W.E.T. – RISE UP -FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 22 FEBRUARI 2013

W.E.T. – RISE UP -FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 22 FEBRUARI 2013

Het debuutalbum werd eigenlijk gemaakt door een visie van de eigenaar van het platenlabel Frontiers Records. Niemand kon echter dromen dat die plaat zo’n reactie teweeg zou brengen in de melodieuze rockwereld. De plaat verkocht ook als zoete broodjes. Maar W.E.T. werd meer als een project gezien en er werd niet getoerd. In 2011 hebben ze wel Firefest in lichter laaie gezet met hun toen eerste concert ooit. Toen werden al geruchten gelanceerd dat er een tweede plaat zou komen. Nu een dik jaar later ligt dus daadwerkelijk hun tweede schijf in de rekken.

W.E.T. is:

Jeff Scott Soto – zang
Erik Mårtensson – gitaar, toetsen, zang
Robert Säll – toetsen, gitaar
Robban Bäck – drum
Magnus Henriksson – gitaar

RISE UP
Opener “Walk Away” bevat alle ingrediënten wat die debuutplaat zo geweldig maakte. De goede productie zorgt ervoor dat de gitaren super klinken. De zang van Jeff is hemels en de achtergrondvocalen doen daar nog een schepje bovenop. De toetsen zijn sterk aanwezig maar domineren niet. Het refrein is super catchy en de gitaarsolo is meteen een schot in de roos! De wisselwerking van de iets agressievere zang van Erik en de super melodieuze Jeff creëert een geweldig spanningsveld bij de eerste single “Learn To Live Again”. Het titelnummer is wat minder recht voor zijn raap en moet het hebben van zijn pompende riff en lekker meeschreeuw-refrein. Met “Love Heals” belanden we bij de eerste ballade. Jeff’s stem is uitermate geschikt voor dit gevoelig werk! Luister naar de eerste veertig seconden van dit nummer en je zal ongetwijfeld bezwijken voor zijn stemgeluid. Er is nog niet het minste spoortje van sleet te bespeuren op de stem van Mr. Soto.

De openingsriff van “What You Want” doet mijn melodieuze hart sneller slaan! Jeff zingt hier: “What do you want from me?”. Wel mijn antwoord is simpel: “MEER van dat Jeff!” Dit ongelooflijk aanstekelijke nummer is de start van een serie meer up-tempo nummers. “The Moment” is dus een tikkeltje sneller en opnieuw zijn de zeemzoete naar hair metal ruikende achtergrondkoortjes en de flitsende gitaarsolo de andere blikvangers. “Bad Boy” bevat in de intro zelfs geluiden die doen denken aan Guns N’ Roses en AC/DC. Deze party rocker swingt als een paar cup D tieten op de set van Baywatch (wie ziet de badpakmodellen nog lopen). Dit nummer doet je rechtstaan en spontaan een luchtgitaar en/of micro ter hand nemen. De mokerslagen op de drum bij de start van “On The Run” doen je achteruit deinen. Het gitaarriffje springt als een facehugger (de springers uit de ‘Alien’ filmserie) op je muzikale brein en laat het niet meer los.

“Broken Wings” doet me aanvankelijk aan een hardere versie van Dare denken. Het nummer ontpopt zich als een vlotte meezinger. Maar in het nummer blijven toch Keltische invloeden van Dare opduiken. “Shot” is een stuwende track waarbij de bas en de initiële gitaarriedeltjes herinneringen oproepen van het vroegere U2 (ten tijde van “Unforgettable Fire” en “Under The Joshua Tree”). Met “Still Believe In Us” belanden we bij de tweede tranentrekker. Het gebruik van het klassieke pianogeluid versterkt nog de romantische sfeer waarin dit nummer gehuld is. Afsluiter “Still Unbroken” is de perfecte mix van de eerste Talisman albums en het laatste meesterwerk van Eclipse. Stevig uit de hoek komende gitaren die de steun krijgen van de toetsen, worden bedolven onder de killer zang van Jeff. Een absolute knaller om een geweldige plaat af te sluiten/

Conclusie:
Dat eerste album van W.E.T. sloeg in als een bom en ik verwachtte eigenlijk dat hun tweede album minder zou zijn omdat dat verrassingseffect uiteraard verdwenen was. Maar dit album is een echte groeier en bij elke luisterbeurt wordt je meer verslaafd. Door dit album meer als een hechte groep te fabriceren heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen en het album klinkt gedurfder dan die eersteling. Nu moeten we deze superband nog live aan het werk kunnen zien in de Lage Landen.

Score: 4,5 out of 5

Track list:

1. Walk Away
2. Learn To Live Again
3. Rise Up
4. Love Heals
5. What You Want
6. The Moment
7. Bad Boy
8. Broken Wings
9. Shot
10. Still Believe In Us
11. Still Unbroken

Links:

www.facebook.com/TheBandWET
www.frontiers.it

Tekst : Rik Bauters

Related posts

VOYAGER – V – IAV RECORDS – OUT NOW

livereviewer

Live report: Samael – Metropool Hengelo, 11-05-2019

livereviewer

Dictated – The Deceived – Metal Blade Records – Out Now

livereviewer
UA-17622028-3