VOYAGER – V – IAV RECORDS – OUT NOW

VOYAGER – V – IAV RECORDS – OUT NOW

Voyager is een progressieve metal band uit Perth, West Australië. De band ontstond in 1999 maar hun debuut zag het licht in 2004. De band speelde op Progpower Europe in 2006 en 2008. Er volgden nog twee albums en steeds werden ze geprezen door het toevoegen van verscheidene muzikale invloeden in hun composities. Hun vierde werk “The Meaning of I” uit 2011 was een conceptalbum geworden dat een reis in de geest beschrijft als een zoektocht naar de betekenis van alles. Na drie jaar is deze vreemde bende er opnieuw met hun vijfde album dat de overduidelijke titel “V” draagt! Dit album werd trouwens volledig gefinancierd door crowdfunding. Hun streefbedrag van 10.000 dollar was er al binnen op drie dagen!

 

Voyager  is:

Danny Estrin – vocals, keys
Simone Dow – guitars
Scott Kay – guitars
Ashley Doodkorte – drums
Alex Canion – bass, backing vocals

V
download (2)De eerste klanken van dit album doen me alvast op het puntje van mijn stoel belanden. Wat gaat er volgen na deze erg poppy toetsen! Ik word meteen verlost van mijn nieuwsgierigheid door beukende drums en retestrakke progmetal riffs. Dit wordt op zijn beurt afgewisseld door zweverige popzang en vreemde percussie. Afwisseling is hier duidelijk troef en daar hou ik wel van! In het midden duiken nog harde riffs op en deze worden na een eerder spacy middenstuk gevolgd door een gitaarsolo waarbij mijn mond werkelijk openvalt. “Breaking Down” kent een klassiek strijkersintro en vervolgt als een hoofdzakelijk snel nummer met een helder geluid! Elk nummer is een echte ontdekkingstocht en voor liefhebbers van avontuurlijke metal met een hoog proggehalte is dit een waanzinnig smakende lekkernij!

”You, The Shallow” kent een hoog Dream Theater gehalte, maar zanger Danny (in het beroepsleven advocaat) overgiet dit met een absoluut geniale popzang (zelfs Deftones’ Chino Moreno vergelijkt zijn stem met Duran Duran’s Simon LeBon). Tijdens de gitaarsolo hoor ik flarden Satriani en Vai voorbij komen! De kerels krijgen het tijdens “Embrace The Limitless” zelfs voor elkaar om progressieve metal commercieel te laten klinken. Hun vorige album vond ik best goed klinken, maar deze is een overtreffende trap! De symbiose tussen de toetsen en de riffs in “Orpheus” spreken tot de verbeelding! Als klap op de vuurpijl duiken zelfs korte grunts op vanuit de achtergrond! De andere nummers op dit album volgen allen dit uitvoerig beschreven format! Alleen “The Summer Always Comes Again” valt te catalogeren als een speciale vorm van een pianoballade!

Conclusie:
Deze Austaliërs zijn er opnieuw in geslaagd om hun eigenzinnige vorm van progmetal op te nemen op een dergelijke wijze dat het totaalconcept je onmiddellijk beroert! Dit album kan je omschrijven als iets gladder van sound dan de voorgaande “The Meaning Of I”, maar toch is de combinatie van zang en instrumentatie tot in de puntjes uitgewerkt! Ik raad deze schijf dan ook ten stelligste aan bij mensen die wel eens een uitdaging willen horen op gebied van progressieve metal! Mijn hart hebben ze alvast gewonnen, want ik besluit mijn verhaal met hun citaat: “I Am Voyager”.

Tracklist:

 1. Hyperventilating
 2. Breakdown
 3. A Beautiful Mistake
 4. Fortune Favours Our Blind
 5. You, The Shallow
 6. Embrace The Limitless
 7. Orpheus
 8. Domination Game
 9. Peacekeeper
 10. It’s A Wonder
 11. The Morning Light
 12. The Summer Always Comes Again
 13. Seasons Of Age

Score: 4.5 out of 5

Links:

www.voyager-australia.com
www.connecting-music.eu

Tekst Rik Bauters