Witchcraft – Legend -Nuclear Blast- Out Now

In 2000 opgericht door MAGNUS PELANDER, in eerste instantie alleen voor een one-song eerbetoon aan PENTAGRAM, die de band nog steeds sterk beïnvloed.
WITCHCRAFT heeft een langere pauze genomen na de release van ‘The Alchemist‘, om 5 jaar later terug te keren met een veel gewijzigde line-up. Nu zijn ze dan terug met het album LEGEND.

Witchcraft is:


Magnus Pelander – vocals
Ola Henriksson – bass
Simon Solomon – guitar
Tom Jondelius – guitar
Oscar Johansson – drums

 

Legend
Legend is een vrij toepasselijke naam voor dit overtuigende album. Regelmatig variërend tussen hardere rock met kenmerkende riffs en 70’s rock met dromerige invloeden weet het bijzonder te boeien. Bijvoorbeeld “Destruction” en “An Alternative to Freedom” vormen zich vooral door een dromerig rocksound. Terwijl “Flag of Fate” en “It’s Not Because of You” zich  kenmerken door pakkende riffs en een opzwepende melodie. Opvallend is ook dat er binnen een nummer regelmatig wordt gewisseld van riff, waardoor het interessant blijft.

Voor de detailliefhebbers onder ons valt ook op dat deze band creatief is in het gebruik van bijv. een regelmatig wisselend gitaarloopje, of drumslag. Dit wordt summier gedaan waardoor het niet direct opvalt. De vocalen van Magnus Pelander zijn bariton, en ietwat monotoon. Hij weet dit laatste wat op te heffen door zijn stem soms op een wat dramatische wijze in te zetten. Mede door de opbouw van de nummers, past dit perfect.

Het slot nummer “Dead End” heeft een hoog psychedelisch gehalte, waarin de luisteraar wordt meegetrokken. Dit is zeker één van de hoogtepunten van dit werk. De opbouw doet wat denken aan “The End” van The Doors. Er wordt een lijn uitgezet, waarbinnen wordt geëxperimenteerd met bijv. gitaargetokkel. Het geheel is dan helaas wel wat aan de lange kant.

Conclusie
Witchcraft weet van het begin tot het einde de aandacht vast te houden met Legend. De band weet een mooie afwisseling neer te zetten; van stevige warme rockklanken tot psychedelische dromenvangers. De productie klinkt warm, en de focus wordt goed verdeeld over de verschillende muzikanten. Deze plaat springt er niet uit qua originaliteit, maar wel qua kwaliteit. En daarmee gezegd, is het dus zeker een aanrader.


Beoordeling op schaal 1 tot 5:
3,75

Tracklist
1. Deconstruction 5:09
2. Flag of Fate 4:35
3. It’s Not Because of You 4:13
4. An Alternative to Freedom 5:17
5. Ghosts House 4:17
6. White Light Suicide 5:16
7. Democracy 3:48
8. Dystopia 6:46
9. Dead End 12:10

Links
www.nuclearblast.de
https://www.facebook.com/witchcraft

Geschreven door TAGGI EENSTROOM