V/A – DUTCH STEEL (80s METAL FROM THE NETHERLANDS) -TONEFLOAT RECORDS – OUT NOW

V/A – Dutch Steel (80s metal from the Netherlands) –Tonefloat Records – Out Now.

51IM+f5N5oL._SY300_Deze verzamelaar is samengesteld door Robert Haagsma. De man is een enorme vinylverzamelaar en schreef er reeds artikels en boeken over! Maar ik ken hem nog het meest van zijn werk bij het Aardschok magazine! Hij heeft deze uit de kluiten gewassen verzamelaar samengesteld en het is een mooi werkstuk geworden.

Namen zoals onder andere Picture, Highway Chile, Martyr en Angus zijn goed gekend bij deze Belg! Ik had in 1984 ook een vinyl gekocht met de naam “Dutch Steel”! Vijf van de zes bands staan ook op dit werkje. En het nummer ‘Attack’ van Allied Forces en ‘Torcher’ van  Seducer staan ook op deze compilatie.

De meeste namen klinken me bekend in de oren, maar van sommige had ik echter nog nooit gehoord. Tussen de tracks heb ik persoonlijk twee pareltjes ontdekt! Het sterk gevarieerde, lange ‘The Trial’ van Proud Existence en het old school gitaargeluid met dito gilletjes van Lady’s ‘Angels Of Beware’ hebben een plaats in mijn metalen hartje veroverd.

In 1982 kwam het beruchte label Rave On met de verzamelaar “Metal Clogs” op de proppen. Hierop waren drie Nederlandse en één Belgische band (Crossfire) vertegenwoordigd. De drie Nederlandse Impact, Gilgamesj en Frankenstein zijn hier ook op aanwezig. ‘Misantrope’ van Impact is de gemeenschappelijke deler van beide releases.

Deze verzamelaar is verkrijgbaar als dubbel-cd en ook in een geweldige vinyl uitvoering. Deze is in een mooie kartonnen hoes gestoken en bevat maar liefst drie vinyls. Leuk detail is dat die vinyl allen verschillen van kleur. De kleuren rood – wit en blauw zullen bij de Nederlander zeker gekend zijn!

Deze release krijgt op het podium ook een vervolg! Op 22 februari zal er een special DUTCH STEEL editie zijn van het Very ‘Eavy festival in Hedon in Zwolle!

Link: 
www.tonefloatrecords.blogspot.be

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Destitution – Beware the Fury of the Patient Man – Self-Released– Out Now

livereviewer

Review: Incantation – Profane Nexus – Relapse Records – Release: 11-08-2017

LiveReviewer

Review: Mordbrand – Wilt – Carnal Records/Raw Skull Rekordz – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3