Vallenfyre – splinters – Century Media Records – Out Now

Vallenfyre – splinters  – Century Media Records – Out Now

Greg Mackintosh, uiteraard bekend van Paradise Lost, heeft Vallenfyre als uitlaatklep voor zijn bedroefdheid en boosheid omtrent de dood van zijn vader opgericht en kwam met het schitterende “A Fragile King”! Het mocht duidelijk zijn dat dit best ver uit de richting van het welbekende Paradise Lost ging, maar het ging erin als zoete koek bij de metalheads. Niet gek als je naar de supersterren formatie van deze band kijkt. Leden van ondermeer My Dying Bride, Paradise Lost en At the Gates… tja dat kan niet misgaan!

 

Vallenfyre is:
Greg Mackintosh (PARADISE LOST) -Vocals and Lead Guitars
Hamish Glencross (MY DYING BRIDE) -Rhythm and Lead Guitars
Scoot (DOOM, EXTINCTION OF MANKIND) – Bass
Adrian Erlandsson (AT THE GATES, PARADISE LOST, THE HAUNTED) – Drums

Splinters
Vallenfyre-SplintersHet album is wat extremer dan de eerste schijf. De opening track knalt er in ieder geval hard op los. Duidelijk moge zijn dat het ditmaal niet alleen om sentiment en nostalgie draait. Een flinke pot crust komt de speakers uit knallen en zal de liefhebbers van de extremere varianten des metal zeker bekoren. Grappig is wel dat tussen al het gebeuk door het typische Paradise Lost gitaar geluidje komt bovendrijven. Het album bevat duidelijk diversiteit, want van het crust achtige “Scabs” gaan we nu over in een trage doomerd van de bovenste plank. Jezus, wat wordt hier even een naargeestig stukje doom weggezet. De gitaarsolo in het midden is een regelrechte kippenvel bezorger. En dat is eigenlijk wat deze plaat op meerdere momenten doet; kippenvel geven. “Instinct Slaughter” doet zoals de naam doet vermoeden weer terugpakken naar het hardere werk. Hoppa, de nekspieren kunnen weer flink misbruikt worden. Geweldig, dat contrast tussen de nummers op het tot nu toe geweldige album. Nu komt er weer een meer doomachtig intro uit de speakers knallen. Uiteraard niet de doom zoals je gewend bent bij Paradise Lost. Er zit een duidelijk Death randje aan het gehele gebeuren. De pit kan flink van start, als halverwege het nummer omturnt naar een heerlijke pot death metal. Godsamme, weer een kippenvel moment bij de gevoelige snaar die geraakt wordt in dit nummer.

Zo kabbelt de plaat eigenlijk de hele tijd door. Magistrale doom nummers worden steevast weggezet tegen grind /crust death achtige nummers. Van mij mag Greg zijn frustraties, bedroefdheid en boosheid blijven uiten met Vallenfyre.

Conclusie:
Verdomme, wat is dit een lekkere plaat. Een waardige opvolger van het al grandioze “A Fragile King”. Respect!

Score 4,8 out 5

Tracklist:

01. Scabs
02. Bereft
03. Instinct Slaughter
04. Odious Bliss
05. Savages Arise
06. Aghast
07. The Wolves Of Sin
08. Cattle
09. Dragged To Gehenna
10. Thirst For Extinction

www.facebook.com/Vallenfyre

Tekst Ronald van de Baan

 

Related posts

ASTRONOMIKON “DARK GORGON RISING” – new album officially released and promo trailer published

livereviewer

Bodyfarm release lyric video for ‘The Dark Age’

LiveReviewer

Avatar toegevoegd aan line-up Dynamo Metalfest en dagindeling bekend

LiveReviewer
UA-17622028-3