kan ik nog zeggen over de afsluiter ‘Detritus’ wat ik niet al gezegd heb? Niet zo veel eigenlijk. Hij doet wat hij moet doen. Een goed album een krachtige afsluiter geven.

Conclusie:
Conclusie, een must voor elke liefhebber van doom. Het biedt al het goeie van doom en biedt wat extra door de invloeden uit andere genres. Nog niet geheel overtuigd of doom metal wel iets voor je is? Dan is dit naar mijn mening een heel erg goeie cd om mee te beginnen.

Tracklist:

  1. Lying In Ruin
  2. Healing Through Death
  3. Random Cosmic Violence
  4. Detritus

Score: 4 out of 5

Link(s):

www.facebook.com/usneadoom
www.usneadoom.com
www.relapse.com

  Tekst: Rik Leppers

Related posts

Review: Samael – Hegemony – Napalm Records – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Troops of Doom – Fear – Raw Skull Recordz – Release: 19-07-2018

LiveReviewer

Review: Trivium – The Sin and the Sentence – Napalm Records – Release: Out now

LiveReviewer

1 comment

John Leppers December 16, 2014 at 21:06

Een prima eerste recensie, een trotse vader ! <3

Comments are closed.

UA-17622028-3