Review: Wizz Wizzard – Where The River Runs Cold – Rocksector Records – Release: Out Now

Review: Wizz Wizzard – Where The River Runs Cold – Rocksector Records – Release: Out Now.

Deze Belgische formatie werd in 2007 boven de doopvont gehouden en bouwde een eigen live-reputatie op. Wizz stond al geregeld op de affiche van het SOS festival van Manchester en in 2013 kwam hun debuut ‘Tears From The Moon’ uit via Rocksector Records. Hij hielp ook actief mee aan het soloalbum van Absolva’s Chris Appleton, “Restless” in 2015. Nu met een andere gitaartandem staat oprichter Wizz er opnieuw met de opvolger “Where The River Runs Red”.

Wizz Wizzard is:
Wizz –  Zang en akoestische gitaar
Smb – Gitaar (lead), achtergrondzang
Kenny G – Gitaar, achtergrondzang
D-Troy – Basgitaar
Steve DC – Drums

 

Where The River Runs Cold
5060130362985‘Crucified’ laat er geen twijfel over bestaan waar Wizz zijn inspiratie haalde. Hij tapte duidelijk uit het vaatje van de Britse heavy metal van weleer. Het nummer laat swingende riffs horen, die doen denken aan de gouden jaren 80. Het meezingbare refrein zal live veel bijval kennen! Het gitaarwerk tovert een brede glimlach op mijn gezicht.

Het snelle ‘On The Edge Of Desire’ kent een licht donkere toets en Wizz laat hier verschillende zangstijlen horen! ‘Heaven’ is wat trager, maar hier springen de twee verschillende gitaarlijnen in het oor! ‘The Wolf’ is een midtempo rocker die al een tijdje live te horen was.
‘Live Or Die’ is een tragere, slepende track met opnieuw een ‘back to the eighties’ gevoel bij het gitaargeluid. De tempowisseling in het midden zorgt voor een volledig andere sfeer. Een vette track die al in de vorm van een video te zien is!

Na de partybeuker ‘Rock Lives On’ krijgen we met ‘Breakaway’ een ballade die start met een gevoelige solo en wat akoestische gitaren. Je wordt echter wakker geschud door galopperende gitaren in het middenstuk, die op de hielen worden gezeten door mooi uitgewerkte melodieuze gitaarsolo’s.
Met ‘Road To Valhalla’ stammen de invloeden nog van wat verder terug in de tijd en de heerlijke twinsolo is de start van een tot de verbeelding sprekende instrumentale break.

De gitaren in ‘Return Of The Vampires’ doen me denken aan de oude Accept (‘Princess Of The Dawn’) en de afsluiter ‘Wonders Of The World’ stond in een sobere versie op het solo album van Chris Appleton (Absolva). Deze versie geniet echter mijn voorkeur.

Conclusie:
Wizz Wizzard speelt degelijke heavy metal, waar vooral het gitaarspel in positieve zin opvalt. De stem van Wizz is er ook qua bereik en kracht op vooruit gegaan.
Jammer genoeg is bij de man heel recentelijk kanker ontdekt en vecht hij momenteel tegen dat verschrikkelijke beest. Dit weekend gaat zijn uitverkocht Wizzfest andermaal door te Lotenhulle (België). Want naast zanger is Wizz ook gekend als producer en vooral als een sympathieke kerel.
Ik heb alvast genoten van dit album en hoop in de nabije toekomst enkele van die nieuwe nummers te horen zingen door de genezen Wizz!

Score: 4 uit 5

 

Tracklist:

 1. Crucified
 2. On The Edge Of Desire
 3. Heaven
 4. The Wolf
 5. Live Or Die
 6. World Of Shadows
 7. Rock Lives On
 8. Break Away
 9. Road To Valhalla
 10. Return Of The Vampires
 11. Wonders Of The World

Links:
Wizz Wizzard Official
Wizz Wizzard Facebook
Rocksector Records

Tekst: Rik Bauters

Related posts

AT THE HOLLOW – WHAT I HOLD MOST DEAR – SPINEFARM RECORDS – Release: February 16th 2015

livereviewer

Review: Shining – Varg Utan Flock – Season of Mist – Out Now

livereviewer

Review: Altar of Betelgeuze – Among the Ruins – Transcending Obscurity – Release: 15-04-2017

LiveReviewer
UA-17622028-3