XANDER DEMOS – GUITARCADIA – ROCK N GROWL RECORDS – OUT NOW

Xander is een gitarist uit Pittsburgh. Naast zijn solocarrière is hij ook gitarist bij de  bekendste party rock band uit Pittsburgh, Into The Arena. De man doet zo’n 100 optredens per jaar en leent zijn kunsten aan diverse artiesten. Zijn laatste wapenfeit is het toetreden tot de tribute band van James Rivera, Sabbath Judas Sabbath.

 

Xander Demos is:

Xander Demos – all rhythm an lead guitars

Adam Heysey – all keyboards and sequencers

Chris batton – drums on all tracks except 1, 7 & 10

Mike Stover – drums on 1

Matt Williams – bass

Kevin Rasel – vocals on 3

Mike Sciullo – vocals on 7

Dean Minerva – drums on 7

GUITARCADIA
Opener “Right Angels” is zijn eerste uitgebrachte single en meteen horen we wat de man in zijn mars heeft! Snelle arpeggio’s worden met veel gevoel gespeeld. De man legt enorm veel emotie en gevoel in zijn gitaarspel. Dit maakt dat het een uiterst aangenaam nummer is om te beluisteren. Tijdens “Nothing Major” krijgen de toetsen wat meer ruimte. Het drumwerk klinkt volledig anders dan op de opener. Het feit dat een andere drummer achter het drumstel zit zal daar ongetwijfeld mee te maken hebben. “Under A Darkened Sky” is een heavy, lang nummer. Dit is ook de eerste track waarop vocalen te horen zijn. Kevin Rasel bezit een krachtige, duidelijke stem met een groot bereik. Het nummer kent naast al die gitaarmuren ook wat rustiger passages waarop de bas zich duidelijk laat horen. De toetsensolo op het einde van Adam bezorgt het nummer de nodige melodie. “White Knuckle Driving” bevat riffs die lichtjes naar de powermetal neigen en zo zorgt Xander voor de nodige afwisseling. Het nummer is ook de nieuwste single van het album. In het titelnummer vliegen de pijlsnelle arpeggio’s je om de oren en het sterk gevarieerde drumwerk smeekt ook om aandacht. Hier probeert Xander alle snelheidsrecords te breken en slaagt daar met verve in. Toch gebeurt dit met het nodige gevoel in zijn snarengemartel. Zeer knappe en geweldige uitgevoerde song!

“Woodshed Sonata” scoort dan weer op gebied van agressiviteit. Het middenstuk klinkt echter verrassend rustig en Xander raakt dan meer de gevoelige snaar. Dat gevoel wordt nog versterkt door de fraaie toetsensolo. Nadien klinkt Xander opnieuw lekker wild! Daarna krijgen we een heavy bewerking van de hitsingle “Boys Of Summer” va Don Henley. Gastzanger Mike Sciullo zet hier een krachtige vocale prestatie neer. Xander zelf laat zich volledig gaan in het instrumentale tussenstuk. Maar ook het baswerk is fenomenaal en een vergelijking met Billy Sheehan is niet overdreven. “Chase The Sun” is opnieuw gekenmerkt door dat gevoelige gitaarwerk van Xander. Het album wordt in alle rust afgesloten met een instrumentale versie van de Chris De Burgh hitsingle “Lady In Red”. Hier laat hij zijn gitaar spreken en zingen zoals een Joe Satriani en Steve Vai dat zo voortreffelijk deden op hun eerdere albums. Een uiterst gevoelig nummer om een grotendeels instrumentaal album af te sluiten.

Conclusie:
Xander bewijst met dit hoofdzakelijk instrumentale album dat hij een fenomenale snarenplukker is, waarbij het gevoel in zijn spel duidelijk naar boven komt. De vergelijking met Satriani is dan ook niet uit de lucht gegrepen. Tevens bewijst hij verschillende stijlen aan te kunnen door soms heerlijk agressief uit de hoek te komen. Gitaarliefhebbers moeten deze plaat beluisteren en zullen hoogstwaarschijnlijk bezwijken voor zijn manier van spelen.

Score:  3.50 out of 5

 Tracklist:

  1. Right Angels (5:14)
  2. Nothing Major (5:11)
  3. Under A Darkened Sky (8:04)
  4. White Knuckle Driving (4:58)
  5. Guitarcadia (4:56)
  6. Woodshed Sonata (5:51)
  7. Boys Of Summer (6:01)
  8. Chase The Sun (4:17)
  9. Metagalactic (6:19)
  10. Lady In Red (4:10)

Links:

www.xanderdemos.com

www.rockngrowl.com

Geschreven door Rik Bauters

 

Related posts

VOODOO GODS – “Anticipation For Blood Leveled In Darkness” – “OUT NOW

livereviewer

Izegrim announce new album title and tracklisting.

LiveReviewer

Garagerockers The Black Cult trappen Nederlandse tour af op Eurosonic Noorderslag

LiveReviewer
UA-17622028-3