VANDEN PLAS – CHRONICLES OF THE IMMORTALS – NETHERWORLD – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

VANDEN PLAS – CHRONICLES OF THE IMMORTALS – NETHERWORLD – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

Alhoewel de band reeds in 1986 zijn eerste single op de markt gooide start het succesverhaal van Vanden Plas pas met het album “Colour Temple” uit 1994. Alle leden zijn betrokken geweest bij theaterproducties en rock musicals zoals: Jesus Christ Superstar, The Rocky Horror Show, Little Shop Of Horrors en Evita. Deze Duitse progressieve metalband uit Kaiserslautern kreeg nog meer aanzien bij de liefhebbers door hun conceptalbum “Christ 0”. De band is jammer genoeg nooit doorgebroken, maar kent wel een trouwe fanbasis. Na een stilte van vier jaar komt de band nu op de proppen met het eerste deel van het theaterstuk “Bloodnight”: “Chronicles of the Immortals – Netherworld”. Zanger Andy Kuntz vertolkte de hoofdrol (met de leden van de band in de orkestpit) van het podium spektakel “Bloodnight” van de auteur Wolfgang Hohlbein in 2012. Andy Kuntz bewerkte dat stuk en maakte er dus twee albums van, waarvan hieronder het eerste deel wordt besproken. Deel twee zal volgen in 2015.

 

Vanden Plas is:

Andy Kuntz – zang
Stephan Lill – gitaar
Günter Werno – toetsen
Torsten Reichert – bas
Andreas Lill – drum

CHRONICLES OF THE IMMORTALS – NETHERWORLD
vandenplas2013cd_638De bombastische intro lijkt sprekend op een inleiding van een epische film. Het verhaal wordt kort ingeleid door een geweldige verteller. Dit langzaam opbouwend nummer doet je al watertanden voor wat komen zal. Met het lange “The Black Knight” begint het echte werk met progmetal gitaren, verschillende lagen toetsen en de beklijvende stem van Andy. Het nummer bevat meerdere tempowisselingen en ‘moodswings’. Op het ene moment wordt je bedolven door agressieve gitaren en drums, terwijl je iets verder in het nummer meegenomen wordt door zweverige passages met piano! Andy Kuntz zet een voortreffelijke prestatie neer. Op de eerste single “Godmaker” klinkt de gitaar van Stephan Lill lekker vet, maar ook de toetsen van Günter Werno prikkelen mijn muzikaal binnenoor. Een piano-ondersteund kort nummertje bevat ook een vrouwelijke gaststem. De klassieke piano vind ik persoonlijk een instrument dat enorm veel emotie laat horen. Wanneer ik dit in een nummer hoor, wordt mijn gehoorzenuw extra geprikkeld. “A Ghosts Requiem” is zo’n ultra rustig nummer met in het eerste deel vrouwenzang dat ondersteund wordt door kerkzang. Prachtig gewoon! “New Vampyre” laat wat Dream Theater invloeden doorschijnen in het gitaargeluid. Maar snarenplukker Stephan steekt niet onder stoelen of banken dat die band hem beïnvloed heeft.

Naast het ingewikkelde en niet alledaags tekstueel concept is het artwork ook oogstrelend mooi. Iets wat pas ten volle tot zijn recht komt als je de vinyl aanschaft, lijkt me!

Strijkinstrumenten introduceren een zekere droefheid en de piano versterkt nog de emotionele lading van “Misery Affection”. Dit duet laat opnieuw de heldere zang van gastzangeres Julia Steingas horen. “Soul Alliance” laat je via het gitaarwerk genieten van wat Oosterse invloeden en de bas van Reichert voegt een licht jazzy toets toe aan dit nummer. De afsluiter “Inside” van dit eerste deel kan als een powerballade gezien worden. Vanden Plas is dan ook een buitenbeentje in de progressieve metalwereld, want hun nummers zijn niet eenvoudig te catalogeren. Maar dit maakt het juist zo spannend om zo’n album te beluisteren en te beleven.

Conclusie:
De progressieve metal die Vanden Plas ons voorschotelt is bovenal een gevoelsverhaal. Dus verwacht geen supercomplexe structuren en tientallen breaks! Je krijgt vooral een immense lading gevoel en emotie te verwerken. Maar niet getreurd, alhoewel er veel rustiger passages in voorkomen, valt er toch geregeld te genieten van vurige (en bij vlagen gierende) gitaren! Verplichte aanschaf voor de fans van het genre en liefhebbers van emotionele metal!

Track list:

  1. Vision 1ne
  2. Vision 2wo: The Black Knight
  3. Vision 3hree: Godmaker
  4. Vision 4our: Misery Affection Prelude
  5. Vision 5ive: A Ghosts Requiem
  6. Vision 6ix: New Vampyre
  7. Vision 7even: The King And The Children Of Lost World
  8. Vision 8ight: Misery Affection
  9. Vision 9ine: Soul Alliance
  10. Vision 10n: Inside

Score: 4,5 out of 5

Links:

www. vandenplas.de
www.frontiers.it

Tekst Rik Bauters

Related posts

MARTIRIA – R-EVOLUTION – ROCKSECTOR RECORDS – Out Now

livereviewer

Dynamo Metalfest gaat naar 2 dagen

LiveReviewer

Photo report: MTV Headbangersball: Kataklysm / Whitechapel / Fleshgod Apocalypse / Dyscarnate – Patronaat Haarlem, 08-12-2019

LiveReviewer
UA-17622028-3