VANISHING POINT – DISTANT IS THE SUN – AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

VANISHING POINT – DISTANT IS THE SUN – AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

Vanishing Point werd in de jaren 90 opgericht rond de streek van Melbourne, Australië. Hun debuut “In Thought” werd op de mensheid losgelaten in 1997. Dit kreeg drie jaar later een vervolg met “Tangled In Dream”. Na een pauze van vijf jaar kwam dan album nummer drie en hun laatste wapenfeit kwam tot stand in 2007. Nu krijgen we na een lange stilte van bijna zeven jaar een nieuw album. Vele fans keken met hoge verwachting uit naar die plaat en waren reuze benieuwd wat “Distant Is The Sun” hen zou bieden.

Vanishing Point is:

Silvio Massaro – zang
Chris Porcianko – gitaar
James Maier – gitaar
Simon Best – bas
Christian Nativo – drum

DISTANT IS THE SUN
download (1)De intro “Beyond Redemption” geeft al meteen aan wat ons te wachten staat! Een krachtige power metalsound met de nodige bombast. De aanstormende riff van “King Of Empty Promises” doet me snakken naar meer. Ik word op mijn wenken bediend, want verder krijg ik een flinke dosis melodieuze metal over me heen. Een muur van geluid, die opgebouwd is uit beukende drums, een beenharde riff en dit alles mooi omkaderd door de verschillende toetsenlagen. Silvio zorgt met zijn veelzijdige power vocalen voor de figuurlijke kers op deze ‘melodic pie’. Het titelnummer is opnieuw een cocktail van melodieus (maar toch hard klinkend) gitaarwerk en tot de verbeelding sprekende toetsen. Het nummer kent ook enkele rustige, meer open passages. De wisselwerking van de gitaren en de toetsen is steeds een uiterst geslaagd experiment. In het iets donker gekleurde “When Truth Lies” zorgt het refrein voor een catchy moment. De snelle gitaarsolo’s zijn iedere keer iets om naar uit te kijken in de nummers. “Circle Of Fire” is een supersnelle en retestrakke song waarop ook Tony Kakko van Sonata Arctica te horen is. Hiermee levert Vanishing Point het bewijs dat een commercieel nummer ook supervet kan klinken.

De a capella intro van “Let The River Run” doet je vermoeden dat een kalmer nummer zal volgen. Na een bombastisch stuk krijgen we inderdaad een meer ingetogen band en vooral Silvio te horen. Maar in de aanloop naar het refrein wordt de kalmte weggeduwd en ziet die geen kans meer om terug te komen! “Denied Deliverance” bevat als aandachttrekkers: heerlijke klassieke piano, een superstrakke riff, op elkaar afgestemde toetsen en gitaren en de verbijsterende zang van Silvio. Sorry, maar superlatieven zijn hier wel degelijk op zijn plaats! “Story Of Misery” is de echte ballade van het album en brengt een welgekomen rust. Dit is van korte duur, want het korte “Era Zero” overdondert door dreunende drums die geruggensteund worden door orkestratie en een echt rifffestijn. Verder op het album treffen we nog het snellere “Pillars Of Sand”, een powerballade (in ruime zin beoordeeld) “As December Fades” en “Handful Of Hope” waar de piano prominent aanwezig is. De krachtige productie van Sebastian Levermann (Orden Ogan) zorgt ervoor dat de orkestratie zijn doel niet mist. Luister maar naar “Walls Of Silence” en je zultde kracht ervaren die van de orkestratie uitgaat. De akoestische gitaren in de instrumentale afsluiter “April” laten je volledig tot rust komen, zodat je klaar bent voor een volgende ronde.

Conclusie:
The Aussies did it again! Na zeven jaar komt Vanishing Point op de proppen met een geweldig album. De geslaagde combinatie van piano, harde riffs en orkestratie zorgt ervoor dat dit album geen moment verveeld. Toch raar dat zo’n band niet beter bekend geraakt! Bij mij staan ze alvast hoog aangeschreven en elke liefhebber van melodieuze licht progressieve metal kan dit album als een verplichte aanschaf aanzien!

Score: 4,75 out of 5

Tracklist:

 1. Beyond Redemption
 2. King Of Empty Promises
 3. Distant Is The Sun
 4. When Truth Lies
 5. Circle Of Fire
 6. Let The River Run
 7. Denied Deliverance
 8. Story Of Misery
 9. Era Zero
 10. Pillars Of Sand
 11. As December Fades
 12. Handful Of Hope
 13. Walls Of Silence
 14. April (instrumental)

Links:

www.vanishing-point.com.au
www.afm-records.de
www.rockinc.nl

 Tekst Rik Bauters

Related posts

CATTLE DECAPITATION to release ‘The Anthropocene Extinction’ this August via Metal Blade Records!

livereviewer

Crisix – Rise… Then Rest – Apostasy Records– Out Now

livereviewer

Review: Unlight – “The Katalyst Of The Katharsis” – War Anthem Records – Release 25- 4 -2014

livereviewer
UA-17622028-3