VLTIMAS – SOMETHING WICKED MARCHES IN, Season of Mist, release: 29-03-2019

Op 29 maart verschijnt het debuut van de nieuwe blackened death metal band Vtlimas. ‘Something Wicked Marches In’ is de titel van dit werkstuk. De line-up van de band ziet er veelbelovend uit. Het zijn namelijk niet de eerste de besten die in deze band samenko-men. En ook de combinatie van verschillende achtergronden uit de extreme metal kan een mooie combinatie opleveren. Voormalig Morbid Angel frontman David Vincent heeft sa-men met voormalig Mayhem gitarist Rune ‘Blasphemer’ Eriksen en drumbeest Flo Monier van Cryptopsy de handen ineen geslagen om een verrassend meesterwerkje te creëren. Want dat mag je ‘Something Wicked Marching In’ gerust noemen.

Vltimas is:

David Vincent – Vocals, Bass
Rune Blasphemer Eriksen – Guitars
Flo Mounier – Drums – guitars

Something Wicked Marchin In

Gelijk vanaf de opener en titeltrack wordt duidelijk dat dit een hele fijne plaat gaat worden. De band klinkt, zoals te verwachten valt, als een kruisbestuiving tussen het beste van Mayhem en het beste van Morbid Angel. Dit voornamelijk door de oh zo herkenbare gitaar riffs van Rune Eriksen en een van de meest herkenbare grunts in death metal land. De plaat blijft van het begin tot het eind boeien en is nooit voorspelbaar. Zelfs de specifieke David Vincent ‘Ooooooh….Oooooooh’ zangpartijen komen af en toe voorbij. Wat ik persoonlijk ook fijn vind is dat men niet constant in blastbeats blijft hangen. Af en toe gaat het gas er flink op, maar de focus ligt meer op onheilspellende tragere riffs. Deze afwisseling in de nummers zorgt ervoor dat je de aandacht er bij houdt. En ook de vette studioproductie luistert heel lekker weg. Conclusie

Something Wicked Marches In

Met dit album laat David Vincent z’n voormalig compagnon Trey Azagthoth toch wel een poepie ruiken. Waar het laatste Morbid Angel werkstuk ‘Kingdoms Disdained’ niet echt hoge ogen gooide, doet dit album het zeker wel. Ik verwacht zelfs dat dit een plaat is die in menig eindejaarslijstjes hoog zal eindigen. Rune ‘Blasphemer’ Eriksen was van 1995 tot en met 2008 grotendeels verantwoordelijk voor het schrijfproces bij Mayhem, om daarna naar Aura Noir te vertrekken. Die schrijfstijl en het gitaarwerk van Blasphemer is op dit album herkenbaar, origineel en verfrissend. De opbouw van de nummers zijn spannend en je hebt nooit het gevoel dat je de nummers kan voorspellen. En het drumwerk van Flo Mounier is uit de kunst. Soms uptempo en soms langzamere knappe drumpartijen komen voorbij. Strak, technisch en solide. Zwakke songs zijn op dit album niet te vinden. Van begin tot eind blijft het geboden op een bijzonder hoog niveau. Met ‘Something Wicked Marches In’ heeft Vltimas een dijk van een debuutalbum uitgebracht. En dit smaakt zeker naar meer.

Score: 4,9 uit 5

Tracklist:
1. Something Wicked Marches In
2. Praevalidus
3. Total Destroy!
4. Monolilith
5. Truth And Consequence
6. Last Ones Alive Win Nothing
7. Everlasting
8. Diabolus Est Sanguis
9. Marching On

Tekst: Alwin Schnoing

Related posts

Review: In Flames – I, The Mask – Nuclear Blast – Release: Out now.

livereviewer

Review: Skeletal Remains – Devouring Morality – Century Media – Out Now

LiveReviewer

TOTO – TOTO XIV – FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 20-03-2015

livereviewer
UA-17622028-3